2021.05.21.

Létfontosságú sokszínűség – mi az a biodiverzitás?

Ahogy nincs két egyforma ember, úgy nincs két egyforma hópihe, de még eper sem. 

Az életformák effajta változatossága nem csak szemet gyönyörködtető, de szükséges is a létfenntartás szempontjából.
A biológia sokféleség azaz a biodiverzitás elengedhetetlen az élethez. Ez a fogalom több szinten is értelmezhető, hiszen egyaránt jelenti a Földön előforduló élőhelyek sokszínűségét, a fajok összességét, és a fajokon belüli genetikai változatosságot. Gondoljuk csak végig, hány féle almát ismerünk.

Miért is fontos a biodiverzitás?

Legyen szó állatokról, növényekről vagy mikroorganizmusokról, a fajok különféle hierarchikus biológiai szerveződés mentén alakítják ki az ökológiai rendszert.
Az ép ökoszisztémák gondoskodnak a levegő és a víz tisztaságáról, segítenek megőrizni az éghajlat egyensúlyát, és ha ez a komplex rendszer felborul, mi is nagy bajba kerülhetünk.
Mivel a világgazdasági termelés nagy része, így a mindennapi életünk is biológiai termékeken alapul.

Napjainkban sajnos folyamatosan csökken a biodiverzitás, hiszen az emberiség a megnövekedett népessége és még nagyobb fogyasztása miatt nagy átalakításokat végzett a környezetében, egyebek közt mezőgazdasági területeket, városokat, ipari területeket létrehozva.
Csak hogy szemléltessük egy kicsit, íme egy példa:
Egy virágos réten nagyobb a biodiverzitás, mint egy búzaföldön, hiszen nagyobb a fajok száma.

Kis lépés nekünk, hatalmas lépés az ökoszisztémának

A biológiai sokféleséget kisebb területen belül is értelmezhetjük, például egy gazdaságban is.
Nálunk, a Simon Gyümölcsnél nagy erőkkel törekszünk rá, hogy a növényi és állati élővilág egy fenntarthatóbb, környezettudatos modellben tudjon működni.
Sastelki gazdaságunkban éppen ezért telepítettünk olyan növényeket is, melyet nem feltétlenül a termésük miatt fontosak számunkra, hanem megfelelő táplálékot nyújtanak a méheknek és darazsaknak. Ezeknek a rovaroknak aztán kiemelt szerep jut a beporzásban is, többek között az ő munkájuknak köszönhetően teremnek szép, egészséges gyümölcseink.

Madárprogramunk pedig több száz madárnak nyújt otthont, még az olyan ritka és védett fajoknak is, mint a barna rétihéj vagy a kék vércse.

Hogyan kapcsolódnak a madarak a gyümölcslevekhez? 

Ha az ökológiai rendszerben szerepelnek rovarok, ugyanolyan fontos a rovarevő madarak jelenléte is, így marad meg az egyensúly, minden életnek megvan a maga szerepe ebben a nagy körforgásban.

A Simon Gyümölcsnél tehát az elképesztően finom gyümölcsök termesztésén túl
missziójának tekinti a környezettudatosságot és fenntarthatóságot is, hiszen ez mindannyiunk érdeke.

Kóstold meg ezeket is!

Összes termék
chevron-left
chevron-right

Maradjunk 
kapcsolatban

Simon Gyümölcs Kft.
3031, Zagyvaszántó, Rákóczi út 87.
Adószám: 24651710-2-10
+36 37 999 490
[email protected]

Fizetési módok

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártyád adatai áruházunkhoz nem jutnak el.

Ne maradjon le a legjobb akciókról!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram