Barion Pixel

Karácsonyi sütik

Diós bejgli, a karácsony íze!

diós bejgli

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg liszt
  • 400 g vaj vagy margarin
  • fél tk só
  • 20 g élesztő
  • 10 g porcukor
  • 250 ml tej
  • 4 db tojás
  • 10 db szegfűszeg
  • 600 g kristálycukor
  • 500 ml víz
  • 2 ek fahéj
  • 100 g mazsola (dióhoz)
  • 6 cs vaníliás cukor
  • 500 g darált Simon Gyümölcs dió

Elkészítés:
A karácsonyi desszertek nélkülözhetetlen szereplője, a diós Bejgli!
Első feladat a tészta elkészítése lesz, amihez negyed liter tejbe rakjatok 20 g élesztőt és 2 tojás sárgáját. Az élesztőt ennél a tésztánál nem kell felfuttatni, úgy hogy ha hozzáadtatok 400 g vajat, 10 g porcukrot és fél tk sót az 1 kg liszthez, már önthetitek is hozzá.
Fontos, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen. Kézzel vagy géppel jól dolgozzátok össze, lisztes felületen gyúrjátok át és 4 részre szedve, folpakba csavarva pihenhet a hűtőben amíg elkészítjük a tölteléket.
Ez a mennyiség kb 4 db bejgli rúdhoz lesz elegendő.
A töltelékeket párhuzamosan is elkészíthetitek, amihez elsőként fél liter forrásban lévő vízhez öntsetek 600 g cukrot, 10 db szegfűszeg társaságában, majd főzzétek kissé sziruposra.
Tartsátok forrón miközben előveszitek a diót és a mákot, valamint távolítsátok el a szegfűszeget. 500 g dióhoz keverjetek 100 g mazsolát, 3 cs vaníliás cukrot és 1 ek fahéjat. Keverés közben végül pedig forrázzátok le a diót a cukros vízzel.
A folyamat végére a tészta darabok készen állnak, hogy kinyújtsátok őket téglalapra. Jól pakoljátok meg töltelékkel a tésztát,körbe a szélén kb 1 centis sávot kihagyva.
A párhuzamos oldalakat behajtva nyomkodjátok a tésztát a töltelékre, szintén 1 cm szélesen, majd finom mozdulattal gördítsétek fel a bejglit, ami már mehet is a sütőpapírra.
Mielőtt a sütőbe kerülne, még tojássárgájával kenjétek át, amit hagyni kell pár percig megszikkadni, majd ismét átkenni tojásfehérjével.
Ezt követően pedig 30-40 perc alatt el is készül 200 fokon. Melegen nem éppen vágható, szóval még egy kis türelem, utána pedig Kellemes ünnepeket!

Forrás: faldfel.hu

Diós és lekváros hókifli, az örök kedvenc

hókifli

Hozzávalók 6 személyre

  • 400 g búza finomliszt
  • 200 g rétesliszt
  • 200 g vaj
  • 2 dl tejföl
  • Fél tk só
  • 1 üveg szilvalekvár
  • 250 g darált Simon Gyümölcs dió
  • 125 g cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1,5 dl tej
  • 50 g mazsola
  • 200 g porcukor

Elkészítés:
A tészta elkészítése a könnyebb félék közé tartozik, amihez két féle lisztet is használunk. 400 g búzaliszt, 200 g rétesliszt, 2 ek cukor, fél tk só és 200 g vaj mehet egy tálba, majd keverjétek el. Végül dolgozzátok össze 2 dl tejföllel, jöhet a folpak és irány a hűtő legalább negyed órára.
Amíg a tészta a hűtőben pihen a diós tölteléket kell elkészíteni. Lassú lángon 250 g darált diót és 1,5 dl tejet keverjetek el. Érkezzen még hozzá 100 g cukor, 1 cs citromos cukor, 1 cs vaníliás cukor és 50 g mazsola.  Keverjétek jól össze és ahogy egy picit kihűlt már készen is áll, hogy a tésztára kerüljön.
A tésztát nyújtsátok ki kb 3-4 mm vékonyra és egy forma vagy pohár segítségével szaggasatok belőle karikákat. Evőkanál hegyével a töltelékekből szedve készítsetek diósat és szilvalekvárosat is, majd ahogy a képeken is látjátok, formázzátok meg a kis kifliket.
180 fokon 15 percig süssétek, majd forgassátok porcukorba őket és már készen is vagytok a Karácsonyi finomsággal.
Jó étvágyat!

Forrás:faldfel.hu

HASONLÓ CIKKEK

Az vagy amit megiszol?

Minden bizonnyal számodra is kifejezetten fontos a saját és családod egészsége, éppen ezért jó tisztában lenni azzal, mit viszünk be pontosan a szervezetünkbe, nem csak az ételekkel, de az innivalókkal is.  A napi folyadékbevitelt sokféle itallal valósíthatjuk meg de korántsem mindegy, mivel. Gyermekkorból szinte mindenkinek ismerősek az édes gyümölcs ízesítésű ivólevek.Ebben a mondatban két fontos […]
ELOLVASOM

Történelmet írtuk a gasztro-oscaron

A Simon Gyümölcs termékek is kiemelkedő minőségűnek bizonyultak az idei Great Taste Award versenyen, A napokban hirdették ki a Great Taste Awards eredményeit, ahol a mi italaink is elismerést kaptak! Két gyümölcslevünk és a szénsavas almafröccsünk bebizonyította, hogy az élelmiszeripar kiemelkedő termékei. A Great Taste Awards-t az élelmiszeripar Oscar díjaként tartják számon. Idén 109 országból […]
ELOLVASOM

KÓSTOLD MEG 
EZEKET IS!

Maradjunk 
kapcsolatban

Simon Gyümölcs Kft.
3031, Zagyvaszántó, Rákóczi út 87.
Adószám: 24651710-2-10
+36 20 539 7401
cx@simongyumolcs.hu

Fizetési módok

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártyád adatai áruházunkhoz nem jutnak el.

Ne maradjon le a legjobb akciókról!

© 2022 | Minden jog fenntartva Simon Gyümölcs. | Készítette: adatfalodesign
bookmarkcalendar-full
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram