Barion Pixel

Cékla hatása: mire jó a cékla, és milyen céklás ételek léteznek?

A cékla kétségtelenül az egyik legegészségesebb, idehaza is termő zöldség. Bár Európában őshonos, ma már az egész világon előszeretettel termesztik és fogyasztják jótékony hatásai miatt.

Hatalmas előnye, hogy minden része felhasználható és fogyasztható. A cékla pozitív egészségügyi hatásai mellett még finom is. Érdemes tehát minél jobban megismerni, mert rengetegféleképpen fogyasztható — úgy, hogy közben az egész családot képes egészségesebbé tenni!

De pontosan mire jó a cékla és mitől olyan pozitív a cékla hatása a szervezetre?

Íme minden, amit tudni érdemes: a cékla jótékony hatásai, érdekességei, valamint a legkönnyebben elkészíthető, leggyorsabban fogyasztható céklás ételek és italok.

Cékla hatása

A cékla jótékony hatásai más-más módon érhetőek el attól függően, hogy melyik részét, illetve milyen formában fogyasztjuk.

Ezek alapján érdemes külön megvizsgálni, hogy mi:

  • a nyers cékla hatása,
  • a céklalé hatása,
  • a főtt cékla előnye és hátránya,
  • a céklapor hatása,
  • és a céklás ételek titka.

Lássuk őket egyesével!

Nyers cékla

Ahogy a legtöbb ételünkre, úgy a céklára is jellemző, hogy jótékony hatásai főleg nyers formában érvényesülnek. Éppen ezért inkább salátákban, nyers ételekben, gyümölcs- és zöldséglevekben célszerű fogyasztani, mintsem főtt céklaként.

Amennyiben mindenképp szeretnénk eltárolni vagy feldolgozni, akkor a mélyfagyasztás, illetve a párolás csökkenti a legkevésbé a cékla vitamin- és ásványi anyag tartalmát.

Céklalé

A nitrátok, amelyek főleg a cékla levében találhatóak, a vérben nitrogén-monoxiddá alakulnak, amelyek elősegítik az erek tágulását.

Egy nemrég végzett kutatás arra a következtetésre jutott, hogy napi 2,5 dl céklalé jelentős mértékben képes csökkenteni a vérnyomást. Egy másik kutatásban azt vizsgálták, hogy a nitrátok milyen mértékben képesek megnövelni a fizikai teljesítményt. Arra jutottak, hogy mivel a céklalé megnöveli a vérplazma nitrát szintjét, jelentős mértékű teljesítménynövekedés érhető el vele.

Ezenkívül a nitrátok:

  • Képesek lehetnek megakadályozni vagy lelassítani a demencia kialakulását.
  • Növelni tudják a szívbetegek izomerejét.
  • Jelentős mértékben hozzájárulhatnak a súlyvesztéshez vagy súlymegtartáshoz.

Alacsony kalóriatartalom, finom íz, egészség — ezek a céklalé jellemzői.

Céklapor

Az ételekre – így a céklaporra is – általánosan igaz, hogy minél jobban fel vannak dolgozva, annál kevésbé számítanak egészségesnek. Amikor céklaport fogyasztunk, arra kell figyelnünk, hogy minél kevesebb mesterséges adalékanyag legyen hozzáadva.

Amiket kerülnünk kell:

  • Mesterséges ízfokozók
  • Tartósítószerek
  • Egyéb hozzáadott adalékanyagok

A céklapor jó választás lehet, ha gyorsan szeretnénk ételt készíteni — ám mindig, minden esetben törekedjünk a friss, nyers cékla fogyasztására!

Céklás ételek

A cékla remek kiegészítője a magyar konyhának, mind külön fogyasztva (pl.: savanyúságként), mind pedig a különböző ételek szerves részeként (pl.: céklakrémleves).

Mit érdemes tudni a céklás ételek elkészítéséről, és a céklás italokról?

Céklás ételek, italok – avagy miként fogyasztható?

A céklás ételekről is elmondható, hogy minél nagyobb mértékben vannak feldolgozva, annál kevésbé tartják meg jótékony hatásaikat. A főzés, sütés például negatív hatással van a vitaminokra és ásványi anyagokra, hiszen azok hő hatására lebomlanak. A különböző céklás ételeknél tehát törekedjünk arra, hogy minél kisebb hőhatásnak tegyük ki őket az elkészítés során.

A legnépszerűbb céklás ételek:

  • céklasaláta
  • céklakrémleves
  • céklafasírt
  • sült cékla
  • párolt cékla
  • céklatorta
  • céklapüré
  • céklaszósz
  • céklafőzelék
  • céklakrém

Ez a lista bár hosszú, de korántsem teljes, hiszen a céklát szinte bármilyen étel kiegészítőjeként felhasználhatjuk, jellegzetes lila színével és finom édeskés ízével bármit képes feljavítani, kiegészíteni és különlegessé tenni.

Az interneten rengeteg cékla recept érhető el. De ne felejtsük, a cékla elkészítése során azokat a cékla recepteket részesítsük előnyben, amelyek minél kevesebb hőkezelést és adalékanyagot írnak elő az étel készítéséhez!

De mi a helyzet az italokkal?

Ahogy korábban láthattuk, a céklalé az egyik legegészségesebb ital, amit egy ember fogyaszthat. Ahhoz azonban, hogy a céklalé hatásai ne változzanak, mellőznünk kell a különböző ízfokozók, tartósítószerek és egyéb adalékanyagok alkalmazását és fogyasztását.

Amennyiben tehát olyan céklalevet szeretnénk fogyasztani, ami tényleg természetes és egészséges, két választásunk van:

  • Mi magunk csináljuk meg
  • Megvásároljuk egy megbízható, minőségi gyártótól

Az első opció azért nehéz, mert viszonylag sok munkával és felesleggel jár — a céklalé facsarása sok-sok céklát fog igényelni, az erre kialakított háztartási gépek nem elég hatékonyan, a takarításuk pedig állandó probléma.

Az emberi természet pedig sajnos olyan, hogy ami ilyen sok munkával jár nap mint nap, azt hajlandóak vagyunk mellőzni. Ennek pedig a saját és családunk egészsége láthatja kárát.

Mi a helyzet a második opcióval?

Szerencsére ma már léteznek olyan gyártók, akik 100%-ig természetesen, mindenfajta adalékanyagtól és mesterséges ízfokozóktól mentesen készítenek céklalevet.

Ilyen például a Simon Gyümölcs is, hiszen saját ökogazdaságunkban termelt gyümölcseinket és zöldségeinket bio módszerrel érleljük, majd az így kapott és leszüretelt termést lassú eljárással, hidegen préseljük, amiből egy teljesen szűretlen, rostokban gazdag lét kapunk.

Ez a lé már csak minimális hőkezelésen esik át (a tartósítás érdekében), így szinte teljesen természetes formában, adalékanyagoktól mentesen kerül bele a dobozokba.

céklalé

Kínálatunkban 100% céklalé is kapható, de amennyiben kevernénk az élvezeteket és a szervezetünknek fontos vitaminokat, alma-cékla italt, illetve cékla-répa-alma italt is választhatunk!

HASONLÓ CIKKEK

Az vagy amit megiszol?

Minden bizonnyal számodra is kifejezetten fontos a saját és családod egészsége, éppen ezért jó tisztában lenni azzal, mit viszünk be pontosan a szervezetünkbe, nem csak az ételekkel, de az innivalókkal is.  A napi folyadékbevitelt sokféle itallal valósíthatjuk meg de korántsem mindegy, mivel. Gyermekkorból szinte mindenkinek ismerősek az édes gyümölcs ízesítésű ivólevek.Ebben a mondatban két fontos […]
ELOLVASOM

Történelmet írtuk a gasztro-oscaron

A Simon Gyümölcs termékek is kiemelkedő minőségűnek bizonyultak az idei Great Taste Award versenyen, A napokban hirdették ki a Great Taste Awards eredményeit, ahol a mi italaink is elismerést kaptak! Két gyümölcslevünk és a szénsavas almafröccsünk bebizonyította, hogy az élelmiszeripar kiemelkedő termékei. A Great Taste Awards-t az élelmiszeripar Oscar díjaként tartják számon. Idén 109 országból […]
ELOLVASOM

KÓSTOLD MEG 
EZEKET IS!

Tálca Almafröccs – 24×330 ml

7 872 Ft

7 872 FtKOSÁRBA

Fehér húsú őszibarack (10 kg)

9 990 Ft

9 990 FtTovább olvasom

Maradjunk 
kapcsolatban

Simon Gyümölcs Kft.
3031, Zagyvaszántó, Rákóczi út 87.
Adószám: 24651710-2-10
+36 20 539 7401
cx@simongyumolcs.hu

Fizetési módok

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártyád adatai áruházunkhoz nem jutnak el.

Ne maradjon le a legjobb akciókról!

© 2022 | Minden jog fenntartva Simon Gyümölcs. | Készítette: adatfalodesign
bookmarkcalendar-full
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram