A dió egy igazán sokoldalú növény hiszen több részét is fel lehet használni, mind termését, levelét és persze fáját régóta hasznosítja az emberiség.
A diófa egészséges leveleiből főzött tea az idegrendszerre nyugtató hatással van, többek között ezért is közkedvelt az alternatív gyógyászatban.
Mégis a csonthéjas termés belsejében lapujó ehető kincs egyik legértékesebb gyümölcsünk.
Tudjunk meg róla többet!
A dióbél magas magnéziumtartalma sokat segít a stressz elleni védekezésben, de gyakori fogyasztása nem csak az idegek védelmében játszik szerepet.
Többféle B-vitamint tartalmaz, mely védi az izmokat és serkenti a növekedést.
Igen gazdag antioxidánsokban és omega-3 zsírsavakban, ami kedvezően hat az erekre és a vérkeringésre, valamint hatékony a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében is.
Jótékony hatással van a memóriára és segít a szívproblémák megelőzésében, támogatja az agyműködést, növeli a koncentrációképességet, így talán nem is véletlen, csak érdekes egybeesés, hogy a termés maga is agy formájú, félbevágva pedig egy szív alakot formáz.
Rendkívül magas a fehérjetartalma, ezért azt is tartják, táplálóbb mint a hús, a vegetáriánusok körében is népszerű tápanyagpótló étel. Mivel rostforrásként is szuper, az egészséges emésztés érdekében is célszerű fogyasztani.
A dióban rejlő E-vitamintól a bőr és a haj is egészségesebbé válik, a dióolajat pedig külsőleg is alkalmazzák, a problémás, száraz bőr kezelésében is hasznos.A rengeteg jótékony tulajdonsága mellett pedig egyszerűen finom nassolnivaló, karakteres, édeskés íze már gyermekkorunk óta kísér minket.
Jellemzően édes sütemények kedvelt alapanyaga vagy díszítőeleme, de salátákba is előszeretettel teszik, bizonyos sajtokhoz kifejen jól passzol, illetve sós nasi is készíthető belőle.
Nem is olyan kemény dió
Jellemzőbben a téli időszakban fogyasztjuk, de a csonthéjas termés jól tárolható képessége miatt akár egész évben elérhető.
A diótörés és tisztítás ugyan kissé pepecselős folyamat, a Simon Gyümölcs féle tört szemek esetében neked már ezzel sem kell foglalkoznod. Praktikus, visszazárható tasakban házhoz jönnek a kész, természetes ízek.
Az a tippünk, hogy ezek az ínycsiklandó szemek hamar elfogynak, de ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni tegyük vászon vagy papírzacskóba.