Diós bejgli, a karácsony íze!
Hozzávalók 4 személyre
Elkészítés:
A karácsonyi desszertek nélkülözhetetlen szereplője, a diós Bejgli!
Első feladat a tészta elkészítése lesz, amihez negyed liter tejbe rakjatok 20 g élesztőt és 2 tojás sárgáját. Az élesztőt ennél a tésztánál nem kell felfuttatni, úgy hogy ha hozzáadtatok 400 g vajat, 10 g porcukrot és fél tk sót az 1 kg liszthez, már önthetitek is hozzá.
Fontos, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen. Kézzel vagy géppel jól dolgozzátok össze, lisztes felületen gyúrjátok át és 4 részre szedve, folpakba csavarva pihenhet a hűtőben amíg elkészítjük a tölteléket.
Ez a mennyiség kb 4 db bejgli rúdhoz lesz elegendő.
A töltelékeket párhuzamosan is elkészíthetitek, amihez elsőként fél liter forrásban lévő vízhez öntsetek 600 g cukrot, 10 db szegfűszeg társaságában, majd főzzétek kissé sziruposra.
Tartsátok forrón miközben előveszitek a diót és a mákot, valamint távolítsátok el a szegfűszeget. 500 g dióhoz keverjetek 100 g mazsolát, 3 cs vaníliás cukrot és 1 ek fahéjat. Keverés közben végül pedig forrázzátok le a diót a cukros vízzel.
A folyamat végére a tészta darabok készen állnak, hogy kinyújtsátok őket téglalapra. Jól pakoljátok meg töltelékkel a tésztát,körbe a szélén kb 1 centis sávot kihagyva.
A párhuzamos oldalakat behajtva nyomkodjátok a tésztát a töltelékre, szintén 1 cm szélesen, majd finom mozdulattal gördítsétek fel a bejglit, ami már mehet is a sütőpapírra.
Mielőtt a sütőbe kerülne, még tojássárgájával kenjétek át, amit hagyni kell pár percig megszikkadni, majd ismét átkenni tojásfehérjével.
Ezt követően pedig 30-40 perc alatt el is készül 200 fokon. Melegen nem éppen vágható, szóval még egy kis türelem, utána pedig Kellemes ünnepeket!
Forrás: faldfel.hu
Diós és lekváros hókifli, az örök kedvenc
Hozzávalók 6 személyre
Elkészítés:
A tészta elkészítése a könnyebb félék közé tartozik, amihez két féle lisztet is használunk. 400 g búzaliszt, 200 g rétesliszt, 2 ek cukor, fél tk só és 200 g vaj mehet egy tálba, majd keverjétek el. Végül dolgozzátok össze 2 dl tejföllel, jöhet a folpak és irány a hűtő legalább negyed órára.
Amíg a tészta a hűtőben pihen a diós tölteléket kell elkészíteni. Lassú lángon 250 g darált diót és 1,5 dl tejet keverjetek el. Érkezzen még hozzá 100 g cukor, 1 cs citromos cukor, 1 cs vaníliás cukor és 50 g mazsola. Keverjétek jól össze és ahogy egy picit kihűlt már készen is áll, hogy a tésztára kerüljön.
A tésztát nyújtsátok ki kb 3-4 mm vékonyra és egy forma vagy pohár segítségével szaggasatok belőle karikákat. Evőkanál hegyével a töltelékekből szedve készítsetek diósat és szilvalekvárosat is, majd ahogy a képeken is látjátok, formázzátok meg a kis kifliket.
180 fokon 15 percig süssétek, majd forgassátok porcukorba őket és már készen is vagytok a Karácsonyi finomsággal.
Jó étvágyat!
Forrás:faldfel.hu