2021.09.05.

Érik a szőlő, hajlik a vessző Simon a termelője

Az ősz az egyik kedvenc időszakunk, ugyanis rengeteg gyümölcsünk ekkor érik be, ezért mozgalmas hónapokat élünk meg, de legfőképpen azért kedveljük, mert ez a szőlő fő szezonja!
Magyarországon több mint ezeréves múltja van a szőlőtermesztésnek, egyes források szerint már honfoglaló őseink is virágzó szőlőművelésre bukkantak az akkori Dunántúl területén.

A szőlő nemzetségnek is sok alfaja van, de közös bennük, hogy egy fás szárú, tenyeresen összetett levelű növény, melyen a bogyótermések fürtökben lógnak. Biológia óráról még talán emlékszünk, hogy  a vaskos fás rész a tőke, amiből vesszők hajtanak ki, ezeken találhatóak a levelek, a kacs, a virágzat és a legfontosabb rész, a termés. A szőlő termése nyersen fogyasztva is isteni finom, de ezen kívül rendkívül lényeges, hogy ez a gyümölcs a bor alapanyaga.
A szőlő sok helyen megterem, de hazánk adottságai különösen kedveznek a bokroknak, hiszen kedvelik a napfényes, meleg és tápanyagban gazdag talajú vidékeket.
Magyarország számos világszerte híres szőlő, azaz borvidékkel rendelkezik, és többek között nálunk Sastelken, a Simon Gyümölcs gazdaságban is termesztjük.

Szőlő szelekciónk

A Simon Gyümölcs gazdaságra jellemzően igyekeztünk olyan fajtákat beválogatni a repertoárunkba, melyek a legfinomabb szemeket adják, és amit örömmel fogyaszthat az egész család. Nézzük meg milyen kincsek találhatóak nálunk:

Pölöskei muskotály

Ez a fehér szőlőfajta egy hazai nemesítés eredménye, Szegedi Sándor és társai állították elő a Zala gyöngye, valamint a Glória Hungariae és Erzsébet királyné emléke keresztezésével. A csemegeszőlőket ugyan fehérnek hívjuk, de a bogyók színe valójában gyönyörű zöldes-sárgás árnyalatú. Borszőlőként is kiváló, de kellemesen édes muskotályos íze miatt kedvelt csipegetnivaló is.

Cardinal

Ezt a szőlőfajtát Kaliforniában nemesítették 1939-ben és 1970-ra már Magyarországon is honosították, azonban nem ez a legelterjedtebb típus idehaza. A Cardinal igazi csemegeszőlő, vonzó gömbölyded kékespiros bogyói étvágygerjesztő, nagy fürtökben teremnek. Kellemes aromájú, enyhén savas ízvilága miatt frissen fogyasztva is szuper, de borkészítésre is előszeretettel használják fel.

Savanyú a szőlő? Épp ellenkezőleg!

A Simon gazdaságban olyan szeretettel nevelgetjük gyümölcseinket mintha családtagok lennének, és reméljük, hogy ez az ízükön is érződik. Jó hírünk, hogy hamaros többi szőlőfajtánk is elérhető lesz, addig is kóstold meg Saszlánkat!

Saszla

Franciás csengésű neve nem véletlen, hiszen más néven Chasselas-ként is ismerik ezt a szőlőfélét. Ennek a fajtának fehér és piros változata is van, valamint a muskotályos ízű változata is létezik, a passatutti. A fehér szemekből (blanc) fehérbor, a pirosból (rouge) pedig rosé készül.
A saszla kellemes íze és gyümölcsös zamata miatt az egyik legnépszerűbb szőlő, borkészítésen túl rendkívül finom frissen fogyasztva is.

Talán kissé elfogultak vagyunk a saját gyümölcseinkkel, de nekünk tényleg ők a legfinomabbak. Ha nem hiszed, rendeld őket házhoz és kóstold meg!

Kóstold meg ezeket is!

Összes termék
chevron-left
chevron-right

Maradjunk 
kapcsolatban

Simon Gyümölcs Kft.
3031, Zagyvaszántó, Rákóczi út 87.
Adószám: 24651710-2-10
+36 37 999 490
[email protected]

Fizetési módok

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártyád adatai áruházunkhoz nem jutnak el.

Ne maradjon le a legjobb akciókról!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram