Barion Pixel

A fahéj jótékony hatásai és jellemzői

A fahéj sokak gyerekkori kedvence, és már az illata megidézi a karácsonyi hangulatot. Az egyedülálló édes aromájú fűszer nemcsak finom, hanem – nem túl nagy mennyiségben – nagyon egészséges is. Persze nem kell natúr módon fogyasztani. Sőt! Kifejezetten ételekhez, italokhoz jelent remek kiegészítőt, és teszi fel a pontot az i-re. Minden, amit a fahéjról tudni érdemes.

A fahéjról dióhéjban

A fahéj már hosszú ideje bevált recept kisebb-nagyobb betegségekre. Kedvező hatásait pedig már a tudomány is alátámasztja. A fűszer alapvetően a fák ágairól származik, azoknak belső kérgét, őrleményét lehet fogyasztani. Ezt, a fa ágairól lefejtett sötétbarna kérget használjuk ugyanis fűszerként. A lehántolt kéregnek egy napig száradnia kell, mielőtt a külső részt eltávolítják. A trópusi területektől kezdve Vietnámig számos helyen fellelhető. Több fajtájával is találkozhatunk. Idetartozik a

  • ceyloni fahéj (alacsonyabb kumarintartalom)
  • vagy a kínai fahéj (magasabb kumarintartalom, másnéven kasszia fahéj) is.

A kumarin egy természetes aromaanyag, ami egyes növényekben, és élelmiszerekben is megtalálható. Leginkább a fahéjban. Túlfogyasztása negatív egészségügyi hatásokkal járhat. Bevitelére tehát figyelni kell, mert a túl sok károsíthatja a véralvadást, illetve a májat is.

Az élelmiszerekben megtalálható kumarin mennyisége határértékhez kötött, amiért az élelmiszeripar felel. A boltokban és termelőknél kapható fahéjtól tehát alapvetően nem kell tartani, de érdemes tartani az ideális mennyiséget. Optimális mértékben azonban gyógyhatásai miatt kifejezetten ajánlott fogyasztani – na és persze azért is, mert egy nagyon finom, jellegzetes fűszerről van szó.

A fahéj jótékony hatásai

A fahéjat több okból is megéri bevezetni az étrendbe. Remek hatással van a

  • vércukorszintre,
  • csökkenthető általa a cukorbetegség,
  • de még az agyműködésnek is jót tesz.

Utóbbit például különböző kutatások is több alkalommal alátámasztották. Akik fahéjat fogyasztottak, jobban teljesítettek a kognitív képességeket illetően különböző teszteken. Mondhatni a produktív munkavégzés fő támogatója is lehet, vagy éppen a tanulást könnyíti meg. Fahéjjal továbbá a szájhigiéniáért is sokat tehetünk: elpusztítja a kórokozókat, amelyek fogszuvasodást, kellemetlen szájszagot okozhatnak.

A fahéj veszélyei

A fahéj kis mértékben jó, nagy mértékben azonban rossz is lehet. A túl sok fahéj ugyanis kisebb-nagyobb veszélyekkel járhat egészségügyi szempontból. Negatívan hathat a

  • máj működésére,
  • növelheti a rák kialakulásának kockázatát,
  • szájfekélyt okozhat,
  • de még a légzést is nehezítheti.

Ezekkel a sorokkal aligha nyugtattunk meg bárkit is a fahéjjal kapcsolatban, azonban fontos leszögezni, hogy itt napi szinten legfeljebb nagyon nagy mennyiségek elfogyasztását követően jelentkeznek ezek a káros hatások.

Fahéj napi adag: mennyi az ideálisan fogyasztható mennyiség?

Az tehát nyugodtan kijelenthető, és szakmailag megalapozott, hogy a fahéj kis mennyiségben fűszerként bátran fogyasztható. Amire inkább maximum limit tartozik, az a kasszia fahéj, annak magas kumarin tartalma miatt. Az élelmiszeriparban hazánkban is jellemző ennek a típusnak az előfordulása, de nem kell aggódni, ha nem visszük túlzásba a fogyasztását. Az optimálisan elfogyasztható kumarinmennyiség a következő:

Napi optimális bevitele 0,05 mg testtömeg-kilogrammonként (0,1 mg/kg). Ez napi körülbelül 8 mg kumarint jelent. Ennyi nyugodtan elfogyasztható. Figyeljünk oda továbbá a gyerekekre, az ő szervezetük ugyanis még kevésbé tolerálhatja a fahéjat. A napi egészséges mennyiség egy felnőtt esetében tehát 5-8 mg körül mozog, míg egy kisgyermeknél akár 2 mg kumarin is elégnek számíthat.

1-1 teáskanálnyi adag tehát aligha fog megártani – inkább ellenkezőleg, még jót is tehet. Az ételek, italok többségébe összességében olyan kevés fahéj kerül, hogy normális fogyasztás mellett nem lépjük túl a határértéket, legyen szó bármilyen fajtáról.

