Fantasztikus őszi menüsor a Simon Gyümölcstől
Az ősz az egyik kedvenc évszakunk, egyrészt, mert a Simon gazdaságban ez a szüret ideje, számos finomabbnál finomabb gyümölcs érik be és kerülhet az asztalokra.
A friss fogyasztás mellett pedig természetesen mennyei sütemények és készülhetnek, a jellegzetesen őszi ízvilággal amiből mutatunk mi is pár kedvenc fogást!
Előétel – almás sütőtökleves
Ha ősz, akkor sütőtökszezon, és már alig vártuk, hogy egy krémes narancssárga levest kanalazhassunk. A sütőtökkrémleves gyorsan elkészíthető, a hozzáadott almától még selymesebb állagú és aromájú lesz, és egy kis gyömbér teszi még pikánsabbá.
Hozzávalók:
50 dkg sütőtök
3 db Simon Gyümölcs alma
2 dkg gyömbér
2 dl tejszín
2 evőkanál olívaolaj
1 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
só, bors
A sütőtököt meghámozzuk, kettévágjuk, majd kiszedjük belőle a magokat és felkockázzuk a tököt.
Egy nagyobb fej hagymát megtisztítunk és felaprítunk, majd kevés olajon elkezdjük dinsztelni.
Hozzáadjuk a sütőtököt, és pár percig fedő alatt pároljuk. Fűszerezzük a gyömbérrel, a fokhagymával, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi bőven ellepi a tököt. Közben az almákat meghámozzuk, felkockázzuk, majd hozzádobjuk a sütőtökhöz. Puhára főzzük az alapanyagokat, és utána botmixerrel pépesítjük. Hozzáadjuk végül a tejszínt is, és pár perc alatt összeforraljuk. Tálaláskor pirított tökmaggal díszíthetjük.
Kész is a tápláló és izgalmas ízekben gazdag levesünk!
Főétel – sült körtével és dióval
Az ízek harmóniája attól csodálatos, hogy az édes és a sós ételek keveredhetnek egymással. A mi esetünkben a karamellizálódott körte és a gorgonzola aromája találkozik egy isteni őszi főfogásban.
Szerencsére a Simon Gyümölcsnél több hozzávalót is megtalálsz ehhez a recepthez, a csodás körte és dió is fellelhető gazdaságunkban.
A csirkéhez:
500 g csirkemell
50 ml száraz fehérbor
100 g dió
50 g méz
30 g dijoni mustár
60 g teljes kiőrlésű búzaliszt
1 gerezd fokhagyma
só, bors
A körtéhez:
2 db Simon Gyümölcs körte
60 g gorgonzola
4 szem dió
1 ek méz
2 ek citromlé
1 tk kakukkfű
A csirkemellet felszeleteljük 4 részre. A páchoz összekeverjük az alapanyagokat egy tálban, és alaposan bekenjük vele a húst. 2 órára letakarva hűtőben pihentetjük. Serpenyőben olajat hevítünk és megpirítjuk rajta a csirke szeletek mindkét oldalát, kb 2-2 perc alatt. Ezután alufóliával letakarva, 200 fokra előmelegített sütőbe rakjuk 25 percre, majd a fóliát levéve még további 5 percig sütjük a húst.
A körtéket félbevágjuk, kimagozzuk, és egy kiskanállal diónyi mélyedést vájunk a gyümölcsbe.
Egy kevés citromlével locsoljuk meg, és meghintjük kakukkfűvel. A mélyedésekbe beletöltjük a sajtot, végül rácsorgatunk a mézet és megszórjuk a tetejét aprított dióval. 190 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük.
A sült csirkét és a körtét egy tányérra halmozzuk, és már meg is vagyunk!
Jó étvágyat kívánunk az őszi menühöz!