Barion Pixel

Aranygaluska recept, ahogy a Simon Gyümölcsnél szeretjük

2022.10.03.

A hideg beálltával előkerülnek a klasszikus őszi, téli népszerű receptek, amelyek kellő energiát és jókedvet biztosítanak a szomorkásabb időben. Ki ne szeretne felkelni, ha reggelire egy nagy adag mesés aranygaluska várja? Megmutatjuk, mi hogy készítjük, hátha kipróbálnátok néhány kevésbé hagyományos változatot is ebből a pazar süteményből.

Klasszikus aranygaluska recept

Amikor a háziasszonyok a heti menüt tervezgetik, a kelt tészta sokaknál előkelő helyen szerepel az ebédötletek sorában. A somlói galuska és az almás pite is remek desszert, de egy aranygaluska vaníliasodóval mindenféle rosszkedvet messzire fúj. Az aranygaluska ízig-vérig hagyományos magyar édesség élesztővel kelesztett tésztagombócokból, amelyeket valamilyen rejtélyes okból kifolyólag galuskának neveztek el, holott semmi közük a nokedlihez. Az egyszerű aranygaluska olvasztott vajjal és cukorral meghintett darált dióval készül, amely sülés után vanília- vagy borsodót kap a nyakába öntetként.

Hozzávalók a kelt tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dl langyos tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 2 tojás
  • 5 dkg puha vaj

Hozzávalók a hempergetéshez:

Aranygaluska készítése

Nem tagadjuk, az aranygaluska készítése macerásabb egy átlagos piténél vagy piskótánál, de a végeredmény kárpótol minden vesződségért.

  • Langyos tejben oldj fel egy kiskanálnyi cukrot, morzsold bele a friss élesztőt, és kevergesd el alaposan. Takard le az edényt, tedd meleg helyre 10 percre, amíg szépen felfut.
  • Szitáld a lisztet egy nagy tálba, és keverd bele a sót is.
  • A tojásokat verd fel villával habosra, majd add hozzá a maradék cukrot, és kevergesd addig, amíg a cukor feloldódik benne.
  • Add hozzá a felfuttatott élesztőt és a tojásos keveréket a liszthez, majd dolgozd össze a masszát robotgéppel vagy kézzel, és amikor már kezd szépen összeállni, add hozzá a puha vajat is. 
  • Tedd huzatmentes, meleg helyre, és letakarva keleszd egy órán keresztül a kétszeresére.
  • A megkelt tésztát nyújtsd ki kb. 1 cm vastagra lisztezett felületen, végül pogácsaszaggatóval vagy egy kisebb méretű pohárral szaggass belőle köröket.
  • Mártsd meg az olvasztott vajban a kiszaggatott tésztát, majd hempergesd meg a darabkákat alaposan a diós keverékben.
  • A diós, vajas tésztát rakosgasd kivajazott 20×25-ös tepsibe vagy egy 20 cm-es tortaformába. Letakarva keleszd még legalább 20 percig, majd told a 180 fokos sütőbe nagyjából 30 percre, amíg szép aranyszínűre nem pirul.

Milyen a jó aranygaluska tészta?

Bár igen hasonló receptek találhatók az aranygaluska elkészítéséhez, kezdőként inkább nem érdemes kísérletezni, mert a kelt tészta kényes jószág. Sem a túlkelesztés, sem a keletlenség nem tesz jót neki, de felejtsük el az alapanyagok helyettesítgetését is, ha tökéletes süteményt szeretnénk a napi menü fénypontjaként. A tej ne legyen sem zsírszegény, sem tartós, a vaj helyett pedig itt sajnos nem teszi meg a margarin. A foszlós, puha tészta titka az alapanyagok frissességében és a precíz kivitelezésben rejlik.

Az aranygaluska vaníliasodó nélkül nem az igazi

Az aranygaluska sodó készülhet ugyan boros változatban is, mi a vaníliás változatra esküszünk.

A vaníliasodó összetevői:

  • 5 tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • csipetnyi só
  • 5 dl tej
  • 1 vaníliarúd kikapart magja

A tejet öntsd egy kisebb lábasba, és tedd bele a vaníliát, majd a keveréket melegítsd fel. A tojássárgákhoz adj cukrot, keverd fehéredésig. A meleg, de nem forró tejet apránként adagolva, folyamatos keverés mellett add a tojáshoz. Alacsony lángon melegítsd, és főzd addig, amíg el nem kezd sűrűsödni. Langyosan vagy hidegen is tálalhatod a tésztára öntve. Az aranygaluska sodóval az igazi, de pudinggal is kísérlethetsz, ha már nem maradt energiád az időigényes öntet elkészítéséhez.

A legfinomabb aranygaluska – szerintünk

Talán nem túl meglepő, de mi a Simon Gyümölcsnél odavagyunk a gyümölcsösünkben termett finomságokért, ezért ha lehet, mindent lekvárral vagy friss gyümölccsel készítünk. Így a töltött aranygaluskát lekvárral bolondítjuk, amelyet nálunk szüretelt sárgabarackból főzünk. Ehhez a tésztát fél centi vastagságúra nyújtjuk, majd megkenjük a lekvárral, félbehajtjuk, és indulhat is a szaggatás a megszokott módon.

Aranygaluska receptek kissé máshogy

Mivel lehet még kísérletezni, ha szeretnél variálni némileg az aranygaluska receptjén? A szilvalekváros változatnál csupán annyi a dolgod, hogy a tálaláskor egy kis lekvárt is pötyögtetsz a tányérra a sodó mellé, hogy egy kissé pikánsabb ízvilágot teremts. Emellett a friss őszibarack szeletkék is nagyon jól állnak az aranygaluskának.

Vannak, akik a dió helyett darált mandulába forgatják a tésztagombóckákat, amely mellé megfér a szegfűszeg, a fahéj vagy a gyömbér is, de a kardamom is jól működik a kelt tésztás, sodós finomságnál.

Egy merészebb változatot készítenél vagy a hagyományos aranygaluska receptre esküszöl inkább? Bárhogy is dönts, a Simon Gyümölcsnél minőségi hozzávalókat találsz, hiszen remek minőségű pucolt diónk minden sütit feldob, míg friss gyümölcsinkből bátran készíthetsz lekvárt is, hogy elvarázsold a megszokott ízeket.

HASONLÓ CIKKEK

Az vagy amit megiszol?

Minden bizonnyal számodra is kifejezetten fontos a saját és családod egészsége, éppen ezért jó tisztában lenni azzal, mit viszünk be pontosan a szervezetünkbe, nem csak az ételekkel, de az innivalókkal is.  A napi folyadékbevitelt sokféle itallal valósíthatjuk meg de korántsem mindegy, mivel. Gyermekkorból szinte mindenkinek ismerősek az édes gyümölcs ízesítésű ivólevek.Ebben a mondatban két fontos […]
ELOLVASOM

Történelmet írtuk a gasztro-oscaron

A Simon Gyümölcs termékek is kiemelkedő minőségűnek bizonyultak az idei Great Taste Award versenyen, A napokban hirdették ki a Great Taste Awards eredményeit, ahol a mi italaink is elismerést kaptak! Két gyümölcslevünk és a szénsavas almafröccsünk bebizonyította, hogy az élelmiszeripar kiemelkedő termékei. A Great Taste Awards-t az élelmiszeripar Oscar díjaként tartják számon. Idén 109 országból […]
ELOLVASOM

KÓSTOLD MEG 
EZEKET IS!

Limitált húsvéti kiadás – Alma Répa céklalé

3 192 Ft

3 192 FtKOSÁRBA

Vajkörte (3 kg)

2 290 Ft

2 290 FtKOSÁRBA

Maradjunk 
kapcsolatban

Simon Gyümölcs Kft.
3031, Zagyvaszántó, Rákóczi út 87.
Adószám: 24651710-2-10
+36 20 539 7401
cx@simongyumolcs.hu

Fizetési módok

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártyád adatai áruházunkhoz nem jutnak el.

Ne maradjon le a legjobb akciókról!

© 2022 | Minden jog fenntartva Simon Gyümölcs. | Készítette: adatfalodesign
bookmarkcalendar-full
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram