A gyümölcsök frissen a legjobbak, és igyekszünk is akkor fogyasztani őket, amikor épp szezonálisan elérhetőek. De mi van akkor, ha nem csak rövid érési időszakban, hanem egész évben szeretnénk élvezni a zamatos gyümölcsízt?
Az egyik tuti módszer a fagyasztás, de vannak ínycsiklandóbb alternatívák is. A tradicionális, nagymamáinktól már jól ismert befőzési technikák után most újra előtérbe kerül a házi tartósítás, a lekvárok, dzsemek otthoni készítése. A befőzés azért is szuper, mert így a nyár ízeit a vitaminszegény téli hónapokra is átmenthetjük.
Ha nem adott a hajdani tudás, esetleg nincs a kéznél recept, vagy épp valami újat szeretnél kipróbálni, megmutatjuk, mi a csínja bínja a befőzésnek.
Tartós természetesség
A tartósítás lényege, hogy a romlást okozó mikrobákat elpusztítsuk, vagy meggátoljuk szaporodásukat. Ezáltal tudjuk hosszabb ideig tárolni az idény gyümölcsöket és zöldségeket. Többféle módszer létezik a tartósításra, az alapos hőkezelés, mint a főzés és gőzölés is épp ilyen. A megfelelő arányban adagolt cukor, méz, só, ecet vagy alkohol is megakadályozza a mikrobák szaporodását. A helyesen eltett, átforralt és kidunsztolt termék tartósítószer nélkül is eltartható. Kereskedelmi forgalomban kapható tartósítószereket is alkalmazhatunk, de ügyeljünk a használati utasítás betartására.
Az első és legfontosabb szempont a minőségi alapanyag. Megbízható helyről, ismert termelőtől és ellenőrzött körülmények közül érkező gyümölcsök a legalkalmasabbak. A Simon Gyümölcs gazdaság ebből a szempontból is kiváló, hiszen folyamatosan figyelemmel kísérjük gyümölcseink és zöldségeink növekedését, tápanyagigényeit, hogy minden szemet a legoptimálisabb időpontban tudjunk leszüretelni és hozzátok eljuttatni.
Tiszta konyha, rendes lekvár
A második lépés is ugyanolyan lényeges, mint az első, ugyanis a befőzés egy gondos takarítással kezdődik. A gyümölcsöket nagyon alaposan meg kell mosni, átválogatni, szükség esetén a hibás részeket kivágni, hogy csak egészséges darabok kerüljenek a dzsembe. Az edények és eszközök fertőtlenítése szintén kulcsfontosságú, a befőttes üvegeteket és a csavaros tetőket is fertőtleníteni kell vagy kiforrázni, hogy véletlenül se maradhasson semmilyen nemkívánatos mikroba a helyszínen.
Dunsztod sincs? Akkor segítünk!
Utolsó de szintén elhagyhatatlan lépés a dunsztolás, azaz az üvegek légmentes lezárása. Ha a dunszt nem megfelelő, levegő, valamint az emlegetett mikrobák kerülhetnek az üvegbe, ezáltal az élelmiszer megromolhat, bepenészedhet.
Befőző buli és kézműves dzsem-bori
Le mernénk fogadni, hogy a bolti dzsemeket mindig lekörözte a nagyi féle kedvenc recept, és ez a mai napig így is marad.
A házi készítésű lekvár mindig jobb, hiszen egy egyedi, boltokban nem kapható különlegesség, amit nyugodtan megoszthatsz másokkal is.
A saját készítésű lekvárunkat akár kézműves ajándékként is adhatjuk, a rokonok és barátok minden bizonnyal örülnek egy kis finomságnak.
Nem mellesleg klassz családi program is kerekedhet a befőzésből, akár a haverokat is áthívhatjuk, jut mindenkinek feladat az alapanyagok kiválogatásától kezdve, egészen a befőttesüvegek címkézéséig.