Befőző buli és kézműves dzsem-bori

A gyümölcsök frissen a legjobbak, és igyekszünk is akkor fogyasztani őket, amikor épp szezonálisan elérhetőek. De mi van akkor, ha nem csak rövid érési időszakban, hanem egész évben szeretnénk élvezni a zamatos gyümölcsízt?

Az egyik tuti módszer a fagyasztás, de vannak ínycsiklandóbb alternatívák is. A tradicionális, nagymamáinktól már jól ismert befőzési technikák után most újra előtérbe kerül a házi tartósítás, a lekvárok, dzsemek otthoni készítése. A befőzés azért is szuper, mert így a nyár ízeit a vitaminszegény téli hónapokra is átmenthetjük.

Ha nem adott a hajdani tudás, esetleg nincs a kéznél recept, vagy épp valami újat szeretnél kipróbálni, megmutatjuk, mi a csínja bínja a befőzésnek.

lekvár

Tartós természetesség

A tartósítás lényege, hogy a romlást okozó mikrobákat elpusztítsuk, vagy meggátoljuk szaporodásukat. Ezáltal tudjuk hosszabb ideig tárolni az idény gyümölcsöket és zöldségeket. Többféle módszer létezik a tartósításra, az alapos hőkezelés, mint a főzés és gőzölés is épp ilyen. A megfelelő arányban adagolt cukor, méz, só, ecet vagy alkohol is megakadályozza a mikrobák szaporodását. A helyesen eltett, átforralt és kidunsztolt termék tartósítószer nélkül is eltartható. Kereskedelmi forgalomban kapható tartósítószereket is alkalmazhatunk, de ügyeljünk a használati utasítás betartására.

Az első és legfontosabb szempont a minőségi alapanyag. Megbízható helyről, ismert termelőtől és ellenőrzött körülmények közül érkező gyümölcsök a legalkalmasabbak. A Simon Gyümölcs gazdaság ebből a szempontból is kiváló, hiszen folyamatosan figyelemmel kísérjük gyümölcseink és zöldségeink növekedését, tápanyagigényeit, hogy minden szemet a legoptimálisabb időpontban tudjunk leszüretelni és hozzátok eljuttatni.

Tiszta konyha, rendes lekvár

A második lépés is ugyanolyan lényeges, mint az első, ugyanis a befőzés egy gondos takarítással kezdődik. A gyümölcsöket nagyon alaposan meg kell mosni, átválogatni, szükség esetén a hibás részeket kivágni, hogy csak egészséges darabok kerüljenek a dzsembe. Az edények és eszközök fertőtlenítése szintén kulcsfontosságú, a befőttes üvegeteket és a csavaros tetőket is fertőtleníteni kell vagy kiforrázni, hogy véletlenül se maradhasson semmilyen nemkívánatos mikroba a helyszínen.

lekvár főzés

Dunsztod sincs? Akkor segítünk!

Utolsó de szintén elhagyhatatlan lépés a dunsztolás, azaz az üvegek légmentes lezárása. Ha a dunszt nem megfelelő, levegő, valamint az emlegetett mikrobák kerülhetnek az üvegbe, ezáltal az élelmiszer megromolhat, bepenészedhet.

Befőző buli és kézműves dzsem-bori

Le mernénk fogadni, hogy a bolti dzsemeket mindig lekörözte a nagyi féle kedvenc recept, és ez a mai napig így is marad.
A házi készítésű lekvár mindig jobb, hiszen egy egyedi, boltokban nem kapható különlegesség, amit nyugodtan megoszthatsz másokkal is.
A saját készítésű lekvárunkat akár kézműves ajándékként is adhatjuk, a rokonok és barátok minden bizonnyal örülnek egy kis finomságnak.
Nem mellesleg klassz családi program is kerekedhet a befőzésből, akár a haverokat is áthívhatjuk, jut mindenkinek feladat az alapanyagok kiválogatásától kezdve, egészen a befőttesüvegek címkézéséig.

HASONLÓ CIKKEK

Az vagy amit megiszol?

Minden bizonnyal számodra is kifejezetten fontos a saját és családod egészsége, éppen ezért jó tisztában lenni azzal, mit viszünk be pontosan a szervezetünkbe, nem csak az ételekkel, de az innivalókkal is.  A napi folyadékbevitelt sokféle itallal valósíthatjuk meg de korántsem mindegy, mivel. Gyermekkorból szinte mindenkinek ismerősek az édes gyümölcs ízesítésű ivólevek.Ebben a mondatban két fontos […]
ELOLVASOM

Egészséges italok: Hogyan helyettesítsd az üdítőket?

Amikor az egészségünkről van szó, először mindig a mozgás és az étkezés jut az eszünkbe. Ám sokan elfelejtik, hogy az étrendbe a különböző italok is beletartoznak. Sosem volt még olyan könnyű, és egyben olyan nehéz egészséges italokat fogyasztani, mint manapság. Eláruljuk miért! Nehéz, ugyanis soha nem látott mennyiségben és választékban érhetőek el az üres kalóriákat […]
ELOLVASOM

KÓSTOLD MEG 
EZEKET IS!

100% Muskotály szőlőlé

2 490 Ft

2 490 FtTovább

Maradjunk 
kapcsolatban

Simon Gyümölcs Kft.
3031, Zagyvaszántó, Rákóczi út 87.
Adószám: 24651710-2-10
+36 37 999 490
[email protected]

Fizetési módok

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártyád adatai áruházunkhoz nem jutnak el.

Ne maradjon le a legjobb akciókról!

bookmarkcalendar-full
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram