Barion Pixel

Befőző buli és kézműves dzsem-bori

A gyümölcsök frissen a legjobbak, és igyekszünk is akkor fogyasztani őket, amikor épp szezonálisan elérhetőek. De mi van akkor, ha nem csak rövid érési időszakban, hanem egész évben szeretnénk élvezni a zamatos gyümölcsízt?

Az egyik tuti módszer a fagyasztás, de vannak ínycsiklandóbb alternatívák is. A tradicionális, nagymamáinktól már jól ismert befőzési technikák után most újra előtérbe kerül a házi tartósítás, a lekvárok, dzsemek otthoni készítése. A befőzés azért is szuper, mert így a nyár ízeit a vitaminszegény téli hónapokra is átmenthetjük.

Ha nem adott a hajdani tudás, esetleg nincs a kéznél recept, vagy épp valami újat szeretnél kipróbálni, megmutatjuk, mi a csínja bínja a befőzésnek.

lekvár

Tartós természetesség

A tartósítás lényege, hogy a romlást okozó mikrobákat elpusztítsuk, vagy meggátoljuk szaporodásukat. Ezáltal tudjuk hosszabb ideig tárolni az idény gyümölcsöket és zöldségeket. Többféle módszer létezik a tartósításra, az alapos hőkezelés, mint a főzés és gőzölés is épp ilyen. A megfelelő arányban adagolt cukor, méz, só, ecet vagy alkohol is megakadályozza a mikrobák szaporodását. A helyesen eltett, átforralt és kidunsztolt termék tartósítószer nélkül is eltartható. Kereskedelmi forgalomban kapható tartósítószereket is alkalmazhatunk, de ügyeljünk a használati utasítás betartására.

Az első és legfontosabb szempont a minőségi alapanyag. Megbízható helyről, ismert termelőtől és ellenőrzött körülmények közül érkező gyümölcsök a legalkalmasabbak. A Simon Gyümölcs gazdaság ebből a szempontból is kiváló, hiszen folyamatosan figyelemmel kísérjük gyümölcseink és zöldségeink növekedését, tápanyagigényeit, hogy minden szemet a legoptimálisabb időpontban tudjunk leszüretelni és hozzátok eljuttatni.

Tiszta konyha, rendes lekvár

A második lépés is ugyanolyan lényeges, mint az első, ugyanis a befőzés egy gondos takarítással kezdődik. A gyümölcsöket nagyon alaposan meg kell mosni, átválogatni, szükség esetén a hibás részeket kivágni, hogy csak egészséges darabok kerüljenek a dzsembe. Az edények és eszközök fertőtlenítése szintén kulcsfontosságú, a befőttes üvegeteket és a csavaros tetőket is fertőtleníteni kell vagy kiforrázni, hogy véletlenül se maradhasson semmilyen nemkívánatos mikroba a helyszínen.

lekvár főzés

Dunsztod sincs? Akkor segítünk!

Utolsó de szintén elhagyhatatlan lépés a dunsztolás, azaz az üvegek légmentes lezárása. Ha a dunszt nem megfelelő, levegő, valamint az emlegetett mikrobák kerülhetnek az üvegbe, ezáltal az élelmiszer megromolhat, bepenészedhet.

Befőző buli és kézműves dzsem-bori

Le mernénk fogadni, hogy a bolti dzsemeket mindig lekörözte a nagyi féle kedvenc recept, és ez a mai napig így is marad.
A házi készítésű lekvár mindig jobb, hiszen egy egyedi, boltokban nem kapható különlegesség, amit nyugodtan megoszthatsz másokkal is.
A saját készítésű lekvárunkat akár kézműves ajándékként is adhatjuk, a rokonok és barátok minden bizonnyal örülnek egy kis finomságnak.
Nem mellesleg klassz családi program is kerekedhet a befőzésből, akár a haverokat is áthívhatjuk, jut mindenkinek feladat az alapanyagok kiválogatásától kezdve, egészen a befőttesüvegek címkézéséig.

HASONLÓ CIKKEK

Az vagy amit megiszol?

Minden bizonnyal számodra is kifejezetten fontos a saját és családod egészsége, éppen ezért jó tisztában lenni azzal, mit viszünk be pontosan a szervezetünkbe, nem csak az ételekkel, de az innivalókkal is.  A napi folyadékbevitelt sokféle itallal valósíthatjuk meg de korántsem mindegy, mivel. Gyermekkorból szinte mindenkinek ismerősek az édes gyümölcs ízesítésű ivólevek.Ebben a mondatban két fontos […]
ELOLVASOM

Történelmet írtuk a gasztro-oscaron

A Simon Gyümölcs termékek is kiemelkedő minőségűnek bizonyultak az idei Great Taste Award versenyen, A napokban hirdették ki a Great Taste Awards eredményeit, ahol a mi italaink is elismerést kaptak! Két gyümölcslevünk és a szénsavas almafröccsünk bebizonyította, hogy az élelmiszeripar kiemelkedő termékei. A Great Taste Awards-t az élelmiszeripar Oscar díjaként tartják számon. Idén 109 országból […]
ELOLVASOM

KÓSTOLD MEG 
EZEKET IS!

Maradjunk 
kapcsolatban

Simon Gyümölcs Kft.
3031, Zagyvaszántó, Rákóczi út 87.
Adószám: 24651710-2-10
+36 20 539 7401
cx@simongyumolcs.hu

Fizetési módok

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártyád adatai áruházunkhoz nem jutnak el.

Ne maradjon le a legjobb akciókról!

© 2022 | Minden jog fenntartva Simon Gyümölcs. | Készítette: adatfalodesign
bookmarkcalendar-full
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram