Az eper kétségtelenül az egyik legnépszerűbb gyümölcs idehaza, emellett rengeteg pozitív hatása van. Édes, finom illatú, alacsony kalóriatartalommal rendelkező gyümölcs, ami hazánkban is nagy számban terem.
Ráadásul a bogyós gyümölcsök közé tartozik, amelyek igen gazdagok antioxidánsokban. Emellett rengeteg vitamint, ásványi anyagot, fitonutrienst és rostot tartalmaz, így nem csak az íze, de az egészségügyi hatásai miatt is érdemes gyakran fogyasztani.
További hatalmas előnye, hogy az eper rendkívül sok módon fogyasztható — akár egész évben!
Már csak az a kérdés, hogy miként mutatkozik meg az eper hatása, milyen makro- és mikronutrienseket tartalmaz, és hogyan érdemes fogyasztani?
Az eper egyik legnagyobb előnyét antioxidáns tartalmának köszönheti.
A szervezetünkben folyamatosan mini-gyulladások keletkeznek, amelyet a szabadgyökök okoznak. Az ilyen gyulladások sajnos előbb-utóbb krónikus betegségek kialakulásához vezethetnek, például elősegíthetik a rákos sejtek kialakulását.
A szabadgyökök ellen az egyik legjobb védelmet az antioxidánsok jelenthetik, amelyek képesek megkötni a káros atomokat, molekulákat és ionokat. Antioxidáns azonban nem csak az eperben található, jelen van például a legtöbb friss gyümölcsben — változó arányban.
Az antioxidánsokban leginkább gazdag gyümölcsök a bogyós ínyencségek, például a málna, szeder, áfonya, a feketeribizli, a homoktövis — és természetesen az eper.
A gyümölcsöket azonban nem csak antioxidáns-, hanem vitamin-, ásványi anyag-, illetve rosttartalmuk miatt is érdemes fogyasztani!
Az eper vitamintartalma igen jelentős, nagy arányban található benne:
Emellett rostokban, flavonoidokban és fitonutriensekben is igen gazdag.
Ezek mind-mind hozzájárulnak a szervezet egészséges működéséhez, a szív- és érrendszeri betegségek elkerüléséhez, a krónikus betegségek kialakulási esélyének csökkenéséhez.
A C-vitamin például az immunrendszer egyik legfőbb támogatója, a folsav a terhesség korai szakaszában kiemelkedően fontos, míg a különböző rostok az emésztés normál működését segítik elő, többek között például a belek tisztításával.
Az eper azoknak is hatalmas segítséget nyújthat, akik kívánják az édes ízt, de fogyni szeretnének. Az eper ugyanis rendkívül alacsony energiatartalommal rendelkezik, egy nagyobb eperszem csak 5-8 kcal-t tartalmaz.
A sokunk által közkedvelt piros bogyó tehát mindenkinek ajánlott — ráadásul rendkívül sokféleképpen fogyaszthatjuk!
Ahogy a gyümölcsök és zöldségek legjavát, úgy a friss epret is friss gyümölcsként érdemes fogyasztani — ha tehetjük, egészséges, természetes biogazdaságból beszerezve.
Sajnos mint a legtöbb természetes táplálék, úgy az eper is szezonális: április végétől júliusig terem. Ebben az időszakban nem érdemes elmulasztani a friss eper fogyasztását, vagy a “szedd magad!” akciókban történő csemegézést.
Amikor ugyanis véget ér a szezon, friss gyümölcsként már nem kapható — ám fagyasztva igen. A hőkezelés általában nem tesz jót az ételekben található vitaminoknak, hiszen egy bizonyos hőfok felett lebomlanak, ám a fagyasztás nem jelent problémát, szinte teljes egészében megőrzik vitamin- és ásványi anyag tartalmukat! A fagyasztóból kiszedve pedig bármikor felolvaszthatjuk vagy akár le is turmixolhatjuk.
Az eper emellett gyümölcsléként is fogyasztható. Ám ebben az esetben ügyeljünk arra, hogy 100%-os gyümölcstartalmú italt válasszunk, olyan cégtől, amelyik ügyel arra, hogy a feldolgozás során ne csökkenjen a gyümölcs vitamin- és ásványi anyag tartalma.
A Simon Gyümölcsnél minden gyümölcslevünk lassú eljárással, hidegen préselve készül, amivel egy szűretlen, rostokban gazdag lét kapunk — ez pedig csak minimális hőkezelésen esik át annak érdekében, hogy a gyümölcsök ne csak a szezonban, hanem egész évben fogyaszthatóvá váljanak!
Az eredmény? Az ital vitaminjai nem bomlanak le a készítés során, mégis tartóssá és egész évben fogyaszthatóvá válnak.
Az eper tehát amellett, hogy rendkívül illatos és finom, egészségügyileg is igen kedvező hatásokkal bír az emberi szervezetre.
Szezonja késő tavasztól kora nyárig tart, érdemes ezt az időszakot kihasználni és friss gyümölcsként fogyasztani!
Amikor pedig eltűnik a zöldségesek polcairól, 100%-os gyümölcslevekben is fogyaszthatjuk, hiszen ha a gyártó cég odafigyel az eljárás szakszerűségére, abban az esetben nem keletkezik kár a gyümölcs rost-, vitamin- és ásványi anyag tartalmában — egészséges marad, ugyanakkor egész évben fogyaszthatóvá válik.
Amennyiben egy minőségi, megbízható helyet keresel, ahonnan megrendelheted a friss gyümölcsöket, gyümölcsleveket, gyümölcs ízesítésű üdítőitalokat, keresd a Simon Gyümölcsöt, ahol komoly szakértelemmel és hatalmas odaadással termesztjük gyümölcseinket — adalékanyagoktól és egyéb mesterséges anyagoktól mentesen, 100%-ig természetesen.