Barion Pixel

Blog

A prebiotikum és probiotikum nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára

Prebiotikum: pre- és probiotikum különbségei, prebiotikus ételek

A prebiotikumok a szervezet számára elengedhetetlen természetes anyagok, amelyekről igen keveset hallunk, pedig érdemes lenne mélyebben megismerni őket!

Testünk legfontosabb védelmi feladatait az immunrendszer látja el.

Ez a védekező mechanizmus segít:

  • a fertőzések elkerülésében,
  • a betegségek legyőzésében,
  • és a védettség kialakításában.

Az egészségünket támadó leggyakoribb kórokozók a baktériumok, vírusok és gombák.

Ám nem minden baktérium számít parazitának.

A pre és priobiotikum közötti különbség

Mind a prebiotikumok, mind pedig a probiotikumok az emberi szervezet és immunrendszer nélkülözhetetlen elemei. Bár hangzásukban nem sok különbség van, jelentésükben annál inkább.

A probiotikum jelentése: probiotikus baktériumok.

Ezek olyan – a szervezetünkben természetes módon kialakuló – baktériumok, amelyeknek fő feladata a bélflóra helyreállítása és normál működésének biztosítása, valamint az emésztés és az immunrendszer támogatása. A köznyelvben “jó baktérium” néven terjedtek el.

A prebiotikum jelentése: probiotikus élelmiszerösszetevők.

Ezek olyan természetes élelmiszerrészecskék, amelyeket az általunk fogyasztott mindennapi tápanyagokkal együtt viszünk be a szervezetünkbe, ám az nem képes megemészteni őket, így változatlanul, emésztetlenül jutnak el egészen az emésztőrendszerünk végéig, a vastagbelünking, ahol eleget tesznek fő feladatuknak: elősegítik a probiotikumok szaporodását.

A prebiotikumok tehát a probiotikumok életfeltételeit javítják és segítik, táplálják. Míg előbbi nem számít élő szervezetnek, utóbbi annál inkább. Ám a probiotikumok nem képesek életben maradni prebiotikumok nélkül.

A pre és probiotikum tehát nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, de célszerű ennél mélyebben is megismerni őket!

A prebiotikum jelentése

prebiotikum jelentése

A prebiotikumokat a különböző élelmiszerek fogyasztásával vihetjük be a szervezetünkbe, ám kiemelten fontos, hogy a gyomorsavval és az emberi szervezet más emésztőnedveivel szemben ellenállóak legyenek, hiszen csak így tudnak emésztetlenül eljutni a vastagbélbe, ahol végül el tudják látni fontos szerepüket: segíteni tudják a probiotikumokat.

Az emésztőenzimeknek tehát nem, de a bélflórának fel kell tudnia dolgozni a prebiotikumokat.

Szakszerűen azokat a szervetlen részeket nevezzük prebiotikumoknak, amelyek pozitív hatással vannak legalább egy, az egészségünket serkentő bélbaktérium aktivitására vagy szaporodására – és ezt klinikai tesztekkel is alá lehet támasztani.

A rostok is hasonlóan működnek, ám fontos megemlíteni, hogy nem minden élelmi rost számít prebiotikumnak – csak az erre szakosodott szervezet által klinikailag is igazolt alapanyagok sorolhatók ide.

Prebiotikumoknak tehát csak az olyan anyagokat nevezzük, amelyeket kizárólag a segítő baktériumok tudnak hasznosítani.

Ezen probiotikus baktériumok – a prebiotikumoknak köszönhetően – előnyhöz tudnak jutni a tápanyagért folyó versenyben a káros baktériumokkal szemben, ezzel is hozzájárulva a megfelelő bélműködéshez, ezáltal az általános egészséghez.

De vajon melyek azok a prebiotikus ételek, amelyek nagy számban tartalmaznak prebiotikumokat?

A legjobb prebiotikus ételek és italok

pre és probiotikum

Mindenki küzdött már élete során rövidebb vagy hosszabb ideig emésztési panaszokkal.

A magyar lakosság jelentős hányada szenved valamilyen állandó emésztési zavarral.

Erre az egyik megoldást a prebiotikus ételek jelentik, azok az élelmiszerek és italok, amelyek jelentős prebiotikum tartalommal rendelkeznek.

A megfelelő alapanyagokat (pl: csicsóka inulin) tartalmazó élelmiszerek fogyasztása ugyanis jótékony hatással van a bélrendszerre, elsősorban a bifidobaktériumok számának megnövelése által.

A csicsókának a fő hatóanyaga tehát az inulin, amit már az ősi biblikus időkben is ismertek gyógyító hatásáról. Egyik legnagyobb előnye, hogy táplálékként szolgál a probiotikumoknak, ám a bélflóra számára káros baktériumoknak teljesen közömbös a szaporodást és táplálkozást illetően.

Szerencsére nem csak a csicsóka tartalmazza ezt a szervezet számára nélkülözhetetlen anyagot.

Az inulin a természetben is előfordul az olyan alapvető élelmiszerekben, mint például:

  • banán
  • hagyma
  • fokhagyma
  • bab
  • borsó
  • articsóka
  • komló
  • gabonafélék
  • csicsóka gumós gyökere
  • cikória

A káros baktériumok ezzel szemben elsősorban a finomított cukor bomlástermékeivel táplálkoznak. 

A prebiotikumok előnyös tulajdonságait már közel száz tudományos vagy klinikai kutatás támasztja alá, amelyek szerint a normál bélműködésre, az immunvédelemre, a megfelelő vércukorszintre, a testsúly szabályozásra és az ásványi anyagok felszívódására is jelentős hatást gyakorolnak.

Ezen tulajdonságai miatt fogyasztása minden korosztály számára ajánlott, teljes biztonsággal fogyasztható.

Amennyiben pedig felkeltettük a kíváncsiságodat finom és egészségtudatos termékeink iránt, tekintsd meg teljes kínálatunkat!