Az alma az egyik legnépszerűbb gyümölcsnek számít idehaza. Mi is a kedvenceink között tartjuk számon, ezért talán nem meglepő, hogy sok termékünk alapanyaga. Bejegyzésünkben összefoglaltuk, hogy miért ilyen keresett, és miért is egészséges. Többek között:
Ma már rengeteg olyan élelmiszer érhető el a boltok polcain, amelyek édesebbek, mint a gyümölcsök. Ám ezekkel csak rövid távon járunk jobban, hiszen sokszor egészségtelenek.
Az édességekkel ellentétben a gyümölcsök, és legfőképpen az alma fogyasztásával olyan vitaminokhoz, rostokhoz, ásványi anyagokhoz és nyomelemekhez juthatunk hozzá, amelyek igen fontosak az egészségünk szempontjából.
Milyen egészségügyi hatásai vannak az almának?
A gyümölcsök egészségesek és finomak, mégsem fogyasztunk belőlük eleget. Pedig számtalan olyan egészségügyi hatással rendelkeznek, amik miatt érdemes lenne! Sokan azt hozzák fel ellenük érvként, hogy magas a cukortartalmuk.
Vajon tényleg így van?
Vannak olyan gyümölcsök, amelyek tényleg sok cukrot tartalmaznak — ám az alma nem feltétlenül tartozik közéjük. A gyümölcs cukortartalma ugyanis sosem csak a fajtájától függ, hanem számos más tényezőtől is:
Ezek alapján 8-12%-os cukortartalommal számolhatunk. Amennyiben a cukortartalom csupán 8%, az viszonylag kevésnek mondható és a diétás étrendbe is beilleszthető.
A 12%-os cukortartalommal azonban már érdemes vigyázni, mert az alma nagy méretű gyümölcs, ezáltal könnyű belőle sokat fogyasztani. Ha viszont nincsenek egészségügyi problémáink (pl.: cukorbetegség) vagy nem követünk szigorú diétát, fogyasszunk bátran belőle, ugyanis igen nagy vitamintartalommal rendelkezik.
A gyümölcsök talán legjobb tulajdonsága a vitamingazdagságukban rejlik. Az alma vitamintartalma még a gyümölcsök között is magasnak mondható, nagy számban tartalmaz A-vitamint és B-vitaminokat — kisebb mennyiségben pedig C-vitamint. Emellett ásványi anyag tartalma is magas, tartalmaz többek között:
Az emberi szervezetben mikrogyulladások alakulhatnak ki, amelyeket a legtöbb esetben szabadgyökök okoznak. Az antioxidánsok képesek megkötni a káros szabadgyököket — ezáltal csökkenteni a testben található gyulladásokat. Ezzel pedig képes lehet minimalizálni az olyan komoly betegségek kialakulásának kockázatát, mint a rák.
Az alma hatásaihoz tehát ez is hozzátartozik — igen magas az antioxidáns tartalma, aminek köszönhetően rendkívül egészséges gyümölcsnek számít.
A gyümölcsökben található rostok hozzájárulnak az emésztőrendszer normál működéséhez. Az alma viszonylag sok rostot tartalmaz, ami segít letakarítani a bélfalakról a felesleges salakanyagokat, ezzel kiegyensúlyozott emésztést tesznek lehetővé.
Célszerű tehát minél több rostot fogyasztani a mindennapokban. Az egyetlen kérdés már csak az, hogy miként érdemes fogyasztani?
Láthatjuk, hogy az alma kétségtelenül az egyik legegészségesebb gyümölcs. Ám az egyik legnagyobb előnyéről még nem beszéltünk — rengeteg formában fogyasztható.
A legbiztosabb megoldás mindig az, ha friss gyümölcsként fogyasztjuk, hiszen ekkor nem veszít vitamintartalmából a különböző feldolgozási eljárásoknak köszönhetően!
A Simon Gyümölcs kínálatában többféle almafajtát is szüretelünk, illetve további alapanyagként felhasználunk. A legnépszerűbb almafajtákról a linkre kattintva írtunk bővebben!
A hétköznapok során viszont számos olyan élethelyzet van, amikor egyszerűen nincs időnk, kedvünk vagy lehetőségünk friss gyümölcsök fogyasztására.
Ezekben az esetekben jönnek jó kiegészítésként a következő élelmiszerek:
Az alma — népszerűsége és könnyű feldolgozhatósága miatt — ma már számtalan formában kapható, csak egy minőségi, megbízható gyümölcs gazdaságra van szükségünk, ahol mindig frissen, természetes módon, nagy odaadással gondozzák és szüretelik le. A Simon Gyümölcs fenntartható, környezetkímélő gazdasága pontosan ezért olyan jó választás — tekintsd meg termékeinket!