Barion Pixel

Gyümölcslé készítése házilag: fontos tudnivalók és útmutató

2022.11.03.

Ne legyenek illúzióink: a szupermarketekben kapható gyümölcslevek többségére hiába van ráírva, hogy százszázalékos, óriási különbség is lehet egyes termékek minősége között. Gyümölcslevet különféle technológiai eljárásokkal, de akár házilag is készíthetünk. Amellett, hogy finomabb, az egészségünkre is jó hatást gyakorolnak a természetes módon, hidegen préselt frissítők.

Cikkünkben bemutatjuk, hogy mi a Simon Gyümölcsnél miért választottuk a hidegen préselést, de házi praktikákat is megosztunk!

Gyümölcslé, a valódi egészségbomba

Az egészség megőrzésének egyik leghatékonyabb módja a rendszeres folyadékbevitel. A víz mellett pedig számos gyümölcs-kombináció közül választhatunk. Előnyei, pozitív hatásai megkérdőjelezhetetlenek – legalábbis akkor, ha a gyümölcslé teljes mértékben természetes, nem tartalmaz ízfokozót, tartósítószert vagy egyéb adalékanyagokat.

A különféleképp édesített gyümölcslevek túlzásba vitt fogyasztása nem tesz jót, ellentétben a házilag készült, frissen préselt italokkal. De mi a gond a nagyipari gyártással? Nos, gyakori példa, hogy a terményekből kivonják a vizet, amiből megmarad a sűrítmény. Ezzel elveszik az eredeti nedvességet, annak jótékony hatásaival együtt. A pótlást általában hozzáadott vitaminokkal, rostokkal kompenzálják. A gyümölcs azonban eredeti tartalma szerint az igazi, és nem feltétlenül kell lemondanunk róla.

Gyümölcslé készítése házilag

Ha túl sok cukrozott üdítőt iszunk vagy már unjuk a vizet, próbáljuk beiktatni a sokszínű gyümölcsleveket napi rutinunkba. Az igazi klasszikusok almából, narancsból, őszibarackból készülnek, de kifejezetten egészséges és finom továbbá a céklából vagy homoktövisből nyert gyümölcsital is. Fanyar, savanykás ízek, édes, pezsdítő aromák.

Ami pedig a legjobb: egy kis gyakorlással mi magunk, otthon is elkészíthetjük az italokat. Nektárt (25-99 százalékos gyümölcstartalom) és százszázalékos dzsúszt is készíthetünk.

A klasszikus almalénél érdemes lehet több almafajtával is kisérletezni, ezzel édesíthetünk, savanyíthatunk szájunk íze szerint. A Simon Gyümölcs is 3 különböző fajtából kisérletezte ki a legjobb ízt.

Gyümölcslevünket különféle zöldségekkel is egészségesebbé tehetjük, és az ízén is változtathatunk. Például répával édesebbé, céklával markánsabbá tehetjük a levünket. Sőt akár még a cékla levelét is felhasználhatjuk, ami szintén ehető és nagyon egészséges. Nem véletlen, hogy zöld turmixokban gyakorta használják.

Bátran használhatunk fűszereket is, akár fahéjt, csillagánizst vagy vaníliát. Ezek a fűszerek jól passzolnak az almához és őszies-télies ízvilágot kölcsönöz a levünknek.

A gyümölcsleveket melegen és hidegen is elkészíthetjük. Bármelyiket is választjuk, a házi elkészítés során nehéz megtartani az eredeti minőséget: ha melegen készítjük hő segítségével, csökken a vitamintartalom, hidegen pedig tartósítószereket kell bevonni.

Ha házilag szeretnénk gyümölcsleveket készíteni, akkor három lehetőség közül választhatunk:

  1. Mindig annyit készítünk, amennyit 1-2 nap alatt elfogyasztunk. Ekkor hidegen préselve sem kell tartósítószereket használnunk. Ezt az opciót választva sajnos sokszor kell nekiállnunk, és a takarítási folyamat sem lesz a kedvencünk.
  2. Ha egy nagyobb mennyiségű házi készítésű gyümölcslevet szeretnénk eltenni télire, akkor használjunk tartósítószert, hőkezeljük, dunsztoljuk. Ebben a folyamatban viszont csökken a levünk vitamintartalma. Ne feledkezzünk meg az üvegek sterilizálásáról sem!
  3. Kisebb mennyiségben le is fagyaszthatjuk a levünket, ez bár lehet tartósítószermentes folyamat, viszont helyigényes.

Természetesen mindez nem jelenti azt, hogy ne tudnánk házi praktikákkal is egészséges, jó minőségű gyümölcsitalt készíteni. 

A gyümölcslé házilag gyümölcscentrifuga vagy turmixgép segítségével is előállítható. Így elegendő lehet beszerezni az adott gyümölcsöt, majd például kifacsarni a narancsot. Azért ez nem mindig olyan egyszerű, és sok esetben nem is sikerül olyan hatékonyan, mint szeretnénk. Végül több jut a földre, a konyhabútorokra, mint a poharunkba.

A gyümölcslevet tároljuk hűvös helyen fogyasztásig. Felbontás után 2-3 nap alatt pedig fogyasszuk el mind.

A hidegen préselésről

Mindennek az alapja a megfelelő hozzávaló, így gyümölcslé esetében a szép, érett szemekből lehet minél finomabb italt kinyerni. A boltban nem biztos, hogy mindig meg tudjuk venni a jó minőségű termést. Így pedig az ital sem lesz olyan zamatos, változatos ízvilágú. Az egyik leghatékonyabb módja a gyümölcslé elkészítésének a hidegen préselés, ami egy egyszerű, mechanikus eljárás. A Simon Gyümölcsnél mi egyértelműen erre a megoldásra esküszünk.

A gyümölcsök először az aprítóba mennek. Ezt követően a darálékból egyre kisebb átmérőjű hengerek préselik ki a zamatos levet, így végül csak a papírszáraz törköly marad meg. A gyümölcsök igazi, vitaminokban és nyomelemekben gazdag nedüjét préseljük csak ki. Ülepítés és vegyszerek nélkül. A frissen, hidegen préselt lében megmarad a vitamin. A nedű szinte olyan finom és tápláló, mintha csak most szedtük volna le a fáról. Nem torzulnak az ízek, eredeti, természetes formájukban kapjuk vissza azokat.

Hát igen, mi ezért ragaszkodunk ennyire a hidegen préseléshez!

Valódi gyümölcslé a Simon Gyümölcs jóvoltából

A Simon Gyümölcs specialitása a gyümölcslékészítés. Kifejezetten erre a célra termesztjük a gyümölcsöket.

Gazdálkodásunk során a legújabb és legmodernebb rendszereket használjuk, és a környezetre figyelve tudatosan választottuk ki a termesztett fajtákat. Olyan technológiai rendszereket is használatba veszünk, amelyekkel ki tudjuk mutatni a levélanalízis során hogy a gyümölcsfáknak mindig a megfelelő tápanyag utánpótlást biztosítsuk.

Mindig odafigyelünk rá, hogy kizárólag az egészséges terméseket használjuk fel. A hidegen préselés technikáját, a hőkezelési arányokat hosszú évek munkája alatt tapasztaltuk ki. Folyamatosan figyeljük az új, innovatív megoldásokat is, és még borászati technológiákat is bevetünk.

Amit kiadunk a kezünkből, az nem gyümölcsjellegű vagy gyümölcsös ízesítésű, hanem egyszerűen gyümölcs. Nem adunk hozzá semmit, és nem is veszünk el belőle. Kipréseljük, dobozba csomagoljuk, kedvenc ízeink pedig már úton is vannak feléd!

Tekintsd meg gyümölcslé kínálatunkat!

HASONLÓ CIKKEK

Az vagy amit megiszol?

Minden bizonnyal számodra is kifejezetten fontos a saját és családod egészsége, éppen ezért jó tisztában lenni azzal, mit viszünk be pontosan a szervezetünkbe, nem csak az ételekkel, de az innivalókkal is.  A napi folyadékbevitelt sokféle itallal valósíthatjuk meg de korántsem mindegy, mivel. Gyermekkorból szinte mindenkinek ismerősek az édes gyümölcs ízesítésű ivólevek.Ebben a mondatban két fontos […]
ELOLVASOM

Történelmet írtuk a gasztro-oscaron

A Simon Gyümölcs termékek is kiemelkedő minőségűnek bizonyultak az idei Great Taste Award versenyen, A napokban hirdették ki a Great Taste Awards eredményeit, ahol a mi italaink is elismerést kaptak! Két gyümölcslevünk és a szénsavas almafröccsünk bebizonyította, hogy az élelmiszeripar kiemelkedő termékei. A Great Taste Awards-t az élelmiszeripar Oscar díjaként tartják számon. Idén 109 országból […]
ELOLVASOM

KÓSTOLD MEG 
EZEKET IS!

Limitált húsvéti kiadás – Alma Répa céklalé

3 192 Ft

3 192 FtKOSÁRBA

Vajkörte (3 kg)

2 290 Ft

2 290 FtKOSÁRBA

Maradjunk 
kapcsolatban

Simon Gyümölcs Kft.
3031, Zagyvaszántó, Rákóczi út 87.
Adószám: 24651710-2-10
+36 20 539 7401
cx@simongyumolcs.hu

Fizetési módok

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártyád adatai áruházunkhoz nem jutnak el.

Ne maradjon le a legjobb akciókról!

© 2022 | Minden jog fenntartva Simon Gyümölcs. | Készítette: adatfalodesign
bookmarkcalendar-full
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram