2020 nyarán nagy örömmel vágtuk át a szalagot megújult gyümölcsfeldolgozó üzemünk megnyitóján. Az eseményen tiszteletét tette az Országgyűlés alelnöke, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára, a Szent István Egyetem rektora, valamint az MKB Bank vezérigazgató-helyettesei. Az új, modern berendezéseknek hála akár napi 2000 liter gyümölcslevet is készíthetünk nektek mostantól, változatlanul ragaszkodva a természetes ízekhez, adalékmentes technológiához, és minimális hőkezeléshez. A jeles eseményről a Magyar Nemzet is beszámolt!
Berendezéseinket már elég régóta használjuk, és mint minden használati tárgynál – gondos karbantartás ide vagy oda – elérkezett az idő, hogy cseréljük, sőt modernizáljuk őket. Ezt a beruházást már jó előre beterveztük, hiszen a gépek cseréjére is időt kellett szánnunk, de már a kiválasztásukat, beszerzésüket is jól meggondoltuk.
A mi Simon Attilánk megbecsült agrárszakember, ugyanakkor nem csak a kert, a gyümölcsfák, de a vállalkozás ismerete is fontos összetevője a szakmai sikernek. Attila az MKB bank 2017-ben alapított Agrárpartner Programnak kezdettől fogva szakmai vezetője, miközben aktívan kiveszi részét a Simon Gyümölcs mindennapi gazdálkodásából. A tanácsadás mellett ezzel a beruházással is igyekszünk jó példával elöl járni, megmutatni, hogyan is érdemes nem csupán a kertet gondozni, de az erőforrásainkkal is megfelelően gazdálkodni.
Az új gyümölcsfeldolgozó összesen 82 millió Forintból épült meg. Ebből 32 millió Forintra sikerült támogatást nyernünk a Magyar Államtól illetve az Európai Uniótól, és ezzel egy újabb mérföldkő valósult meg a Simon Gyümölcs életében. A korszerű héjas gyümölcsmanipuláló-, és gyümölcsfeldolgozó új üzem megnyitóján örömmel köszöntöttünk minden résztvevőt, többek között Jakab Istvánt, az Országgyűlés alelnökét; dr. Feldman Zsoltot, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkárát; Szabó Zsolt országgyűlési képviselőt; dr. Palkovics Lászlót, a Szent István Egyetem rektorát; illetve Ginzer Ildikót és Nyemcsok Jánost, az MKB Bank vezérigazgató-helyetteseit.
Köszönjük, hogy eljöttek és azoknak is, akik beszámoltak az életünkben fontos eseményről!
Gyakorlatilag minden. Beszereztünk egy gyümölcsmosó-, és aprító berendezést. Ez a gép tisztítja meg a friss gyümölcsöket, illetve innen egy futószalag szállítja őket az aprító részbe. A felaprított gyümölcsök ezután kerülnek az új magozóba, itt választjuk el a tiszta gyümölcshúst a magoktól. A következő lépés a szalagprés, melyből szintén egy korszerű modellt szereztünk be. Itt egyre kisebb átmérőjű hengerek egyszerűen mechanikusan kipréselik a friss gyümölcslevet, míg más nem marad, csak a színtiszta, ínycsiklandó lé, és a szinte szárazra préselt törköly. Ezzel a modernizálással most már akár 2000 liter gyümölcslevet is el tudunk készíteni egyetlen nap leforgása alatt.
kép: HATVANONLINEEmellett beszereztünk egy dió szárító gépet is. Ha kóstoltad már tört feles diónkat, a fél diók megfelelő íz és beltartalmi értékeinek megőrzéséhez elengedhetetlen a dió megfelelő szárítása. Szert tettünk továbbá egy teljesen egyedi technológiájú aszaló-, illetve gyümölcsprésre, mely többek között az észbontóan finom és roppanós almachipsek elkészítésében lesz nagy segítségünkre. Nem mellesleg pedig gazdagodtunk gyümölcslé- és aszalt gyümölcs-csomagoló gépekkel.
Ha van kerted, valószínűleg ismered az érzést, mikor a nevelt, gondozott növények szirmot bontanak, és bódító virágillattal köszöntik a tavaszt. Ha pedig gyümölcsöt nevelsz, azt az érzést is ismerheted, mikor a hajnaltól még hűsítő hideg gyümölcsök érett leve azon nyomban végigcsorog a karodon, hogy a fakoronába nyúltál érte. Ez az érzés, üdeség és érettség az, amit gazdaként szeretnénk nektek gyümölcsleveinkkel eljuttatni.
Ez a cél lebegett a szemünk előtt akkor is, mikor a beruházás részleteit kidolgoztuk. Olyan korszerű, XXI. századi technológiát és megoldást találni, amivel jó példát mutathatunk a minőségi, környezettudatos gazdálkodásban, megőrizhetjük tradícióinkat és a Hatvan környéki tájjelleg karakterét, és amivel becsomagolhatjuk nektek ezt a semmihez sem fogható ízvilágot. Nagy boldogság, hogy sikerült megvalósítani!