Egy, megérett a meggy…
A mondókákból jól ismert meggy, vagy a fülünkre akasztott cseresznye nagyon hasonlít egymáshoz, ezért könnyű összekeverni őket.
Te tudod mi a különbség közöttük? Nézzük csak meg!
Mi fán terem a cseresznye?
Első ránézésre a két gyümölcsfa mérete és formája között is van eltérés. Míg a meggyfa alacsonyabb, akár sövényként is nevelhető fácska, a termését is könnyebb elérni, akár létra nélkül is, szédülésmentesen.
Ezzel szemben a cseresznye egy nagyobb, terebélyesebb lombkoronával rendelkező fa, amihez néha külön atlétikus képességekkel kell rendelkezni a megmászásához és szüreteléséhez. Ezen kívül látványos a tavaszi virágzási időszakban, hiszen apró virágaival vetekszik a legszebb díszfákkal is, a japánok például külön ünnepsorozatot is szentelnek a virágzó cseresznyefáknak.
Gömbölyű és piros
Ha a piacon találkozunk a termésekkel már nehezebben lehet megállapítani, melyik gyümölccsel is van dolgunk. Mindkettő szép csillogó külsővel és belül csonthéjas maggal rendelkezik, színük a világos pirostól a szinte feketébe hajló bordóvörösig terjed.
Érési idejük sincs messze egymástól, a korai cseresznye május közepétől is megjelenhet, a gazdagabb ízvilágú fajtákra és a meggyre még júniusig várni kell.
A meggy általában apróbb szemű, sötétebb héjú, lédús, a cseresznye pedig kicsit nagyobb, húsosabb és élénkebb piros színű.
Az íz mindent visz
Térjünk rá a lényegre, hiszen mind arra várunk, hogy beleharaphassunk ezekbe az izzó piros szemekbe.
A roppanós lédús cseresznye remek szomjoltó, édes zamatának köszönhetően tökéletes nasi. Édeskés aromája miatt a gyermekek körében népszerűbb, az édesszájúaknak pedig tökéletes egészséges alternatíva a csoki helyett. Azért vigyázzunk, cseresznyéből sem szabad túl sokat habzsolni, mert hasfájás lehet a vége. Elsősorban nyersen, frissen fogyasztva a legjobb, befőttként hosszabb ideig tárolható.
A meggy savanykásabb, fanyarabb ízvilága inkább a felnőttek választása, a cseresznyéhez képest sokoldalúbban hasznosítható. A friss fogyasztás mellett sütikben, levesekben, szószokban és egyéb édességekben is felhasználható, de gyümölcsbor, pálinka is készülhet belőle.
Na de akkor melyik a finomabb? Erre a kérdésre nincs is igazán válasz, hiszen mindkét fajtának megvannak a szerethető sajátosságai, mindkettő íze isteni, főleg ha hazai termés.
Ezeket a vidám szemeket minden formában kedveljük, legyen szó a hidegen préselt Simon Gyümölcs meggyléről, vagy a friss fogyasztásra szánt gyönyörű piros cserenyszéinkről.