Barion Pixel

Eperszezon: az eper érése, szezonja, tárolása és fogyasztása

A nyár közeledtével egyre több finom, egészséges gyümölcshöz juthatunk hozzá. Magyarországon az egyik legnépszerűbb kétségtelenül az eper, hiszen amellett, hogy idehaza is terem, rendkívül édes, mégis kalóriaszegény finomságról van szó.

Ám népszerűségéhez nem csak édes íze vagy a diétákban játszott fontos szerepe, hanem egészségügyi hatásai is nagyban hozzájárulnak.

Az eper

Az eper igen fontos antioxidánsnak számít, ezért fogyasztása mindenkinek ajánlott, nemtől és kortól függetlenül – kivéve a 12 hónaposnál fiatalabb kisbabákat, őket ugyanis még nem szabad eperrel etetni.

Az antioxidánsok fő feladata az, hogy megszabadítsák testünket a káros szabadgyököktől (megkössék őket), amelyek számos komoly, krónikus betegség forrásai lehetnek.

Emellett az eper vitamin és ásványi anyag tartalma is rendkívül magas, B6- és C-vitaminban igen gazdag, emellett pedig káliumot, illetve folsavat is nagy számban tartalmaz.

A gyümölcsökre jellemző módon magas rosttartalommal bír, ami hozzájárul a belek és az emésztés normál működéséhez, valamint az egészséges bélflóra kialakításához és megóvásához.

Az eper tehát az egyik legegészségesebb gyümölcs, ami ráadásul itthon is terem!

Eperszezon Magyarországon

Mit érdemes tudni az eperszezonról?

Sokan nem tudják, de az epernek számos fajtája létezik:

 • Aromas
 • Christina
 • Clery
 • Diamante
 • Elsanta
 • Elvíra
 • Florence
 • Honeoye
 • Karmen
 • Korona
 • Malga
 • Ostara
 • Polka
 • Primera
 • Rumba
 • Selva
 • Senga Sengana
 • Sonata
 • Symphony

Ezek mind-mind más érési idővel rendelkeznek, de alapvetően az összes eperfajta április végétől július végéig terem.

A külföldről importált gyümölcsök még hamarabb, akár télen is elérhetőek, ám fontos tudni, hogy az eper maximum 2 napig fogyasztható jelentős “minőségromlás” nélkül. Ráadásul a külföldről érkező gyümölcsöket sok esetben növényvédő- vagy tartósítószereknek , illetve egyéb extra kezeléseknek vetik alá, hogy tartósabbak és ellenállóbbak legyenek az utazással és az ezzel járó egyéb megpróbáltatásokkal szemben.

Különbség van felhasználás szempontjából is az egyes eperfajták között, hiszen ízük, tartósságuk vagy színárnyalatuk némileg különbözik egymástól, ezért egyes fajtáikat eperlekvárként, míg más típusaikat süteményekben használják.

Nálunk a friss eper friss gyümölcsként is megtalálható.

A megvásárolt eper tárolása

Az eper friss gyümölcsként csupán 1-3 napig képes minőségromlás nélkül megmaradni.

A minőségromlás a gyümölcsök esetében azt jelenti, hogy vitamin- és ásványi anyag tartalmuk néhány nap elteltével rohamosan csökken, elkezdenek bebarnulni, ízük romlik, végül pedig penészedni kezdenek.

Célszerű őket emiatt minél hamarabb elfogyasztani, vagy a fentebb említett módszerek egyikével (pl.: lekvárként, befőttként) eltárolni. Amennyiben pedig nem szeretnénk őket feldolgozni, abban az esetben törekedjünk arra, hogy minél előbb hűvös helyre, kamrába vagy hűtőbe tegyük!

Arról pedig már írtunk korábban, hogy milyen egyéb finomságok készíthetőek az eperből!

Hamarosan itt az eperszezon!

Az eper az egyik legegészségesebb gyümölcs, amely idehaza is kapható.

Az eperszezon tavasszal, áprilisban kezdődik, és a legtöbb eperfajta esetében egészen július végéig tart.

A külföldről importált eper természetesen akár egész évben elérhető, ám célszerű előnyben részesíteni a hazai epret, hiszen ezeket vegyszer- és tartósítószermentesen vásárolhatjuk meg, így fogyasztásukkal csak és kizárólag, 100%-ban természetes gyümölcsöt fogunk bevinni a szervezetünkbe.

Ha nem dolgozzuk fel (pl.: lekvárként, befőttként), akkor célszerű minél előbb elfogyasztani, mert bár rendkívül sok vitamint és rostot tartalmaz, de sajnos 1-3 nap után jelentős mértékben romlik a minősége, vitamintartalma csökkenni kezd.

Amennyiben epret szeretnénk vásárolni májustól érdemes körülnézni a Simon Gyümölcs termékei között! A Simon Gyümölcsnél külön ügyelünk arra, hogy mindig az aznap leszedett epret juttassuk el a vásárlóinkhoz!

Nálunk különösen fontos, hogy csak és kizárólag egészséges, 100%-ig természetes gyümölcsök teremjenek, amelyek környezettudatos és fenntartható módon érlelődnek, hiszen működésünk – magyar gazdaságról lévén szó – nem terheli úgy a környezetet, mint például a külföldi gyümölcsök tárolása, tartósítása, csomagolása és szállítása.

HASONLÓ CIKKEK

Az vagy amit megiszol?

Minden bizonnyal számodra is kifejezetten fontos a saját és családod egészsége, éppen ezért jó tisztában lenni azzal, mit viszünk be pontosan a szervezetünkbe, nem csak az ételekkel, de az innivalókkal is.  A napi folyadékbevitelt sokféle itallal valósíthatjuk meg de korántsem mindegy, mivel. Gyermekkorból szinte mindenkinek ismerősek az édes gyümölcs ízesítésű ivólevek.Ebben a mondatban két fontos […]
ELOLVASOM

Történelmet írtuk a gasztro-oscaron

A Simon Gyümölcs termékek is kiemelkedő minőségűnek bizonyultak az idei Great Taste Award versenyen, A napokban hirdették ki a Great Taste Awards eredményeit, ahol a mi italaink is elismerést kaptak! Két gyümölcslevünk és a szénsavas almafröccsünk bebizonyította, hogy az élelmiszeripar kiemelkedő termékei. A Great Taste Awards-t az élelmiszeripar Oscar díjaként tartják számon. Idén 109 országból […]
ELOLVASOM

KÓSTOLD MEG 
EZEKET IS!

Maradjunk 
kapcsolatban

Simon Gyümölcs Kft.
3031, Zagyvaszántó, Rákóczi út 87.
Adószám: 24651710-2-10
+36 20 539 7401
cx@simongyumolcs.hu

Fizetési módok

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártyád adatai áruházunkhoz nem jutnak el.

Ne maradjon le a legjobb akciókról!

© 2022 | Minden jog fenntartva Simon Gyümölcs. | Készítette: adatfalodesign
bookmarkcalendar-full
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram