Szervezetünket számos vitaminnal támogathatjuk a megbetegedésekkel szemben, ezek közül néhányról már ejtettünk is szót. Most nézzük meg, mi van a C-vitaminon túl!
D-vitamin
A napfény vitaminjaként is emlegetett D-vitamin a bőrben termelődik napfény hatására, és számos életfunkcióban fontos szerepet játszik. A zsírban oldódó vitaminok csoportjához tartozik, segíti a kalcium beépülését a csontokba, javítja a hormonok működését, pozitív hatást gyakorol a betegségekkel szembeni védekezőképességünkre, tehát erősíti az immunrendszerünket. A D-vitamin természetes lelőhelye a halakban, tojásban és gombában van, ezen kívül még a zabpehely és narancs is nagy mértékben tartalmazza.
E-vitamin
Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, ennek köszönhetően pedig elsősorban a májban és az izmokban raktározódik. A legfontosabb E-vitamin forrásaink a növényi olajok, tehát a napraforgó-, olíva-, tökmag-, és kukoricaolaj. Szilárd élelmiszerek közül a mandula, mogyoró és más olajos magvak tartalmazzák, sőt a fekete ribizliben is megtalálható. Más zsírban oldódó vitaminokkal ellentétben a szervezetben rövid ideig raktározódik, ezért rendszeresen szükség van az E-vitamin pótlására.
F-vitamin
Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. A többszörösen telített zsírsavak a szervezet számára nélkülözhetetlen, úgynevezet esszenciális zsírsavak, amelyek további két alcsoportba sorolhatók, ezek az omega-3 és omega-6 zsírsavak. Omega-3 jelentős mennyiségben a tengeri halakban fordulnak elő, az édesvízi halfajtákban nem találhatóak meg. A növények közül a leggazdagabb omega-3 forrás a len, amelyből előállított lenolaj, de hasonlóan az E-vitaminhoz, olajos magvakban található, mint dió, mogyoró, mandula, tökmag, napraforgómag, szezámmag. Ezen kívül még a kelbimbó, avokádó, kelkáposzta, spenót és petrezselyem is tartalmazza ezt a fontos vitamint.
K-vitamin
A K-vitamin is számos élettani folyamat helyes működéséhez járul hozzá, mint például a véralvadás, a csontok növekedése, és a sejtnövekedés. Együttműködve a D-vitaminnal segítik a létfontosságú fehérjék beépülését a csontozatba, így azok képesek lesznek az ásványi anyagok megkötésére. K-vitamin források általában a sötétzöld leveles zöldségek, mint a kelkáposzta, brokkoli, kelbimbó,spenót. Ha a családban vannak akik kevésbé szimpatizálnak ezekkel a zöldségekkel, szerencsére finom gyümölcsökben is található K-vitamin,úgy mint a körte, szilva, fekete ribizli, gránátalma és szőlő. Újra meg kell említenünk az olajos magvakat is, hiszen a kesudió, dió, mogyoró és fenyőmag szintén tartalmaznak K-vitamint.
Természetesen Simontól
A Simon Gyümölcs gazdaságban a hidegen préselt leveinken túl mindig igyekszünk a lehető legjobb minőségű friss gyümölcsöket is kínálni, melyekből feldolgozás nélkül, természetes formában juthatunk az értékes vitaminokhoz és zsírsavakhoz. Alma és diófáink válogatott termését szállítjuk házhoz kedves megrendelőinknek, egyenesen a termelőtől.