Barion Pixel

Fröccs kisokos: a fröccsök fajtái és típusai

A fröccs sokak szerint hungarikum. A szóbeszéd szerint először a magyarok öntöttek a borba szódavizet. A valóság az, hogy a korai típusait már a Romai Birodalomban is fogyasztották, ám ekkor még borecettel, illetve szénsavmentes vízzel készítették, főleg egészségmegőrző hatásai miatt. Külföldön spritzerként (vagy spriccerként) vált ismertté.

Bár a fröccs elkészítése igen egyszerűen hangzik, hiszen alapvetően csak borra és vízre van szükségünk, valójában rengeteg fröccs fajta és típus létezik, amelyeknek neveit és keverési arányait ember legyen a talpán, aki meg tudja jegyezni!

Szerencsére nincs is erre szükség, hiszen az alább látható fröccs táblázatban minden fontos fröccs fajtát feltüntettünk névvel, arányokkal és további érdekességekkel.

Extra tipp: érdemes a fröccs táblázaton kívül a cikk végén található különlegességeket is átolvasni, ha szeretjük az ínyencségeket és az igazán új, finom dolgokat!

Fröccs kisokos

A fröccs alapvetően a bor és a szénsavas szódavíz különböző arányú keverékét jelenti. Hagyományos fröccs alatt az 1:1 arányt értjük: 1 dl bor és 1 dl szódavíz.

A spriccer egyik legnagyobb előnye, hogy bár szeszes italnak számít, jóval kisebb mennyiségben tartalmaz alkoholt, mint a tiszta bor.

Emellett a másnaposságtól, illetve az ezzel járó fejfájástól sem kell tartani, hiszen a kellemetlen tüneteket sokszor a dehidratáltság okozza – az alkohol ugyanis vizet von ki a szervezetből. A fröccsel pedig az alkohol mellett nagy mennyiségű vizet viszünk be a szervezetünkbe, ami csökkenti a dehidratáltságot.

Továbbá sokszor hallani a bort kedvelő emberektől, hogy arra panaszkodnak: az ital fogyasztása savat okoz. A fröccs ebben az esetben is szerencsés, hiszen ha nem szeretnénk lemondani kedvenc alkoholos italunkról, de mégsem akarjuk megtapasztalni a vele járó kellemetlen mellékhatásokat, akkor a spriccerben található kisebb mennyiség sokkal jobb hatással lesz a szervezetünkre!

A fröccsöt alapvetően vörös borból készítik, de roséból, illetve fehér borból készítve is ugyanolyan finom és frissítő ital lesz.

Mint minden élelmiszerről vagy italról, úgy a fröccsökről is elmondható, hogy érdemes jó minőségű borból készíteni, hiszen rossz alapanyagokból csak gyenge minőségű produktum készülhet.

Érdemes azt is tudni, hogy a szódavíz nem szénsavas vizet, hanem valóban friss, szúrós szikvizet jelent – az etika ugyanis tiltja, hogy ásványvizet, szénsavmentes vizet vagy jégkockát használjunk a fröccs elkészítéséhez.

De vajon milyen keverési arányok léteznek?

A fröccsök fajtái: nevek és arányok

A fröccsök fajtái között igen sok hangzatos név található, nézzük melyek is ezek:

Fröccs táblázat: a 10 legnépszerűbb fröccs fajta

Fröccs nevekAlternatív neveiFröccs arányok (bor)Fröccs arányok (szódavíz)
Hosszúlépés fröccs1 dl2 dl
KisfröccsRövidlépés, fütty1 dl1 dl
NagyfröccsHúzás, hajtás2 dl1 dl
Viceházmester2 dl3 dl
Házmester fröccs3 dl2 dl
Sport fröccsKisházmester1 dl4 dl
HáziúrNagyházmester4 dl1 dl
Krúdy fröccs9 dl1 dl
Polgármester6 dl4 dl
Alpolgármester4 dl6dl

Az imént felsorolt fröccs fajták között pedig érdemes még megemlíteni a maflást (5-5 dl), a bakteranyóst (2,5-2,5 dl) és a sóherfröccsöt (1-9 dl a bor és a szódavíz aránya) is, amelyek mind-mind igen népszerűek a borkedvelők köreiben.

Emellett pedig van még néhány fröccs típus, amely bár jelentősen eltér a hagyományos értelemben vett összetevőktől, ám frissítőként, alkoholos italként vagy alkoholmentes üdítőként is hasonló élvezeteket képesek nyújtani, mint a fentebb felsorolt fröccs típusok!

Különleges fröccs típusok

Kezdjük a listát azokkal a fröccs típusokkal, amelyek a hagyományos fröccstől csak kis mértékben térnek el.

Macifröccs

A macifröccs bár aranyosan hangzik, de senkit ne tévesszen meg: továbbra is alkoholos italról van szó! Bár gyermekeknek nem ajánlott a fogyasztása, de az édesebb ízeket kedvelő felnőtteknek remek frissítőként szolgálhat, hiszen az összetevői igen finom kombinációt alkotnak:

  • 1 dl vörösbor
  • 1 dl szódavíz
  • 0,5 dl málnaszörp

Ez a fröccstípus olyannyira népszerűvé vált, hogy már a legtöbb szórakozóhelyen is találkozhatunk vele!

Matrózfröccs

A matrózfröccs leginkább azoknak szól, akiket a macifröccs nem vonz, sokkal inkább “megijeszt”. Ez a fröccs szinte teljes ellentéte az előbbi aranyos, édes italnak – ráadásul bort sem tartalmaz:

  • 1 korsó sör
  • 0,5 dl rum

Fröccsöt leginkább csak a nevében tartalmaz.

Aki pedig a maci- vagy matrózfröccstől egy teljesen különböző, alkoholmentes, egészséges és gyermekeknek is adható fröccsre vágyik, annak a következő italt ajánljuk!

Simon fresh fröccsök

almafröccs

A Simon Gyümölcs természetes üdítőitalai minden fontos alapanyagot tartalmaznak, ami egy jó fröccshöz szükséges: a friss gyümölcsöt, illetve a természetes szénsavas vizet is.

Ez az ital semmiféle hozzáadott cukrot vagy tartósítószert nem tartalmaz!

Ha nem szeretnénk savtúltengést, autót kell vezetnünk vagy egyszerűen csak egy bármikor, bárhol fogyasztható üdítőitalra vágyunk, válasszuk a Simon fresh termékeket!

Az ital kisgyermekek által is fogyasztható, ezért ha nem szeretnénk őket sem kihagyni a buliból, nincs más dolgunk, mint megrendelni, behűteni, majd a következő kerti-, családi- vagy baráti összejövetel alkalmával meglepni őket. A finom ízek és a jókedv garantált!

HASONLÓ CIKKEK

Az vagy amit megiszol?

Minden bizonnyal számodra is kifejezetten fontos a saját és családod egészsége, éppen ezért jó tisztában lenni azzal, mit viszünk be pontosan a szervezetünkbe, nem csak az ételekkel, de az innivalókkal is.  A napi folyadékbevitelt sokféle itallal valósíthatjuk meg de korántsem mindegy, mivel. Gyermekkorból szinte mindenkinek ismerősek az édes gyümölcs ízesítésű ivólevek.Ebben a mondatban két fontos […]
ELOLVASOM

Történelmet írtuk a gasztro-oscaron

A Simon Gyümölcs termékek is kiemelkedő minőségűnek bizonyultak az idei Great Taste Award versenyen, A napokban hirdették ki a Great Taste Awards eredményeit, ahol a mi italaink is elismerést kaptak! Két gyümölcslevünk és a szénsavas almafröccsünk bebizonyította, hogy az élelmiszeripar kiemelkedő termékei. A Great Taste Awards-t az élelmiszeripar Oscar díjaként tartják számon. Idén 109 országból […]
ELOLVASOM

KÓSTOLD MEG 
EZEKET IS!

Maradjunk 
kapcsolatban

Simon Gyümölcs Kft.
3031, Zagyvaszántó, Rákóczi út 87.
Adószám: 24651710-2-10
+36 20 539 7401
cx@simongyumolcs.hu

Fizetési módok

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártyád adatai áruházunkhoz nem jutnak el.

Ne maradjon le a legjobb akciókról!

© 2022 | Minden jog fenntartva Simon Gyümölcs. | Készítette: adatfalodesign
bookmarkcalendar-full
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram