2021.09.28.

Simon Gyümölcs szilvalekvár

Vannak klasszikusok, melyek nem hiányozhatnak egy kamrából sem. 
Épp ilyen a szilvalekvár is, melyet mi magunk is könnyedén elkészíthetünk. Maradhatunk a nagyitól tanult klasszikus receptnél is, vagy egy modernebb újraértelmezett változatot is alkothatunk, egy biztos, a szilva az igazi őszi ízeket hozza be otthonunkba!

Első lépés - a megfelelő gyümölcs

A szilvalekvár a megfelelő szilva beszerzésénél kezdődik, ahogy minden lekvárnál, itt is a minőségi alapanyag a legfontosabb.
Ha épp nincs a kertben egy rogyásig gyümölccsel teli szilvafa, a Simon Gyümölcsre nyugodtan számíthatsz, hiszen családi gazdaságunkból csak a válogatott, érett szemeket juttatunk el hozzátok.
A lekvárhoz a legalkalmasabb a közepes méretű, kissé megpuhult édes darabok, melyek sérülésmentesek, nincsenek rajta romlás nyomai, és nincs benne kukac sem.
Bármilyen formában fogod felhasználni a szilvát, az előkészítés módja ugyanaz:
Alaposan meg kell mosni a gyümölcsöt többször is, a szárakat és magokat pedig el kell távolítani.
Ezután a tiszta, magozott gyümölcsöt feldarabolhatod, félbe vagy több darabba, innen már könnyedén dolgozhatsz vele tovább tetszés szerint.

Főzött szilvalekvár

Talán a legismertebb módja a lekvárgyártásnak a főzéses technika, ahol a magozott gyümölcsöt felforralva, majd cukorral meghintve főzzük tovább.
Mivel a szilvának magas a cukortartalma, akár hozzáadott cukor nélkül is készíthetjük, így is kellemesen édes lekvárt kaphatunk.
Ha tartósítószer nélkül szeretnéd eltenni a lekvárod, ahhoz ezek a feltételek szükségesek: hibátlan gyümölcs, tiszta munka és légmentesen zárható üvegek.
Ehhez a recepthez sem szükséges cukor, sem tartósítószer, kizárólag a jó minőségű szilva!

Hozzávalók:
3 kg Simon Gyümölcs szilva 

A feldarabolt szilvát tedd fel főni, lehetőleg rozsdamentes acél edényben, így kevesebb az esély rá, hogy odakozmál.
A könnyebb főzés kedvéért a gyümölcsöt turmixolhatod is, így gyorsabban távozni tud belőle a víztartalma, és hamarabb besűrűsödik.
Lassan kezdd el melegíteni, hogy kiengedje a levét, és főzés közben gyakran keverd meg.
Addig kell főzni és kevergetni a masszát, amíg a lekvárt egy kanálra téve és megfordítva nem esik le róla. Amikor a lekvár elérte a megfelelő sűrűséget, forrón üvegekbe töltheted, úgy, hogy minél kevesebb levegő maradjon benne.
Zárd le az üvegeket, majd állítsd fejre 5 percre, hogy a levegő átbuborékoljon a forró lekváron és sterilizálódjon.
Száraz dunsztban egy napig pihenteted,
majd jöhet a címkézés és felkerülhet a kész lekvár a polcra.

Lekvár sütve, főzve, fűszerezve!

Bizony, lekvárt sütőben is lehet készíteni, akár szimplán, akár vegyes technikával, tepsiben elősütve és lábasban továbbfőzve.
A sütős megoldásnál szintén elhagyható a cukor, csak a szuper szilvákra van szükségünk, némi fűszerre és türelemre, amíg összesülnek az ízek.
A megmosott, magozott szilvát egy mélyebb tepsibe tesszük, 150 fokra előmelegített sütőbe rakjuk. Nagyjából kétóránként megkeverve, 5-6 órán át sütjük, amíg sűrű szilvalekvárt kapunk.
Mivel itt a szilva puhulása sütőben történik, ebben az esetben a gyümölcshús kevésbé roncsolódik. Ha a fűszereket is már sütéskor a szilvához adjuk, még intenzívebb ízhatást érhetünk el.
A fahéj, szegfűszeg, gyömbér és vanília is remekül passzol a szilvalekvárhoz, az őszi és téli hónapokban kifejezetten kellemes csemege válik belőlük.
Ebből a fajta lekvárból nagyon finom chutney-k is készíthetők, érdemes kísérletezni ezzel az izgalmas lekvárral.

A szilvalekvár legendája

A régi időkben a szilvalekvárt még szabad tűzön, hatalmas üstökben főzték. Nem adtak hozzá cukrot, sem semmi mást, csak addig addig kevergették a masszát míg fekete ragaccsá állt össze. Ezt a kocsikenőcsnek is nevezett lekvárt azonban elég körülményes elkészíteni, akár 6-8 órát is kavargatással kell tölteni tűz mellett állva.
Ugyan a Simon Gyümölcs családi gazdaságunk híve a hagyományoknak, mégis csak az igazán vállalkozó kedvűeknek ajánljuk ezt a megoldást.

Mindenesetre ha belevágnátok, a szilvát ránk bízhatjátok!

Kóstold meg ezeket is!

Összes termék
(4 )

2 390 Ft

2 390 FtKOSÁRBA

13 968 Ft

13 968 FtKOSÁRBA

3 490 Ft

3 490 FtKOSÁRBA

16 668 Ft

16 668 FtKOSÁRBA

(2 )

3 490 Ft

3 490 FtKOSÁRBA

chevron-left
chevron-right

Maradjunk 
kapcsolatban

Simon Gyümölcs Kft.
3031, Zagyvaszántó, Rákóczi út 87.
Adószám: 24651710-2-10
+36 37 999 490
[email protected]

Fizetési módok

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártyád adatai áruházunkhoz nem jutnak el.

Ne maradjon le a legjobb akciókról!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram