Keverj hűsítő italt Simon Gyümölcs almaléből!

Keverj hűsítő italt Simon Gyümölcs almaléből!

Hűsítő italok, nyári koktélok Simon Gyümölcs almalével

Végre elérkezett a nyár és vele a tikkasztó nyári napok és fülledt esték. Természetes, hogy ilyenkor felfrissülés után nézünk, hűsítő italod pedig miért is ne készülhetne egészséges, 100% gyümölcsleveink segítségével? Nem csupán a gyümölcsök, zöldségek jótékony hatásait élvezheted így egy-egy üdítő italban, hanem azok természetes, hamisítatlan ízvilágát is. Klasszikus almalevünket természetesen számtalan módon fogyaszthatod, de a forró napok enyhítésére, íme, három pofonegyszerű hűsítő nyári ital recept almaléből.

 

Almafröccs_003

 

Almafröccs

Az almafröccs méltán klasszikus frissítő, a németeknél igen elterjedt, de itthon is sokan kedvelik karakteres ízéért és egyszerűségéért. Nem is kell nagy tudomány az elkészítéséhez, viszont az élvezetet növeli, ha minél inkább odafigyelünk arra a néhány alapanyagra. Persze, ha nincs ló, jó a szamár is, de azért álljon itt a miheztartás végett, hogy az igazi almafröccs nem ásványvízzel készül. Az ásványvíz ugyanis hiába fut bubis-vízként a köznyelvben, attól még átlagos szénsavtartalma nyomába sem ér a szódának vagy szikvizeknek. Egy valamire való fröccs pedig pezseg, amikor elénk rakják. Ugyanígy érdemes 100%-os almalevet használni, hogy igazán kiélvezhessük a természetes almaízt abban a pezsgő frissességben.

 

Hozzávalók (2 dl):

  • 1 dl Simon Gyümölcs almalé
  • 1 dl szódavíz vagy szikvíz
  • jég ízlés szerint

 

Elkészítés:

  1. Kihagyható elem, de ha van időd, érdemes készítés előtt pár percre mélyhűtőbe tenni a poharat. Az opálos üvegfelület egyrészt jól mutat, másfelől segít hidegen tartani az almafröccsöt.
  2. Ha szeretnél jeget tenni az almafröccsbe, kezdd ezzel. Mi 4-5 db-ot javaslunk a nagyobb kockákból.
  3. Önts 1 deci Simon Gyümölcs almalevet a pohárba.
  4. Végül add hozzá az 1 dl szódavizet!
  5. Ha nagyobb adagot készítesz, mondjuk társaságnak, bátran növeld a mennyiségeket, csak tartsd az 1:1 almalé-szóda arányt! Ilyenkor valószínű, hogy hosszabb ideig kell hidegen tartani az almafröccsöt, úgyhogy érdemes olyan kancsóban felszolgálnod, aminek füle van, így a kezed melege se hevíti a frissítőt. Ilyenkor a jeget nem javasolt a kancsóba tenni, mert csak beleolvad és eltolja az arányokat, mire öntötök belőle.

 

apple-martini_appletini01

 

Egyszerű Alma Martini

Az angolul mókásan Appletini (Apple + Martini) néven ismert koktél az egyik legegyszerűbb koktélrecept, úgyhogy bátran próbát tehetsz vele minden mixer ismeret nélkül is. Természetesen lehet még cifrázni, de nem véletlen az „egyszerű” jelző. Ehhez az Alma Martinihez összesen három alapanyag kell. Ahogy az almafröccsnél, itt is igaz, hogy az egyszerűség nem jelenti a minőség hiányát, érdemes gondot fordítani az alapanyagok színvonalára.

A hozzávalók közt ne rettentsen el a cukorszirup, a legtöbbünknek azért nincs bolti szirup a háztartásában, mert egy házi alap cukorszirupot pofonegyszerű elkészíteni. Ha neked sincs otthon cukorszirup (2:1 arányú lenne az ideális), akkor némi időt még szánni kell az elkészítésére. Maga a szirup nem is tart olyan sokáig, mint megvárni, hogy kihűljön. Ha már nekiállsz, érdemes nagyobb mennyiséget csinálni, hogy később már ne kelljen szöszmötölnöd vele. Limonádékhoz, kávé ízesítésre is kiváló, és sokáig eláll, így biztosan hasznát veszed a ház körül.

Abban az esetben, ha csak a koktél íz élményére vágysz, elkészítheted alkoholmentesen is. A „kihívást” az alapanyagok mennyisége jelentheti, hiszen nagyon apró adagokat kell pontosan kimérned. Egy aprócska mérőpohárra szükséged lesz, mielőtt nekiállsz.

 

Hozzávalók:

Alkoholos verzió (1,2 dl):

  • 6 cl vodka
  • 5,25 cl Simon Gyümölcs almalé
  • 0,75 cl cukorszirup (ha nincs otthon, akkor némi víz és cukor)
  • jég ízlés szerint

Alkoholmentes verzió (0,9 dl):

  • 6 cl Simon Gyümölcs almalé
  • 1,5 cl cukorszirup (ha nincs otthon, akkor némi víz és cukor)
  • 1,5 cl friss citrom leve
  • jég ízlés szerint

 

Elkészítés:

  1. Kihagyható elem, de ha van időd, érdemes készítés előtt pár percre mélyhűtőbe tenni a poharat. Az opálos üvegfelület egyrészt jól mutat, másfelől segít hidegen tartani az italt.
  2. Ha nincs otthon cukorszirupod, akkor mérj ki 1:2 arányban tetszőleges mennyiségű vizet és cukrot. Forrald fel a vizet, add hozzá a cukrot és vedd a lángot takarékra. Időközönként keverd meg, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Ez nagyjából öt perc múlva kész is, egy teljesen áttetsző, cseppet sem zavaros folyadékot kell kapnod. Ha nagyobb mennyiséget csináltál, érdemes kimerned azt a keveset, amire most szükséged van és külön hűteni, hogy hamarabb dolgozhass vele.
  3. Amennyiben a tálalást szeretnéd megbolondítani, a mélyhűtőből kivett poharat belemárthatod némi finom szemű cukorba, vagy a végén helyezhetsz a peremére almakarikát.
  4. Ha nincs shakered, keverd össze az alapanyagokat egy zárható, tiszta üvegben – befőttes üveg is megteszi – és rázd össze.
  5. Öntsd ki egy gusztusos pohárba és tégy hozzá ízlés szerint jeget.

 

alma-pezsgő002

 

Almapezsgő

Túlzás lenne koktélnak nevezni ezt az egyszerű italt, a pezsgő mégis némi ünnepi hangulatot kölcsönöz neki. Édességét igazítsd bátran az ízlésedhez, válhat desszertek kísérőjévé, vagy egyszerűen egy szénsavas, alkoholos frissítővé a meleg nyári napokon. A teljes élmény érdekében érdemes az alapanyagok minőségére itt is némi figyelmet fordítani, hogy a természetes ízek harmonikus keveredését igazán kiélvezhessük.

Az alapanyagok közt ne rettentsen el a cukorszirup, a legtöbbünknek azért nincs bolti szirup a háztartásában, mert egy házi alap cukorszirupot pofonegyszerű elkészíteni. Ha neked sincs otthon cukorszirup (2:1 arányú lenne az ideális), akkor némi időt még szánni kell az elkészítésére. Maga a szirup nem is tart olyan sokáig, mint megvárni, hogy kihűljön. Ha már nekiállsz, érdemes nagyobb mennyiséget csinálni, hogy később már ne kelljen szöszmötölnöd vele. Limonádékhoz, kávé ízesítésre is kiváló, és sokáig eláll, így biztosan hasznát veszed a ház körül.

 

Hozzávalók (2,1 dl):

  • 1,2 dl pezsgő
  • 0,9 dl Simon Gyümölcs almalé
  • 1 teáskanál cukorszirup (ha nincs otthon, akkor némi víz és cukor)

 

Elkészítés:

  1. Kihagyható elem, de ha van időd, érdemes készítés előtt pár percre mélyhűtőbe tenni a pezsgőspoharat. Az opálos üvegfelület egyrészt jól mutat, másfelől segít hidegen tartani az almapezsgőt.
  2. Ha nincs otthon cukorszirupod, akkor mérj ki 1:2 arányban tetszőleges mennyiségű vizet és cukrot. Forrald fel a vizet, add hozzá a cukrot és vedd a lángot takarékra. Időközönként keverd meg, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Ez nagyjából öt perc múlva kész is, egy teljesen áttetsző, cseppet sem zavaros folyadékot kell kapnod. Ha nagyobb mennyiséget csináltál, érdemes kimerned azt a keveset, amire most szükséged van és külön hűteni, hogy hamarabb dolgozhass vele.
  3. Ebben az esetben keverheted az alapanyagokat rögtön a pohárba is. Kezdd az almalével és a cukorsziruppal, a habzó pezsgőt csak a legvégén add hozzá. Óvatosan, ne hagyd kifutni! Tetszés szerint díszítheted almakarikával.
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

A weboldalon cookie-kat ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.