2021.06.04.

Mi fán terem a cseresznye?

Egy, megérett a meggy…

A mondókákból jól ismert meggy, vagy a fülünkre akasztott cseresznye nagyon hasonlít egymáshoz, ezért könnyű összekeverni őket.
Te tudod mi a különbség közöttük? Nézzük csak meg!

Mi fán terem a cseresznye?

Első ránézésre a két gyümölcsfa mérete és formája között is van eltérés. Míg a meggyfa alacsonyabb, akár sövényként is nevelhető fácska, a termését is könnyebb elérni, akár létra nélkül is, szédülésmentesen.

Ezzel szemben a cseresznye egy nagyobb, terebélyesebb lombkoronával rendelkező fa, amihez néha külön atlétikus képességekkel kell rendelkezni a megmászásához és szüreteléséhez. Ezen kívül látványos a tavaszi virágzási időszakban, hiszen apró virágaival vetekszik a legszebb díszfákkal is, a japánok például külön ünnepsorozatot is szentelnek a virágzó cseresznyefáknak.

Gömbölyű és piros 

Ha a piacon találkozunk a termésekkel már nehezebben lehet megállapítani, melyik gyümölccsel is van dolgunk. Mindkettő szép csillogó külsővel és belül csonthéjas maggal rendelkezik, színük a világos pirostól a szinte feketébe hajló bordóvörösig terjed.
Érési idejük sincs messze egymástól, a korai cseresznye május közepétől is megjelenhet, a gazdagabb ízvilágú fajtákra és a meggyre még júniusig várni kell.
A meggy általában apróbb szemű, sötétebb héjú, lédús, a cseresznye pedig kicsit nagyobb, húsosabb és élénkebb piros színű. 

Az íz mindent visz

Térjünk rá a lényegre, hiszen mind arra várunk, hogy beleharaphassunk ezekbe az izzó piros szemekbe.

A roppanós lédús cseresznye remek szomjoltó, édes zamatának köszönhetően tökéletes nasi.  Édeskés aromája miatt a gyermekek körében népszerűbb, az édesszájúaknak pedig tökéletes egészséges alternatíva a csoki helyett. Azért vigyázzunk, cseresznyéből sem szabad túl sokat habzsolni, mert hasfájás lehet a vége. Elsősorban nyersen, frissen fogyasztva a legjobb, befőttként hosszabb ideig tárolható.

A meggy savanykásabb, fanyarabb ízvilága inkább a felnőttek választása, a cseresznyéhez képest sokoldalúbban hasznosítható. A friss fogyasztás mellett sütikben, levesekben, szószokban és egyéb édességekben is felhasználható, de gyümölcsbor, pálinka is készülhet belőle.

Na de akkor melyik a finomabb? Erre a kérdésre nincs is igazán válasz, hiszen mindkét fajtának megvannak a szerethető sajátosságai, mindkettő íze isteni, főleg ha hazai termés.

Ezeket a vidám szemeket minden formában kedveljük, legyen szó a hidegen préselt Simon Gyümölcs meggyléről, vagy a friss fogyasztásra szánt gyönyörű piros cserenyszéinkről.

Try these Product as well!

All products

2 590 Ft

2 590 FtAdd to Cart

550 Ft

550 FtAdd to Cart

550 Ft

550 FtRead more

550 Ft

550 FtAdd to Cart

695 Ft

695 FtRead more

13 968 Ft

13 968 FtAdd to Cart

2 690 Ft

2 690 FtRead more

16 488 Ft

16 488 FtAdd to Cart

11 088 Ft

11 088 FtAdd to Cart

1 2 3 7
chevron-left
chevron-right

Contact us 

Simon Gyümölcs Kft. (Ltd.)
3031, Zagyvaszántó, Rákóczi út 87.
VAT: 24651710-2-10
+36 21 252 5650
[email protected]

Payment options

Convenient and secure online payment is provided by Barion Payment Zrt., MNB license number: H-EN-I-1064/2013. Your credit card details will not be sent to our store.

Don't miss out on the best promotions!




    © 2020 | All Rights are reserved Simon Gyümölcs Kft.
    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram