Barion Pixel

Miért ragaszkodunk annyira a hidegen préseléshez?

Miért a hidegen préselés mellett tettük le a voksunk?

Mert egyedül a hidegen préselés biztosítja azt a megalkuvásoktól mentes minőséget, amit kezdettől fogva keresünk. A nagyipari eljárások során gyakran pont a természetesség vész el az akár 100%-os gyümölcslevekből is. Mi inkább más módszert választottunk. A hidegen préselésnek hála egészséges és finom leveket teszünk elétek, a gyümölcsök, zöldségek eredeti ízvilágával, hiszen mi sem kínálnánk mással a családot.

A tudatos vásárlás problémája

Ha az ember tudatos vásárlóként járja a boltokat, bújja a netet és utána olvas a különféle élelmiszeripari eljárásoknak, megdöbbentheti, mennyi olyan ipari eljárás van, ami a könnyebb gyártási folyamatok, tartósítás vagy éppen szállítás érdekében alkalmaznak. Hogy pontosan milyen arányban, mi történhet az élelmiszeripari termékekkel, azt a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza. Ez a nagykönyv adja meg, mitől is gyümölcslé egy gyümölcslé, és mitől más egy gyümölcsnektár?

hidegen préselés

Milyen eljárással készül egy átlagos 100%-os gyümölcslé a piacon?

Szinte minden nagyipari gyümölcslé gyártás azzal indul, hogy kivonják a terményekből a vizet. Ami marad, azt nevezzük sűrítménynek. Ez pedig tökéletesen megengedett ahhoz, hogy valaki joggal nevezze akár 100%-os gyümölcslének a termékét. Mindössze az a dolga, hogy pontosan annyi vizet pótoljon vissza, amennyit korábban kivont. Azaz 100%-ot. Ha dupla annyit ad hozzá, az eredmény egy 50%-os lé. Miért jó ez? Mert a sűrítmény kiválóan eltartható. Melyik magyar háziasszony kamrájában ne bújna meg egy kis paradicsom konzerv? Hasonlóan teszik el a gyümölcspürét ipari mennyiségben is.

De mivel is jár, ha sűrítményből hígítunk vissza?

A termények eredeti nedvességével számos olyan jótékony hatást is kivonnak, amit azért elvárunk egy gyümölcslétől. Ennek visszapótlását hozzáadott vitaminokkal, utólag belekevert rostokkal lehet kompenzálni. Az eredmény finom és üdítő lesz, de sokkal kevésbé hasznos a szervezetünk számára, mint egy frissen préselt gyümölcslé, amely a konyhai turmix kevésbé nyakatekert használatával készült, megtartván a termények saját, természetes nedvesség-, vitamin-, és ásványi anyag tartalmát.

Nem csak 100%-os gyümölcsleveket láthatunk azonban a boltok polcain sorakozni. Találunk mellettük gyümölcsnektárokat, gyümölcsitalokat is, melyek az emlegetett Magyar Élelmiszerkönyv további kategóriái alá esnek. Ezek tartalmazhatnak hozzáadott cukrot, édesítőszert, de ízeiket köszönhetik mesterséges aromáknak, adalékanyagoknak, és szavatosságukat segíthetik tartósítószerek is.

Hogyan készítjük mi a Simon gyümölcs leveket?

Első lépés a megfelelő hozzávaló

Tudjuk, hogy a jó étel alapja a megfelelő hozzávaló, ez a gyümölcsleveknél sincs másképp. Ezért fektetünk nagy hangsúlyt az alapanyagok minőségére. Nekünk a gyümölcslé készítése a fő tevékenységünk, így a legszebb, legérettebb szemeket válogatjuk ki hozzá. Nem jobb híján kezdünk valamit a nyakunkon maradt gyümölccsel, erre a célra termesztettük őket.

friss meggy

Már a fajtát úgy választjuk, hogy frissen fogyasztva legyen igazán zamatos, növekedése közben eszerint tápláljuk, és akkor szüreteljük, amikor a természetes savak és cukrok aránya a legpompásabb ízvilágot érleli. Az érett, illatos szemekből csakis az egészséges terméseket használjuk fel. Hiszen mi se tennénk mást a családi asztalra.

És kell hozzá egy jó recept is

A gyakorlat sem árt, ha igazán ízleteset akarunk alkotni, mi pedig több évtizedes tapasztalatunk alapján a hidegen préselés mellett tettük le a voksunkat. Ez egy egyszerű, mechanikus eljárás. A megmosott gyümölcsök először az aprítóba mennek, majd a darálékból egyre kisebb átmérőjű hengerek préselik ki a zamatos levet, míg végül nem marad más, csak a papírszáraz törköly. És az íncsiklandó lé. Nem ülepítünk, nem adunk hozzá vegyszereket, szimplán csak kipréseljük a gyümölcsök igazi, vitaminokban és nyomelemekben gazdag nedüjét.

Kezdettől fogva elveink közé tartozott, hogy ne adjunk a levekhez tartósítószert. Azonban tartósításra ettől még szükség van, hogy hozzád is el tudjuk juttatni, amit nagy gonddal készítettünk. Dobozaink cseppmentes csapja sokat tesz ezért a célért, hiszen a lé szinte nem is érintkezik levegővel. De ugyanezért alkalmazunk egy minimális hőkezelést is, éppen csak annyit, amennyi már elegendő. Kifejezetten kerüljük az agyonforralást, hiszen úgy már a vitaminok is távoznának a gyümölcsléből, mi pedig nem kötünk kompromisszumokat.

Hogy pontosan melyik levet hány fokon és meddig kell hőkezelni, milyen arányban egészítik ki egymást legfinomabban a gyümölcsök, milyen fajtákat érdemes préselni, évtizedek alatt tapasztaltuk ki, gyakran a saját bőrünkön. Szeretünk új dolgokat is kipróbálni, figyeljük az irányvonalakat, az innovatív technológiákat, hogy mindig a legmagasabb minőséget tudjuk elétek tenni. Ezért is nyúltunk rokonszakmánk, a borászat felé. A Simon Gyümölcs levek készítése során különféle borászati technológiákat is bevetünk, hol az ízek karakteres lecsengését erősítve, hol a különféle gyümölcslé házasítások harmóniáját támogatva.

Mik a hidegen préselés előnyei?

Az egyik legfőbb erénye, hogy a frissen, hidegen préselt lében megmarad a vitamin. A nedü ugyanúgy nyomelemekben gazdag és tápláló, mint amikor még a fák ágai közt csöngött a termés. Emellett az ízek se torzulnak, eredeti, természetes formájukban élvezheted úgy a tiszta céklát, mint a Simon gyümölcs alma-homoktövis levet. Amit nálunk találsz nem gyümölcs jellegű, vagy gyümölcs ízesítésű, ez maga a gyümölcs. Semmi mesterségeset nem tartalmaz, nem adtunk hozzá, nem vettünk el belőle. Csupán kipréseltük, és dobozba csomagoltuk, hogy a mi kedvenc ízeink nálad is helyet kaphassanak a vasárnapi asztalon. Váljék egészségetekre!

HASONLÓ CIKKEK

Az vagy amit megiszol?

Minden bizonnyal számodra is kifejezetten fontos a saját és családod egészsége, éppen ezért jó tisztában lenni azzal, mit viszünk be pontosan a szervezetünkbe, nem csak az ételekkel, de az innivalókkal is.  A napi folyadékbevitelt sokféle itallal valósíthatjuk meg de korántsem mindegy, mivel. Gyermekkorból szinte mindenkinek ismerősek az édes gyümölcs ízesítésű ivólevek.Ebben a mondatban két fontos […]
ELOLVASOM

Történelmet írtuk a gasztro-oscaron

A Simon Gyümölcs termékek is kiemelkedő minőségűnek bizonyultak az idei Great Taste Award versenyen, A napokban hirdették ki a Great Taste Awards eredményeit, ahol a mi italaink is elismerést kaptak! Két gyümölcslevünk és a szénsavas almafröccsünk bebizonyította, hogy az élelmiszeripar kiemelkedő termékei. A Great Taste Awards-t az élelmiszeripar Oscar díjaként tartják számon. Idén 109 országból […]
ELOLVASOM

KÓSTOLD MEG 
EZEKET IS!

Tálca Almafröccs – 24×330 ml

7 200 Ft

7 200 FtTovább olvasom

Fehér húsú őszibarack (10 kg)

9 990 Ft

9 990 FtTovább olvasom

Maradjunk 
kapcsolatban

Simon Gyümölcs Kft.
3031, Zagyvaszántó, Rákóczi út 87.
Adószám: 24651710-2-10
+36 20 539 7401
cx@simongyumolcs.hu

Fizetési módok

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártyád adatai áruházunkhoz nem jutnak el.

Ne maradjon le a legjobb akciókról!

© 2022 | Minden jog fenntartva Simon Gyümölcs. | Készítette: adatfalodesign
bookmarkcalendar-full
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram