2020.10.22.

Ismerkedj meg a gyümölcsös madaraival!

Miért óvjuk madarainkat?

Ki ne hallgatná szívesen az énekesmadarak dalát, vagy gyönyörködne egy parlagi sas szárnyalásában? Szomorú tény azonban, hogy világszerte csökken a madarak száma, és ennek egyik legnagyobb oka éppen a nagyüzemi mezőgazdaság. Mi azt szeretnénk, ha a Simon család eljövendő generációit is trillázó madárkoncert köszöntené a gyümölcsösben, és hisszük, hogy fáink igazán csak úgy tudnak természetesen finom és egészséges gyümölcsöket érlelni, ha tollas barátaink is jól érzik magukat nálunk. A törődés viszonzásaként pedig ők is besegítenek a munkánkba a maguk módján.

Mi a szomorú madárhelyzet ma Magyarországon?

Évtizedek óta igazolják megfigyelések világszerte a madárpopulációk általános csökkenését, mely sajnos Magyarországra is igaz. Ennek egyik kiemelkedő oka a nagyüzemi mezőgazdaság térnyerése, mely többek között a madarak természetes élőhelyeit drasztikusan formálja át, de a vegyszerek gondatlan használata is számtalanul pusztítja madarainkat. Az Európai Madárszámlálási Tanács szerint 1980 és 2016 között a szántóföldi madárállomány 56%-a tűnt el, azaz madaraink több, mint fele.

mezei veréb

Nem kell feltétlenül ritka és sosem hallott fajokra gondolnunk, olyan közismert madarakat is nagyban érint ez a tendencia, mint a mezei veréb, vagy a seregély. Intő és riasztó példa Nagy-Britanniáé, ahol az előbbi felkerült a kihalással fenyegetett fajok vörös listájára. A tendencia sajnos itthon sem fest rózsásabb képet.

Hogyan segítik a különböző madárfajok a mezőgazdaságot?

Az énekesmadarak kiváltképp kedvesek az ember szívének, de egy szabadon szárnyaló ragadozó madár fenséges látványa is sokunkat érint meg. Hazánkban eddig összesen vagy 415 madárfajt észleltek, ezek közül úgy 150 kisebb nagyobb rendszerességgel szántóföldjeinken is tiszteletét teszi. Védelmük pedig nem csak kedvtelés kérdése, elemei érdekünk fűződik a madárvilág megőrzéséhez.

Az emlegetett ragadozók ritkítják a mezei pocok és hörcsög állományt, nappal gyakran megfigyelhetjük őket, ahogy magaslatokon gubbasztva lesik a tájat. Úgynevezett T fák elhelyezésével adhatunk nekik még több leshelyet – bár ez inkább a szántókon indokolt. A mi gyümölcsfáink bőven elég lehetőséget nyújtanak a legkényesebb ragadozó madárnak is.

vércse

A pockokat ritkítják olyan ismert gázlómadarak is, mint a nagy kócsag, szürke gém, vagy a fehér gólya, a sirályok pedig a rovarlárvákat, férgeket, kisebb rágcsálókat tizedelik. De nem kímélik a rajzó rovarokat sem. A vetési varjú már a nevében hordozza a „munkakörét”, az ekét követve tömi tele magát férgekkel, lárvákkal, rovarokkal, és tallóznak vadludak, darvak, récék is a búza-, illetve kukoricatarlókon.

Olykor ugyan lármás a sereglet, de ingyen és bérmentve ritkítják a pockokat, hörcsögöket és hatékony kis „bio-rovarirtók”. Pont ez a kiterjedt étvágy azonban az oka, hogy érzékenyen érinti őket a felelőtlen vegyszerhasználat. Többek között a gyom-, és rovarirtók meggondolatlan alkalmazása miatt csappant meg olyan drámai mértékben a túzok populációnk, és került kihalás szélére az egykor oly gyakori fogoly.

Mit teszünk mi a madárvilágért?

Kezdettől fogva részt vállalunk az agrár-, és környezetgazdálkodási programból, melyről korábbi cikkünkben már részletesen beszámoltunk. Örömmel látjuk, hogy az élővilágot óvó, a fenntartható fejlődést elősegítő intézkedések és gyakorlatok sora nem csak papíron, de a gyakorlatban is hatékony. Ha nem hinnénk a saját szemünknek, és a mindennapos tapasztalatainknak, ahogy a gyümölcsöst nap-nap után járjuk, kutatások is igazolják, hogy a programban részt vevő mezőgazdasági területeken a madárállomány csökkenése elenyészőbb.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Például madárodúk kihelyezését. Több száz madárodú várja a Sastelki gyümölcsösben, hogy otthont adjon különféle madaraknak. Az odúkat eloszlatjuk a gyümölcsös területén, így a kis lakók mindenhol kellő mennyiségű táplálékot találnak, és természetes módon segítenek kordában tartani a rovarállományt.

Emellett az élőhelyüket is igyekszünk tiszteletben tartani, amiben tudjuk, megtartani a természetes állapotot. Diófaligetünkben kivágatlanul meghagyott odvas fa várja a fészkelőket, és nyújt terülj-terülj asztalkát a harkályféléknek. Telente szokásunk etetni a lakókat, ilyenkor a ragadozó madarakat tárcsán várja a hús. A sastelki héja párok mindig értékelik ezt a gesztust.

De gyümölcsfáink nevelésekor is folyton szem előtt tartjuk a madarak és rovarok védelmét. Nem alkalmazunk olyan technikákat, amik veszélyeztetnék az épségüket, így nálunk mérgezéstől sem kell tartania a madaraknak.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel szintén szívesen együttműködünk. Ennek legegyszerűbb és mindennapi módja a madárészlelések jelzése, ilyen információk alapján tudják nyomon követni a madárállomány alakulását, vagy, hogy melyik faj merre vonul? Az ilyen segítség mindig jól jön, az észlelést jelenteni pedig egyáltalán nem bonyolult. Ha szeretnél besegíteni, a Madárhatározó alkalmazást letöltve nem csak jelezni tudod, ha észleltél egy bizonyos fajt, de az applikáció a meghatározásban is praktikus segédlet.

Milyen különleges madarak fordulnak meg nálunk?

Olyan 30-40 példányból álló, színpompás gyurgyalag kolónia telepszik meg rendszeresen a Sastelki gyümölcsösben. Ez az egyik legszínesebb madár Magyarországon, mely télre aztán továbbvonul Afrikába, de a nyarakat rendszeresen nálunk tölti.

gyurgyalagok

Nagy örömünkre visszatérő vendég nálunk a kék vércse is, mely 1954 óta fokozottan védett faj hazánkban. Eszmei értéke 500.000 Ft. A szemrevaló madár ráadásul úgynevezett esernyőfajta, azaz jelenlétéből következtethetünk a táplálékállatainak egészséges populációjára is.

A gyümölcsös szintén többször köszöntött madara a ritka barna rétihéja. Szintén vonuló madár, de a nyári időszakban Magyarországon időzik, itt is fészkel. Van, hogy nálunk telel át, de jellemzően Afrika Szaharán túli területein tölti a hidegebb hónapokat.

Miért hiszünk a madárvédelemben?

Számos okból hiszünk a természetességben és a fenntartható fejlődésben, ettől a filozófiától és gyakorlattól pedig elválaszthatatlan a madárvédelem is. A madarakat persze a legtöbben szeretjük, történelmi jelképeinkben, címereinkben szintén megtaláljuk őket. Ám manapság azt is fontos tudatosítania annak, aki az agrár szektorral foglalkozik, hogy a madarakat hasznosságukért ugyanúgy becsüljük. Ebben a személet formálásban pedig örömmel válunk úttörővé és mutatunk jó példát.

Emellett egyre fontosabb szempont a vásárlás során, hogy biztonságos forrásból, mesterséges anyagok nélkül készült termékeket válasszunk. Hogy az alma, a belőle készült almalé, vagy almachips ne csak mutatós legyen, de egészséges és természetes is. Ezt nem biztosíthatnánk nektek a madárvilág védelme nélkül. Mert lehet gyönyörű, zamatos és mézédes az a gyümölcs, de ki harapna bele szívesen, ha tudná, hogy pusztulnak a madarak ott, ahol szedték?

Maradjunk 
kapcsolatban

Simon Gyümölcs Kft.
3031, Zagyvaszántó, Rákóczi út 87.
Adószám: 24651710-2-10
+36 21 252 5650
info@simongyümölcs.hu

Fizetési módok

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártyád adatai áruházunkhoz nem jutnak el.

Ne maradjon le a legjobb akciókról!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram