A ribizli, vagy más néven ribiszke a Kárpát medence jellegzetes növénye, eurázsiai, síkvidéki faj.
Magyarországon 8 ribiszkefaj fordul elő, ezek egyike a fekete ribizli, de minden bizonnyal ismerős számunkra a közeli rokona, az élénkpiros ribizli is.
Ízükben hasonlóak, általában savanykásnak jellemezzük, de megérve kellemes, édeskés aromájú, külsőre pedig inkább az áfonyára vagy jostára hajaz, sötét, feketés-ibolyák apró bogyóival.
A fekete ribiszkét már a középkori európai népgyógyászat is felfedezte magának, a 18. században Németországban vizelethajtóként és reumás panaszok esetén alkalmazták, Franciaországban pedig hasmenés, ízületi problémák, köhögés tünetei ellen illetve sebkezelésre is használták.
Ennek a védett növénynek minden része hasznosítható, levelét is előszeretettel alkalmazzák a gyógyászatban, de leginkább mégis gyümölcséért termesztik.
A fekete ribizli népszerűsége az 1970-es évektől indult be igazán. Az apró sötét bogyótermések ugyanis szintén különösen kedvező tulajdonságokkal rendelkeznek, ezen kívül izgalmas ízélményt biztosítanak.
Külföldön egy kicsit nagyobb karriert futott be, black-currant néven már több helyen találkozhattunk vele, az ízesített fekete teákban gyakran megtalálható hazánkban is.
A fekete ribiszke különlegessége, hogy a benne rejlő színanyagok, az antociánok, melyektől a gyönyörű feketés-lilás árnyalatát is kapja, gyulladáscsökkentő és öregedés lassító hatással bírnak. Nem véletlenül egészség-bajnok, hiszen a bogyós gyümölcsök közül a fekete ribiszkének a legmagasabb a C-vitamin tartalma, ezzel maga mögött hagyva még a csipkebogyót is. A kellemesen fanyar leve sok más vitamint is rejt, jelentős kalcium- és vastartalma segíthet a vörösvértest-képzésben, gyermekek és nők vashiányos vérszegénysége esetén és hasznos lehet fogyasztása.
A bogyós termés friss fogyasztásra ritkábban elérhető, és kevésbé népszerű is, hiszen önmagában a fekete ribiszke markáns íze nem mindenkinek tetszik elsőre. De az antioxidáns hatású gyümölcs, lé formájában is kiváló alternatíva, a mélykék nedű igazi immunerősítő védőital.
Éppen ezért remek megoldás a Simon Gyümölcs féle Alma-Feketeribizlilé, hiszen a családi receptúránk szerint készül, zamatos almalével párosítjuk, így alkotnak tökéletes ízegyensúlyt. A másik fontos szempont, hogy hidegen préselési eljárással készítjük, így a lehető legtöbb vitamin és hatóanyag marad meg a lében, szinte olyan hatásos, mintha nyersen fogyasztanánk.
Ha kipróbálnál más, hasonlóan finom bogyós gyömölcsleveket is, nézz szét a Simon Gyümölcs kínálatában, és fedezd fel a különleges ízkombinációkat!