Fahéj felhasználása gyümölcsléhez: a tökéletes párosítás

A fahéjjal legtöbbször süteményeken, finom cappuccinókon találkozunk, de még forralt borhoz is ideális. Igazán egyedi ízvilágot eredményez azonban gyümölcsléhez adva is. Mi a Simon Gyümölcsnél minden esetben figyelünk rá, hogy minden italunkba csak annyi fahéj kerüljön, amennyiből bátran lehet fogyasztani mindenféle aggódás nélkül – akár naponta több pohárral is! Csupán egy kis természetes fahéj aroma kerül be a lassú eljárással, hidegen préselt gyümölcsízek mellé, ami tökéletesen kiegészíti azokat.

Alma-fahéj gyümölcslé

Amióta az eszünket tudjuk, ismerjük a mondást, hogy naponta kell almát enni, és akkor nem lehet gond. Tegyük azonban a szívünkre a kezünket, és valljuk be: ez nem mindig jön össze. Viszont az italfogyasztási szokásainkon könnyen változtathatunk, és miért ne csempésznénk be egy kis almalevet a mindennapokba? A fahéj pedig mindig, minden körülmények között felteszi a pontot az i-re. Már az illatától összefut a nyál a szánkban, és egyből megidézi a meghitt karácsonyi pillanatokat is.

Hab a tortán, hogy egy nagyon egészséges fűszerről van szó, ami almalével kombinálva rendkívüli ízvilágot eredményez. Kóstold meg te is az alma-fahéj gyümölcslevet!

Alma-sütőtök-fahéj gyümölcslé

Nincs is jobb annál, mint amikor a hideg téli napokon, a karácsonyra készülve igazán az ünnephez passzoló ételekkel, italokkal vesszük körbe magunkat. Hiszen kit nem csábítana a fahéj illata, vagy ki mondana nemet a sütőtökre. És ha még ott a lédús alma is, tényleg nem történhet nagy gond.

Nincs is jobb egy kis alma-sütőtök-fahéj gyümölcslénél a bejgli mellé!

Alma-szilva-fahéj gyümölcslé

A lédús, nőiesen gömbölyded szilva méltán népszerű íze mellett számos jótékony hatással is megörvendezteti a rendszeres fogyasztót. Magas és változatos vitamintartalma mellett antioxidánsokban gazdag. Az alma és a fahéj jótékony hatásait pedig már eleget firtattuk, kóstold meg te is az alma-szilva-fahéj gyümölcslé kombinációt!

Természetes, finom gyümölcslé, környezettudatos módon készítve

Természetes, környezettudatos termelés és technológiák alkalmazása jellemzi cégünket, az energiatermeléstől kezdve az öntözőrendszeren át a madarak, méhek védelméig. Ha már unod a sok vizet, és egy kis változatosságra, színre vágysz, rendelj még ma a fahéjjal ízesített gyümölcslevek közül!

HASONLÓ CIKKEK

Az vagy amit megiszol?

Minden bizonnyal számodra is kifejezetten fontos a saját és családod egészsége, éppen ezért jó tisztában lenni azzal, mit viszünk be pontosan a szervezetünkbe, nem csak az ételekkel, de az innivalókkal is.  A napi folyadékbevitelt sokféle itallal valósíthatjuk meg de korántsem mindegy, mivel. Gyermekkorból szinte mindenkinek ismerősek az édes gyümölcs ízesítésű ivólevek.Ebben a mondatban két fontos […]
ELOLVASOM

Történelmet írtuk a gasztro-oscaron

A Simon Gyümölcs termékek is kiemelkedő minőségűnek bizonyultak az idei Great Taste Award versenyen, A napokban hirdették ki a Great Taste Awards eredményeit, ahol a mi italaink is elismerést kaptak! Két gyümölcslevünk és a szénsavas almafröccsünk bebizonyította, hogy az élelmiszeripar kiemelkedő termékei. A Great Taste Awards-t az élelmiszeripar Oscar díjaként tartják számon. Idén 109 országból […]
ELOLVASOM

KÓSTOLD MEG 
EZEKET IS!

Limitált húsvéti kiadás – Alma Répa céklalé

3 192 Ft

3 192 FtKOSÁRBA

Vajkörte (3 kg)

2 290 Ft

2 290 FtKOSÁRBA

Maradjunk 
kapcsolatban

Simon Gyümölcs Kft.
3031, Zagyvaszántó, Rákóczi út 87.
Adószám: 24651710-2-10
+36 20 539 7401
cx@simongyumolcs.hu

Fizetési módok

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártyád adatai áruházunkhoz nem jutnak el.

Ne maradjon le a legjobb akciókról!

© 2022 | Minden jog fenntartva Simon Gyümölcs. | Készítette: adatfalodesign
bookmarkcalendar-full
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram