A benne található tápanyagoknak köszönhetően kiváló szívbarát gyümölcs, ám magas olajtartalma miatt a dió otthoni tárolása némi figyelmet igényel. Adunk néhány tippet, hogyan őrizd meg a dió frissességét, ha hosszú távon szeretnéd élvezni a finom zamatokat.
Negyedcsészényi dió fontos omega-3 zsírsavakat, két gramm rostot és négy gramm fehérjét biztosít, emellett nátrium- és koleszterinmentes, és más diófélékhez képest kétszer annyi antioxidánst tartalmaz. Viszont ha hosszú ideig melegnek van kitéve, a dióban lévő olaj megavasodik. A dió elöregedését onnan lehet észrevenni, ha gumiszerűvé vagy fonnyadttá válik, az avas dió pedig furcsa, festékhígítóhoz hasonló szagot áraszt. Ha ezeket tapasztalod, ne fogyaszd el a diót!
A jó hír viszont az, hogy a dió sokáig eltartható. A héjas dió ugyan tovább bírja, a megpucolt változat viszont kényelmesen tárolható, és azonnal fogyasztható, bármikor is szottyanjon kedved egy kis snackhez, vagy egy finom diós beiglihez.
A hámozott diót akár egy évig is eltarthatod a megfelelő körülmények között. Lássuk, milyen szabályokat kell ehhez betartanod!
A diót száraz, hűvös helyen kell tárolni!
A lezárt zacskóban vásárolt diót tedd olyan helyre a kamrában, a szekrényben, ahol nincs közvetlen napfény vagy magas páratartalom. A dió a melegben tárolva gyorsabban megromlik, ezért a legjobb, ha távol tartod minden hőforrástól. Ha kinyitod a zacskót, és nem használod fel a teljes mennyiséget, tedd a maradékot egy légmentesen záródó dobozba vagy más tárolóedénybe. Ebben az esetben a dió szobahőmérsékleten akár három hónapig is eláll.
A dió tárolásának eszközei
Ha a dió ki van téve a levegőnek, elkezd veszíteni frissességéből, és romlani kezd, ezért a legjobb, ha keresel neki egy befőttes vagy csatos üveget. Ha viszont nem zárod le megfelelően az edényt, akkor hamarosan ki is dobhatod a magokat, mert gyorsan megavasodnak.
A dió hűtőben akár hat hónapig is eláll, így ha egy nagyobb adagot vásárolnál, a fridzsider lesz a legjobb hely számára, mert frissen tartja a magokat, sőt még a tápértéküket is segít megőrizni. Persze ilyenkor is érdemes lezárt edényben tartani, és ügyelj arra is, hogy ne tárold a diót más, erős szagú élelmiszerek közelében, a hosszú távú tároláshoz pedig a legjobb, ha lefagyasztod, így akár egy évig is eltartható, mire megjön a következő évi adag.
A darált diót mindenképp hűtőben érdemes tárolni, ellenkező esetben hamar elveszti a frissességét. Érdemes a darálással megvárni a felhasználást, de ha mégis jobban szereted egyben letudni a feladatod, kristálycukorral elkeverve is tartósabbá teheted kedvenc magvaidat. Így legalább csak elő kell kapnod a fridzsiderből, és máris töltheted vele a palacsintát, vagy használhatod akár sütikbe is, belekalkulálva a cukormennyiséget.
Sastelki gyümölcsösünk gyönyörű dióligetében ősszel szedjük a diót, majd egy speciális géppel megtörjük a termést, ügyelve arra, hogy morzsalék helyett ép darabkákat, nyolcadolt diót kapjunk, amelyeket könnyű ledarálni. A tisztított dióbeleket ezután visszazárható csomagolásba pakoljuk, hogy vásárlóinkat egészséges rágcsálnivalóval láthassuk el. Legyen akár szó süteményekről vagy délutáni nasiról, terebélyes diófáink gyönyörű termését szeretettel ajánljuk!
Rendelj diót weboldalunkon keresztül, és nézz körül gyümölcsleveink között is, amelyek 100%-ban tartalmazzák a Simon Gyümölcs fáinak legfinomabb gyümölcseit!