A prebiotikumok a szervezet számára elengedhetetlen természetes anyagok, amelyekről igen keveset hallunk, pedig érdemes lenne mélyebben megismerni őket!
Testünk legfontosabb védelmi feladatait az immunrendszer látja el.
Ez a védekező mechanizmus segít:
- a fertőzések elkerülésében,
- a betegségek legyőzésében,
- és a védettség kialakításában.
Az egészségünket támadó leggyakoribb kórokozók a baktériumok, vírusok és gombák.
Ám nem minden baktérium számít parazitának.
A pre és priobiotikum közötti különbség
Mind a prebiotikumok, mind pedig a probiotikumok az emberi szervezet és immunrendszer nélkülözhetetlen elemei. Bár hangzásukban nem sok különbség van, jelentésükben annál inkább.
A probiotikum jelentése: probiotikus baktériumok.
Ezek olyan – a szervezetünkben természetes módon kialakuló – baktériumok, amelyeknek fő feladata a bélflóra helyreállítása és normál működésének biztosítása, valamint az emésztés és az immunrendszer támogatása. A köznyelvben “jó baktérium” néven terjedtek el.
A prebiotikum jelentése: probiotikus élelmiszerösszetevők.
Ezek olyan természetes élelmiszerrészecskék, amelyeket az általunk fogyasztott mindennapi tápanyagokkal együtt viszünk be a szervezetünkbe, ám az nem képes megemészteni őket, így változatlanul, emésztetlenül jutnak el egészen az emésztőrendszerünk végéig, a vastagbelünking, ahol eleget tesznek fő feladatuknak: elősegítik a probiotikumok szaporodását.
A prebiotikumok tehát a probiotikumok életfeltételeit javítják és segítik, táplálják. Míg előbbi nem számít élő szervezetnek, utóbbi annál inkább. Ám a probiotikumok nem képesek életben maradni prebiotikumok nélkül.
A pre és probiotikum tehát nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, de célszerű ennél mélyebben is megismerni őket!
A prebiotikum jelentése

A prebiotikumokat a különböző élelmiszerek fogyasztásával vihetjük be a szervezetünkbe, ám kiemelten fontos, hogy a gyomorsavval és az emberi szervezet más emésztőnedveivel szemben ellenállóak legyenek, hiszen csak így tudnak emésztetlenül eljutni a vastagbélbe, ahol végül el tudják látni fontos szerepüket: segíteni tudják a probiotikumokat.
Az emésztőenzimeknek tehát nem, de a bélflórának fel kell tudnia dolgozni a prebiotikumokat.
Szakszerűen azokat a szervetlen részeket nevezzük prebiotikumoknak, amelyek pozitív hatással vannak legalább egy, az egészségünket serkentő bélbaktérium aktivitására vagy szaporodására – és ezt klinikai tesztekkel is alá lehet támasztani.
A rostok is hasonlóan működnek, ám fontos megemlíteni, hogy nem minden élelmi rost számít prebiotikumnak – csak az erre szakosodott szervezet által klinikailag is igazolt alapanyagok sorolhatók ide.
Prebiotikumoknak tehát csak az olyan anyagokat nevezzük, amelyeket kizárólag a segítő baktériumok tudnak hasznosítani.
Ezen probiotikus baktériumok – a prebiotikumoknak köszönhetően – előnyhöz tudnak jutni a tápanyagért folyó versenyben a káros baktériumokkal szemben, ezzel is hozzájárulva a megfelelő bélműködéshez, ezáltal az általános egészséghez.
De vajon melyek azok a prebiotikus ételek, amelyek nagy számban tartalmaznak prebiotikumokat?
A legjobb prebiotikus ételek és italok

Mindenki küzdött már élete során rövidebb vagy hosszabb ideig emésztési panaszokkal.
A magyar lakosság jelentős hányada szenved valamilyen állandó emésztési zavarral.
Erre az egyik megoldást a prebiotikus ételek jelentik, azok az élelmiszerek és italok, amelyek jelentős prebiotikum tartalommal rendelkeznek.
A megfelelő alapanyagokat (pl: csicsóka inulin) tartalmazó élelmiszerek fogyasztása ugyanis jótékony hatással van a bélrendszerre, elsősorban a bifidobaktériumok számának megnövelése által.
A csicsókának a fő hatóanyaga tehát az inulin, amit már az ősi biblikus időkben is ismertek gyógyító hatásáról. Egyik legnagyobb előnye, hogy táplálékként szolgál a probiotikumoknak, ám a bélflóra számára káros baktériumoknak teljesen közömbös a szaporodást és táplálkozást illetően.
Szerencsére nem csak a csicsóka tartalmazza ezt a szervezet számára nélkülözhetetlen anyagot.
Az inulin a természetben is előfordul az olyan alapvető élelmiszerekben, mint például:
- banán
- hagyma
- fokhagyma
- bab
- borsó
- articsóka
- komló
- gabonafélék
- csicsóka gumós gyökere
- cikória
A káros baktériumok ezzel szemben elsősorban a finomított cukor bomlástermékeivel táplálkoznak.
A prebiotikumok előnyös tulajdonságait már közel száz tudományos vagy klinikai kutatás támasztja alá, amelyek szerint a normál bélműködésre, az immunvédelemre, a megfelelő vércukorszintre, a testsúly szabályozásra és az ásványi anyagok felszívódására is jelentős hatást gyakorolnak.
Ezen tulajdonságai miatt fogyasztása minden korosztály számára ajánlott, teljes biztonsággal fogyasztható.
Amennyiben pedig felkeltettük a kíváncsiságodat finom és egészségtudatos termékeink iránt, tekintsd meg teljes kínálatunkat!





