A fahéj sokak gyerekkori kedvence, és már az illata megidézi a karácsonyi hangulatot. Az egyedülálló édes aromájú fűszer nemcsak finom, hanem – nem túl nagy mennyiségben – nagyon egészséges is. Persze nem kell natúr módon fogyasztani. Sőt! Kifejezetten ételekhez, italokhoz jelent remek kiegészítőt, és teszi fel a pontot az i-re. Minden, amit a fahéjról tudni érdemes.
A fahéj már hosszú ideje bevált recept kisebb-nagyobb betegségekre. Kedvező hatásait pedig már a tudomány is alátámasztja. A fűszer alapvetően a fák ágairól származik, azoknak belső kérgét, őrleményét lehet fogyasztani. Ezt, a fa ágairól lefejtett sötétbarna kérget használjuk ugyanis fűszerként. A lehántolt kéregnek egy napig száradnia kell, mielőtt a külső részt eltávolítják. A trópusi területektől kezdve Vietnámig számos helyen fellelhető. Több fajtájával is találkozhatunk. Idetartozik a
A kumarin egy természetes aromaanyag, ami egyes növényekben, és élelmiszerekben is megtalálható. Leginkább a fahéjban. Túlfogyasztása negatív egészségügyi hatásokkal járhat. Bevitelére tehát figyelni kell, mert a túl sok károsíthatja a véralvadást, illetve a májat is.
Az élelmiszerekben megtalálható kumarin mennyisége határértékhez kötött, amiért az élelmiszeripar felel. A boltokban és termelőknél kapható fahéjtól tehát alapvetően nem kell tartani, de érdemes tartani az ideális mennyiséget. Optimális mértékben azonban gyógyhatásai miatt kifejezetten ajánlott fogyasztani – na és persze azért is, mert egy nagyon finom, jellegzetes fűszerről van szó.
A fahéjat több okból is megéri bevezetni az étrendbe. Remek hatással van a
Utóbbit például különböző kutatások is több alkalommal alátámasztották. Akik fahéjat fogyasztottak, jobban teljesítettek a kognitív képességeket illetően különböző teszteken. Mondhatni a produktív munkavégzés fő támogatója is lehet, vagy éppen a tanulást könnyíti meg. Fahéjjal továbbá a szájhigiéniáért is sokat tehetünk: elpusztítja a kórokozókat, amelyek fogszuvasodást, kellemetlen szájszagot okozhatnak.
A fahéj kis mértékben jó, nagy mértékben azonban rossz is lehet. A túl sok fahéj ugyanis kisebb-nagyobb veszélyekkel járhat egészségügyi szempontból. Negatívan hathat a
Ezekkel a sorokkal aligha nyugtattunk meg bárkit is a fahéjjal kapcsolatban, azonban fontos leszögezni, hogy itt napi szinten legfeljebb nagyon nagy mennyiségek elfogyasztását követően jelentkeznek ezek a káros hatások.
Az tehát nyugodtan kijelenthető, és szakmailag megalapozott, hogy a fahéj kis mennyiségben fűszerként bátran fogyasztható. Amire inkább maximum limit tartozik, az a kasszia fahéj, annak magas kumarin tartalma miatt. Az élelmiszeriparban hazánkban is jellemző ennek a típusnak az előfordulása, de nem kell aggódni, ha nem visszük túlzásba a fogyasztását. Az optimálisan elfogyasztható kumarinmennyiség a következő:
Napi optimális bevitele 0,05 mg testtömeg-kilogrammonként (0,1 mg/kg). Ez napi körülbelül 8 mg kumarint jelent. Ennyi nyugodtan elfogyasztható. Figyeljünk oda továbbá a gyerekekre, az ő szervezetük ugyanis még kevésbé tolerálhatja a fahéjat. A napi egészséges mennyiség egy felnőtt esetében tehát 5-8 mg körül mozog, míg egy kisgyermeknél akár 2 mg kumarin is elégnek számíthat.
1-1 teáskanálnyi adag tehát aligha fog megártani – inkább ellenkezőleg, még jót is tehet. Az ételek, italok többségébe összességében olyan kevés fahéj kerül, hogy normális fogyasztás mellett nem lépjük túl a határértéket, legyen szó bármilyen fajtáról.
A fahéjjal legtöbbször süteményeken, finom cappuccinókon találkozunk, de még forralt borhoz is ideális. Igazán egyedi ízvilágot eredményez azonban gyümölcsléhez adva is. Mi a Simon Gyümölcsnél minden esetben figyelünk rá, hogy minden italunkba csak annyi fahéj kerüljön, amennyiből bátran lehet fogyasztani mindenféle aggódás nélkül – akár naponta több pohárral is! Csupán egy kis természetes fahéj aroma kerül be a lassú eljárással, hidegen préselt gyümölcsízek mellé, ami tökéletesen kiegészíti azokat.
Amióta az eszünket tudjuk, ismerjük a mondást, hogy naponta kell almát enni, és akkor nem lehet gond. Tegyük azonban a szívünkre a kezünket, és valljuk be: ez nem mindig jön össze. Viszont az italfogyasztási szokásainkon könnyen változtathatunk, és miért ne csempésznénk be egy kis almalevet a mindennapokba? A fahéj pedig mindig, minden körülmények között felteszi a pontot az i-re. Már az illatától összefut a nyál a szánkban, és egyből megidézi a meghitt karácsonyi pillanatokat is.
Hab a tortán, hogy egy nagyon egészséges fűszerről van szó, ami almalével kombinálva rendkívüli ízvilágot eredményez. Kóstold meg te is az alma-fahéj gyümölcslevet!
Nincs is jobb annál, mint amikor a hideg téli napokon, a karácsonyra készülve igazán az ünnephez passzoló ételekkel, italokkal vesszük körbe magunkat. Hiszen kit nem csábítana a fahéj illata, vagy ki mondana nemet a sütőtökre. És ha még ott a lédús alma is, tényleg nem történhet nagy gond.
Nincs is jobb egy kis alma-sütőtök-fahéj gyümölcslénél a bejgli mellé!
A lédús, nőiesen gömbölyded szilva méltán népszerű íze mellett számos jótékony hatással is megörvendezteti a rendszeres fogyasztót. Magas és változatos vitamintartalma mellett antioxidánsokban gazdag. Az alma és a fahéj jótékony hatásait pedig már eleget firtattuk, kóstold meg te is az alma-szilva-fahéj gyümölcslé kombinációt!
Természetes, környezettudatos termelés és technológiák alkalmazása jellemzi cégünket, az energiatermeléstől kezdve az öntözőrendszeren át a madarak, méhek védelméig. Ha már unod a sok vizet, és egy kis változatosságra, színre vágysz, rendelj még ma a fahéjjal ízesített gyümölcslevek közül!