Végre elérkezett a nyár és vele a tikkasztó nyári napok és fülledt esték. Természetes, hogy ilyenkor felfrissülés után nézünk, hűsítő italod pedig miért is ne készülhetne egészséges, 100% gyümölcsleveink segítségével? Nem csupán a gyümölcsök, zöldségek jótékony hatásait élvezheted így egy-egy üdítő italban, hanem azok természetes, hamisítatlan ízvilágát is. Klasszikus almalevünket természetesen számtalan módon fogyaszthatod, de a forró napok enyhítésére, íme, három pofonegyszerű hűsítő nyári ital recept almaléből.
Az almafröccs méltán klasszikus frissítő, a németeknél igen elterjedt, de itthon is sokan kedvelik karakteres ízéért és egyszerűségéért. Nem is kell nagy tudomány az elkészítéséhez, viszont az élvezetet növeli, ha minél inkább odafigyelünk arra a néhány alapanyagra. Persze, ha nincs ló, jó a szamár is, de azért álljon itt a miheztartás végett, hogy az igazi almafröccs nem ásványvízzel készül. Az ásványvíz ugyanis hiába fut bubis-vízként a köznyelvben, attól még átlagos szénsavtartalma nyomába sem ér a szódának vagy szikvizeknek. Egy valamire való fröccs pedig pezseg, amikor elénk rakják. Ugyanígy érdemes 100%-os almalevet használni, hogy igazán kiélvezhessük a természetes almaízt abban a pezsgő frissességben.
Hozzávalók (2 dl):
Elkészítés:
Az angolul mókásan Appletini (Apple + Martini) néven ismert koktél az egyik legegyszerűbb koktélrecept, úgyhogy bátran próbát tehetsz vele minden mixer ismeret nélkül is. Természetesen lehet még cifrázni, de nem véletlen az „egyszerű” jelző. Ehhez az Alma Martinihez összesen három alapanyag kell. Ahogy az almafröccsnél, itt is igaz, hogy az egyszerűség nem jelenti a minőség hiányát, érdemes gondot fordítani az alapanyagok színvonalára.
A hozzávalók közt ne rettentsen el a cukorszirup, a legtöbbünknek azért nincs bolti szirup a háztartásában, mert egy házi alap cukorszirupot pofonegyszerű elkészíteni. Ha neked sincs otthon cukorszirup (2:1 arányú lenne az ideális), akkor némi időt még szánni kell az elkészítésére. Maga a szirup nem is tart olyan sokáig, mint megvárni, hogy kihűljön. Ha már nekiállsz, érdemes nagyobb mennyiséget csinálni, hogy később már ne kelljen szöszmötölnöd vele. Limonádékhoz, kávé ízesítésre is kiváló, és sokáig eláll, így biztosan hasznát veszed a ház körül.
Abban az esetben, ha csak a koktél íz élményére vágysz, elkészítheted alkoholmentesen is. A „kihívást” az alapanyagok mennyisége jelentheti, hiszen nagyon apró adagokat kell pontosan kimérned. Egy aprócska mérőpohárra szükséged lesz, mielőtt nekiállsz.
Hozzávalók:
Alkoholos verzió (1,2 dl):
Alkoholmentes verzió (0,9 dl):
Elkészítés:
Túlzás lenne koktélnak nevezni ezt az egyszerű italt, a pezsgő mégis némi ünnepi hangulatot kölcsönöz neki. Édességét igazítsd bátran az ízlésedhez, válhat desszertek kísérőjévé, vagy egyszerűen egy szénsavas, alkoholos frissítővé a meleg nyári napokon. A teljes élmény érdekében érdemes az alapanyagok minőségére itt is némi figyelmet fordítani, hogy a természetes ízek harmonikus keveredését igazán kiélvezhessük.
Az alapanyagok közt ne rettentsen el a cukorszirup, a legtöbbünknek azért nincs bolti szirup a háztartásában, mert egy házi alap cukorszirupot pofonegyszerű elkészíteni. Ha neked sincs otthon cukorszirup (2:1 arányú lenne az ideális), akkor némi időt még szánni kell az elkészítésére. Maga a szirup nem is tart olyan sokáig, mint megvárni, hogy kihűljön. Ha már nekiállsz, érdemes nagyobb mennyiséget csinálni, hogy később már ne kelljen szöszmötölnöd vele. Limonádékhoz, kávé ízesítésre is kiváló, és sokáig eláll, így biztosan hasznát veszed a ház körül.
Hozzávalók (2,1 dl):
Elkészítés: