Létfontosságú sokszínűség – mi az a biodiverzitás?

Ahogy nincs két egyforma ember, úgy nincs két egyforma hópihe, de még eper sem. 

Az életformák effajta változatossága nem csak szemet gyönyörködtető, de szükséges is a létfenntartás szempontjából.
A biológia sokféleség azaz a biodiverzitás elengedhetetlen az élethez. Ez a fogalom több szinten is értelmezhető, hiszen egyaránt jelenti a Földön előforduló élőhelyek sokszínűségét, a fajok összességét, és a fajokon belüli genetikai változatosságot. Gondoljuk csak végig, hány féle almát ismerünk.

alma

Miért is fontos a biodiverzitás?

Legyen szó állatokról, növényekről vagy mikroorganizmusokról, a fajok különféle hierarchikus biológiai szerveződés mentén alakítják ki az ökológiai rendszert.
Az ép ökoszisztémák gondoskodnak a levegő és a víz tisztaságáról, segítenek megőrizni az éghajlat egyensúlyát, és ha ez a komplex rendszer felborul, mi is nagy bajba kerülhetünk.
Mivel a világgazdasági termelés nagy része, így a mindennapi életünk is biológiai termékeken alapul.

Napjainkban sajnos folyamatosan csökken a biodiverzitás, hiszen az emberiség a megnövekedett népessége és még nagyobb fogyasztása miatt nagy átalakításokat végzett a környezetében, egyebek közt mezőgazdasági területeket, városokat, ipari területeket létrehozva.
Csak hogy szemléltessük egy kicsit, íme egy példa:
Egy virágos réten nagyobb a biodiverzitás, mint egy búzaföldön, hiszen nagyobb a fajok száma.

simon gyümölcs

Kis lépés nekünk, hatalmas lépés az ökoszisztémának

A biológiai sokféleséget kisebb területen belül is értelmezhetjük, például egy gazdaságban is.
Nálunk, a Simon Gyümölcsnél nagy erőkkel törekszünk rá, hogy a növényi és állati élővilág egy fenntarthatóbb, környezettudatos modellben tudjon működni.
Sastelki gazdaságunkban éppen ezért telepítettünk olyan növényeket is, melyet nem feltétlenül a termésük miatt fontosak számunkra, hanem megfelelő táplálékot nyújtanak a méheknek és darazsaknak. Ezeknek a rovaroknak aztán kiemelt szerep jut a beporzásban is, többek között az ő munkájuknak köszönhetően teremnek szép, egészséges gyümölcseink.

Madárprogramunk pedig több száz madárnak nyújt otthont, még az olyan ritka és védett fajoknak is, mint a barna rétihéj vagy a kék vércse.

biodiverzitás

Hogyan kapcsolódnak a madarak a gyümölcslevekhez? 

Ha az ökológiai rendszerben szerepelnek rovarok, ugyanolyan fontos a rovarevő madarak jelenléte is, így marad meg az egyensúly, minden életnek megvan a maga szerepe ebben a nagy körforgásban.

A Simon Gyümölcsnél tehát az elképesztően finom gyümölcsök termesztésén túl
missziójának tekinti a környezettudatosságot és fenntarthatóságot is, hiszen ez mindannyiunk érdeke.

HASONLÓ CIKKEK

Az vagy amit megiszol?

Minden bizonnyal számodra is kifejezetten fontos a saját és családod egészsége, éppen ezért jó tisztában lenni azzal, mit viszünk be pontosan a szervezetünkbe, nem csak az ételekkel, de az innivalókkal is.  A napi folyadékbevitelt sokféle itallal valósíthatjuk meg de korántsem mindegy, mivel. Gyermekkorból szinte mindenkinek ismerősek az édes gyümölcs ízesítésű ivólevek.Ebben a mondatban két fontos […]
ELOLVASOM

Egészséges italok: Hogyan helyettesítsd az üdítőket?

Amikor az egészségünkről van szó, először mindig a mozgás és az étkezés jut az eszünkbe. Ám sokan elfelejtik, hogy az étrendbe a különböző italok is beletartoznak. Sosem volt még olyan könnyű, és egyben olyan nehéz egészséges italokat fogyasztani, mint manapság. Eláruljuk miért! Nehéz, ugyanis soha nem látott mennyiségben és választékban érhetőek el az üres kalóriákat […]
ELOLVASOM

KÓSTOLD MEG 
EZEKET IS!

100% Muskotály szőlőlé

2 490 Ft

2 490 FtTovább

Maradjunk 
kapcsolatban

Simon Gyümölcs Kft.
3031, Zagyvaszántó, Rákóczi út 87.
Adószám: 24651710-2-10
+36 37 999 490
[email protected]

Fizetési módok

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártyád adatai áruházunkhoz nem jutnak el.

Ne maradjon le a legjobb akciókról!

bookmarkcalendar-full
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram