A fröccs jelensége a borkedvelők számára evidens lehet, de hátha tudunk újat mondani! Nézzünk utána, honnan ered a fröccs, milyen fajtái vannak, és hogy szerintünk mely alkoholmentes verziók a legizgalmasabbak.
Mi a fröccs?
A fröccs elnevezés eredetileg a bor és a szódavíz keveréséből alkotott italt takarja, azon belül is számos variációja létezik, a bor és a szóda arányának megfelelően különféle nevű fröccsök léteznek. Ezt megelőzően a német nyelvterületen Gemischt, Weinschorle vagy Sauergespritzter néven volt ismert, és ha még tovább utazunk vissza az időben, akkor egészen a Római Birodalomig jutunk, ahol a borecet vízzel hígított, univerzális egészségmegőrző italára, a posca-ra bukkanhatunk. A régiesen spriccer-ként is használt fogalom azóta sokat bővült, más szeszes és nem szeszes italkeverékekre is alkalmazható.
A fröccs születése
A fröccs kifejezés létrejötte 1842 október 5-ére datálható, ugyanis ekkor hívta meg szüretre Fáy András néhány barátját fóti pincéjébe, többek között Vörösmarty Mihályt. Ahhoz, hogy a bor erősségét kellemes enyhíthessék, egyrészt a buborékos víz előállítását kellett felfedezni, másrészt egy olyan üveget is fel kellett találni, amelyből a szódavizet ki lehet fröccsenteni. Szerencsére, a meghívott barátok között ott volt Jedlik Ányos is, aki nemcsak az elektromosság nagy tudósa volt, hanem a szódavíz magyar feltalálója is. Jedlik magával vitte a világ első szódásüvegét, majd a házigazda és a vendégek elképedésére a Fáy-birtokon elkészítette a legelső fröccsöt. Ezt németesen spriccernek nevezte, de Vörösmartynak nem tetszett ez a szó, így találta ki helyette a fröccs elnevezést. Az ipari forgalomba került szikvíz egy időben óriási népszerűségnek örvendett, a visszaváltható szódásszifonokra talán még emlékszünk, azonban ezek helyét lassan átvették az ásványvizes palackok. A fröccs népszerűsége viszont azóta is töretlen, sőt talán menőbb mint valaha!
Gyümölcsfröccsök
A fröccsöknek remek alkoholmentes alternatívái is léteznek, melyek inkább a gyümölcsök és a szódavíz üdítő hatására fektetik a hangsúlyt. A szüretek másik remek terméke, még a bort megelőző fázisban a must, ami a szőlő kipréselt leve. Ebből a csupa vitamin és antioxidáns tartalmú léből is szuper szőlőfröccs válhat, ami mennyei szomjoltó. Másik népszerű alkoholmentes változat az almafröccs, melyet gyermekek is örömmel fogyaszthatnak. Az almalé és szóda keveréke igazi hűsítő ital, nyáron nagyon kellemes frissítő. Tetszőleges arányban keverhető, lehet belőle házmester, vagy hosszúlépés is, persze a hangsúly a minőségi alapanyagokon van. Ehhez nagy szeretettel ajánljuk a Simon-féle édes vagy savanyú almaleveinket, ízlés szerinti kombinációban! A kreativitás persze nem ismer határokat, a rengeteg ínycsiklandó Simon gyümölcslével is kísérletezhetsz, további házi gyümölcsfröccsök készítésénél.
Fröccshatározó
A fröccsöknek számos típusa van, attól függően, milyen arányban találhatók meg benne az összetevők. A legismertebbek talán a kisfröccs, nagyfröccs, hosszúlépés és a házmester, de folytathatjuk még a sort, a Krúdy fröccsel, viceházmesterrel, háziúrral, sőt létezik szörppel kevert verzió is, a macifröccs.
Még frissebb mint valaha!
A Simon Gyümölcs gazdaságban egy ideje egy izgalmas újdonságon dolgozunk, méghozzá a Simon Fresh gyümölcslével kevert szénsavas vizein. Ezek az alumínumdobozba csomagolt frissítők ugyanazokat a tulajdonságokat hordozzák, mint bármelyik másik hidegen préselt levünk, csak a buborékos víz pezsgését adtuk hozzá. Neked nincs is más dolgod, csak le kell kapnod a polcról, hogy élvezhesd a pezsdítő gyümölcsös vizeket. Ahogy megszokhattátok, ragaszkodunk a természetességhez, nem használunk tartósítószereket, sem hozzáadott cukrot, helyette csak a friss gyülömcsök ízvilágát tesszük bele a receptúrákba. Itt helyet kap a citrom, a feketeribizli, a meggy, grapefruit, a szőlőfröccs és az almafröccs is, hogy különleges, természetesen gyümölcsös frissítők közül válogathassatok.
Ha a fröccsök érdekelnek jobban, kattints és próbáld ki fröccs csomagunkat kedvezményes áron!