A vitaminhiány napjaink egyik sokakat érintő problémája. Az egészségtelen, kevés ásványi anyagot tartalmazó ételek, a stresszes életmód egyaránt kiválthatja. A szervezetnek vitaminokra van szüksége, ezért rendre pótolni kell azokat. Ebben a bejegyzésben körbejárjuk, mi mindent is érdemes tudni a vitaminokról, azok hiányáról, pótlásáról, illetve további tippeket adunk az egészséges életmód fenntartásához.
A vitaminhiány tünetei, kezdeti jelei
Joggal merül fel a kérdés: honnan tudhatjuk, hogy vitaminhiányban szenvedünk? A tünetek attól is függnek, hogy melyik vitaminból van kevesebb a szervezetünkben a szükségesnél.
Előfordulhat
- szédülés,
- törékeny haj és körmök,
- repedések a száj sarkában,
- ínyvérzés
- vagy egyszerűen általános fáradtság, rossz közérzet.
Ha nem tudunk elég produktívak lenni, nehezen megy a tanulás vagy a munka, szintén intő jelek lehetnek.

Mitől alakul ki vitaminhiány?
A vitaminhiány egyre gyakrabban alakul ki, aminek számtalan oka lehet. Kiválthatja
- nem elegendő vitaminbevitel (elsődleges hiány) vagy
- mögöttes rendellenesség (másodlagos hiány) is.
Utóbbi lehet például a rossz anyagcsere miatt vagy olyan rossz szokások következtében, mint a dohányzás, illetve az alkoholfogyasztás.
A jó hír, hogy az egészségünkért mi magunk is tehetünk, ha pótoljuk a szükséges vitaminmennyiséget. Nem árt azonban a tudatosság, hiszen egyre többet hallani az egyes vitaminok pótlásának túladagolásáról is. Mielőtt áttekintjük, mennyi is az ideális mennyiség, és hogyan tudjuk biztosítani a megfelelő vitaminbevitelt, nézzük, milyen hosszú távú hatásai lehetnek a hiányának.
Okozhat komoly betegséget a vitaminhiány?
A vitaminokat egy lapon érdemes említeni az ásványi anyagokkal, amelyek jelentősége szintén meghatározó a szervezet számára. A fontos feladatokat betöltő enzimek ugyanis vitaminokból és ásványi anyagokból állnak, így valamelyik hiánya felborítja az egyensúlyt.
Magyarországon kijelenthető, hogy a lakosság jelentős része vitaminhiányban szenved, ugyanakkor nem akkora mértékben, hogy az olyan igencsak ritka és súlyos betegségek kialakuljanak, mint például a skorbut. Hosszú távon azonban egészségünk megőrzéséhez elengedhetetlen a probléma kezelése, és nem árt az elővigyázatosság.
A vitaminpótlás alapjai
A vitaminok pótlásával kapcsolatban szintén sok a tévhit, nem tudományos alapon megerősített magyarázat. A különböző kutatások, napjainkban elérhető hiteles források és szakemberek azonban úgy vélik, a komplex vitaminkészítményeket akár hosszú távon is káros hatások nélkül lehet szedni, de csak akkor, ha a kiegészítés szükségessé válik, és tartjuk magunkat az előírt mennyiséghez.
Milyen vitaminok léteznek?
A különböző vitamintípusok (felfedezésük szerint időrendben):
- B1-vitamin (Thiamine)
- A-vitamin (Retinol)
- C-vitamin (Ascorbic acid)
- D-vitamin (Calciferol)
- B2-vitamin (Riboflavin)
- E-vitamin (Tocopherol)
- K1-vitamin (Phylloquionone)
- B5-vitamin (Pantothenic acid)
- B7-vitamin (Biotin)
- B6-vitamin (Pyridoxine)
- B3-vitamin (Niacin)
- B9-vitamin (Folate)
- B12-vitamin (Cobalamins)

Túladagolható a vitamin?
A megfelelő vitaminpótlás fontos, ugyanakkor túlzásokba sem szabad esni. Napjainkban ugyanis egyre elterjedtebb a vitaminok túladagolása is, hiszen a helyes étrend alapvetően biztosítja a megfelelő mennyiségű vitamin bevitelét. Az sem mindegy, hogy melyik csoportba tartoznak, hogyan raktározódnak el a testben. Elsősorban a zsírban oldódó vitaminok túlzott fogyasztása jelent egészségügyi kockázatot. Ebbe a csoportba tartozik az
- A-vitamin, a
- D-vitamin, az
- E-vitamin, és a
- K-vitamin.
Mivel ezeket a vitaminokat a szervezet nagy mennyiségben képes elraktározni, nem szükséges állandóan pótolni. A különféle étrendkiegészítők szedésével sokszor inkább ártunk, mint használunk. Hipervitaminózis alakulhat ki, amelyek mérgezésre utaló tüneteket okozhatnak.
A-vitamin hiánya, pótlása
Az A-vitamin (retinol) a zsírban oldódó vitaminok családjának tagja. Elsősorban a szem tájékán végez fontos feladatokat, a fény érzékeléséért felelős rodopszin, illetve látóbíbor képződése miatt fontos. A csontok és a fogak egészséges fejlődésében is szerepet játszik.
Megtalálható az állati belsőségekben (pl. máj, szív, vese), tej és tejtermékekben, tengeri halakban vagy a tojás sárgájában, különböző növényekben is. Hiánya leginkább a bőr elváltozásival jár, pótolni pedig sárgarépával, multivitamin készítményekkel vagy retinolt tartalmazó étrenddel lehet.
B-vitamin hiánya, pótlása
Mint azt a vitaminok felsorolása során is tapasztalhattuk, a B-vitamin egy komplex, többféle típusból álló csoportot képez, hiszen nyolc különböző fajtája ismert. A szervezet számára mindegyik elem meghatározó. Fizikai munka, sportolás esetén különösen fontos a megfelelő vitaminbevitel, a teljesítmény és a regeneráció elősegítése érdekében.
A B-vitaminok vízben oldódnak, ezért túladagolni nem igazán lehetséges, a felesleg ugyanis vizelettel távozik a szervezetből. Hiányát leggyakoribb esetekben a túlzott alkoholfogyasztás vagy bélrendszeri betegségek okozzák. Tünetei pedig leginkább étvágytalanságban, repedezett ajkak, bőrirritáció, vérszegénység formájában jelentkeznek.
C-vitamin hiánya, pótlása
A C-vitamin az egyik legjobban ismert vitamin, sokan pedig még akkor is szedik a különböző készítményeket, ha nem is pontosan tudják, miért fontos. Talán az egyik legismertebb hiánybetegség, a skorbuttól való félelem miatt lett ennyire “népszerű”. A megfelelő C-vitamin bevitele továbbá jelentős szerepet játszik az immunerősítésben és például a növekedésben is.
Hiánya esetén általában fáradtság, étvágytalanság és rossz közérzet tapasztalható. Előfordul áfonyában, brokkoliban, citrusfélékben, csipkebogyóban és a káposztában, paprikában is, ezért természetes módon is könnyen pótolható, de kiegészítő tabletták formájában szintén fogyasztható.
D-vitamin hiánya, pótlása
A D-vitamin zsírban oldódó, elraktározódó vitamin. Szintén nagy hatással van az immunrendszer helyes működésére. Nem utolsósorban segíti a betegségek megelőzését. Fő forrásai a tej és tejtermékek, a halak, a tojás és a máj, de legfőképpen napfény által jön létre az a hormonszerű anyag a testben, ami végül D-vitaminná alakul át. Hiányának tünetei között jelentkezhet a sápadtság vagy akár a gyakori légúti fertőzések is.

E-vitamin hiánya, pótlása
Az E-vitamin szintén a zsírban oldódó vitaminok csoportjának a tagja. Elsősorban az idegek, az izmok és az immunrendszer működésében bír fontos szereppel. Megtalálható növényi eredetű élelmiszerekben, zsíradékokban. Hiánya nem túl gyakori, de a helytelen táplálkozás kiválthatja. Tünetei emésztési problémák, izomvesztés által jelentkezhetnek.
K-vitamin hiánya, pótlása
A K-vitamin a zsírban oldódó vitaminokhoz hasonlóan a bélben szívódik fel, azonban a szervezet képes elraktározni a kellő mennyiséget. Alapvetően ezért is ritkább a hiánya, illetve könnyebben túladagolható. Elsősorban a vérlemezkék tapadását segíti. Sokféle élelmiszerben megtalálható, például a spenótban, a karfiolban és az egyes húsokban, gabonakészítményekben is.
Az egészséges életmód alapelvei
Az egészséges életmóddal kapcsolatban külön tanulmányokat lehetne még írni. Az azonban biztos, hogy a megfelelő mennyiségű vitaminok beviteléhez az egyik, ha nem a legfontosabb szabály a tudatos táplálkozás, a megfelelő folyadékpótlás és a tudatos életmód.
Ép testben ép lélek
Egyszerűen megfogalmazva, ha egészségesen élünk, nincs szükség rá, hogy a vitaminokat külön formában szedjük. Különféle egyszerű megoldások és a “könnyebb út” helyett ezért törekedjünk inkább rá, hogy a szervezetünk megkapja a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat és hatékonyan tudjon működni. Az aktív életmód, a testmozgás szintén nagyon sok előnnyel jár.
Helyes táplálkozás
A táplálkozás elengedhetetlen szerepet játszik az egészség megőrzésében. Manapság sajnos egyre gyakoribbak a krónikus betegségek, amelyek kiváltó okai gyakran az egészségtelen ételek, a feldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztása.
Az egészséges életmód alapkövei a zöldségek és a gyümölcsök rendszeres fogyasztása. Fontos vitamin- és ásványi anyag források, amelyek egyaránt szerepet játszanak a szervek egészségének megóvásában és az immunrendszer megfelelő működésében. Rengeteg rostot tartalmaznak, amelyek pedig az emésztőrendszer zavartalan működését szolgálják.
Lényegében tehát minden étkezéshez érdemes lenne gyümölcsöket, zöldségeket fogyasztani. Fontos azonban a szezonalitás, és ajánlott mindig az évszaknak megfelelően táplálkozni:
- Nyáron, a melegebb hónapokban a nyári gyümölcsöket, (alma, cseresznye, eper, görögdinnye, áfonya stb.) és nyári zöldségeket (paradicsom, paprika, cukkini, patiszon stb.) célszerű fogyasztani.
- Ősszel és tél elején, az őszi gyümölcsöket (idetartozik a körte, szőlő, füge és a különböző olajos magvak, mint a mandula, a dió vagy a mogyoró), illetve az őszi zöldségeket (pl. brokkoli, kelbimbó, karfiol, petrezselyem, vöröskáposzta) ajánlott beiktatni a mindennapokba.
- Télen, az egyre hidegebb hónapokban a téli gyümölcsöket, (mint a birsalma, naspolya, importált citrusfélék, narancs vagy a mandarin) illetve téli zöldségeket (cékla, kelkáposzta, póréhagyma, zeller stb.) ajánlott sűrűn enni.
- Tél végén, tavasszal és az újra melegedő idő felé közeledve, a tavaszi gyümölcsöket (korai cseresznye, eper vagy málna stb.), illetve a tavaszi zöldségeket (pl. retek, karalábé, sóska, spenót, zöldhagyma) érdemes beiktatni az étkezésbe.
Általánosságban az alma, a narancs és a körte azok a gyümölcsök, amelyek fogyasztása erősen ajánlott a vitaminok és ásványi anyagok bevitele szempontjából. A zöldségeket illetően pedig a cékla, a zeller vagy a sárgarépa számít tuti befutónak.
Hidratálás, folyadékpótlás
Az egészséges életmóddal kapcsolatban leginkább az aktív életmód, a testmozgás, a helyes táplálkozás szoktak előjönni. Na meg persze a hidratálás, a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása. Arról azonban kevés szó esik, hogy milyen egyéb alternatívák léteznek. A mai ingergazdag környezetben sokan úgy érzik, hogy a víz már nem elég nagy élvezeti forrás ahhoz, hogy tudatosan, rendszeresen fogyasszák, mert nem elég ízgazdag. Éppen ezért sokan fordulnak a cukrozott üdítők, egészségtelenebb italok felé. Pedig nem kellene. A természetes alapanyagokból készült ízesített vizek szinte legalább annyira, vagy még finomabbak, és még egészségesek is. Erősen ajánlott továbbá a gyógynövények, a tea és a különböző gyümölcslevek vagy például a céklalé fogyasztása. A vitaminpótlásban pedig a folyadékoknak is nagy szerepe van.

A méregtelenítésről
Napjaink egyik nagy divatja a méregtelenítés. Ez egy rövid ideig, akár csak pár napig, hétig tartó radikális diétát jelent. Érdemes azonban helyén kezelni a dolgot. Habár maga az elképzelés nem rossz, az, hogy egy néhány napos léböjtkúrával megszabadíthatjuk a szervezetünket a felesleges salakanyagoktól és toxinoktól, nem teljesen igaz.
Összefoglalás
A hosszú távú egészség megőrzéséhez tehát a vitaminok és ásványi anyagok bevitele, a helyes táplálkozás, a megfelelő folyadékbevitel, illetve az aktív életmód játszik elsődleges szerepet, nem egy pár napos, lényegesen leegyszerűsített méregtelenítő kúra. Amennyiben Te is elkezdenél egészséges, vitaminokat is tartalmazó italokat fogyasztani, nézz körül a Simon Gyümölcs kínálatában. További érdekességekért pedig látogass el a blogoldalra!