Barion Pixel

Szilvafajták: az ellenállótól az óriásig, ringlótól a vörösig

A szilva az egyik legősibb gyümölcs, aminek egyes típusai hazánkban is őshonosak. A szilvafa termését számos módon fogyaszthatjuk. Arra azonban érdemes figyelni, hogy a leszedésük után már nem érnek tovább, ezért csak akkor szabad őket leszüretelni, ha már fogyasztásra kész állapotba kerültek.

Ami pedig az ízüket illeti: ma már számtalan szilvafajta létezik, mindet máshogyan érdemes fogyasztani. Egyes típusok friss gyümölcsként a legfinomabbak, míg más fajtákat inkább lekvárként ajánlott megkóstolni.

Ahhoz, hogy ki tudjuk választani, számunkra melyik a kedvenc, először meg kell ismerni a különböző fajták egyedi tulajdonságait. Az alábbi cikkben pontosan ezt fogjuk tenni! Íme a legnépszerűbb, legfinomabb szilvafajták kategorizálása!

A szilvafa

A szilvafa a rózsafélék családjából származó ősi növényfajta. Hazánkban az egyik legrégebbi gyümölcsnek számít, de a történészek szerint komoly esély van rá, hogy nem csak nálunk, hanem az egész világon ez volt az első ember által háziasított gyümölcs.

A szilvafáról, mint növényről azt érdemes tudni, hogy megfelelően gondozva 5-6 méteres magasságot kellene elérnie, de ha elburjánzik, akkor nem ritka az akár 10 méteres magasság sem. Amennyiben tehát a kertünkbe szeretnénk ültetni, ezekkel a méretekkel érdemes számolni.

A szilva az egyik legkorábban virágzó gyümölcsfa fajta, termését pedig (a különböző szilvafajtáktól függően) nyár végétől őszig hozza. Ám ahogy a bevezetőben is említettük, a leszedés után már nem érnek tovább, ezért csak abban az állapotban érdemes őket leszüretelni, amikor már készen állnak a fogyasztásra. Ez minden fajtánál mást jelent.

Virágai a legtöbb virághoz hasonlóan érzékenyek a fagyra, ezért ha bő termést szeretnénk elérni, akkor mindenképpen védett, napos helyre ültessük, és válasszunk agyagos talajt, ami megfelelő vízelvezetést biztosít.

Gyümölcse kemény és lédús, megfelelő gondozás mellett igen nagy számban hozza terméseit, ezért célszerű kitámasztani az ágakat, hiszen azok könnyen eltörhetnek a gyümölcsök súlya alatt.

A szilvafáknak három fő kategóriáját különböztetjük meg:

  1. japán
  2. európai
  3. amerikai hibridek

A japánszilva – az európai fajokkal ellentétben – nem öntermékeny, ezért egy másik fajta szükséges a keresztbeporzáshoz. Az egyik legnépszerűbb japán szilva típus a Satsuma.

Az európai fajták a legszívósabbak, őseik a kökény, cseresznyeszilva és a kökényszilva ezeknek a kereszteződéséből fejlődött ki. Hazánkban őshonosnak számítanak. Az egyik legnépszerűbb európai fajta a Stanley, amit lentebb részletesebben is bemutatunk!

Az amerikai hibridek lényegében az előző két fajta egyesítéséből keletkeztek. Népszerű fajtájuk például az Alderman.

Milyen más szilvafajtákat érdemes még megismerni?

Szilvafajták

A különböző szilvafajtákat az alábbiak szerint érdemes kategorizálni:

  • nagyszemű, óriás szilvafajták
  • ellenálló szilvafajták
  • magyar szilvafajták
  • különleges szilvafajták
  • lekvárnak való szilvafajták

Lássuk, mely szilvafajták hova kategorizálhatók.

Nagyszemű, óriás szilvafajták

Lepotica

Középerős növekedésű, rendszeresen, bőven termő fajta. Július végén, augusztus elején érik. Gyümölcse magvaváló, nagy, tojásdad alakú. Héja sötétkék, erősen hamvas. Húsa sárgászöld, édes-savas ízű.

Elsősorban friss fogyasztáshoz ajánlott.

Ringló

Rendszeresen és bőven termő fajta. Korán termőre fordul, augusztus közepén érik. Jó fagytűrő. Gyümölcse magvaváló, nagy, gömb alakú. Héja rózsaszínes lila, hamvas. Húsa zöldessárga, kemény, lédús, savanykás-édes.

Elsősorban friss fogyasztáshoz ajánlott, de be is lehet főzni.

Topfirst

Az egyik legkorábban érő szilvafajta. Magas cukortartalmú, finom, nagy méretű, lédús, magvaváló termést hoz, amelynek húsa sárga, olykor pirosas színű. Fogyasztása friss gyümölcsként vagy bármely más módon is történhet.

Tophit

A Topfirst szilva testvére, a Tophit később érő típus, így mire a Topfirst elfogy hamarosan számíthatunk a Tophit termésére. A sötétkék, üde illatú szilvák szemet gyönyörködtető látványának kevesen tudunk ellenállni. A Tophit szilva magvaváló, magas cukor tartalmű, kimondottan édes, magasabb minőséget képviselő modern fajta.

„Top” jelzővel csak azokat a fajtákat látják el, amelyeknél egy gyümölcs átlagtömege legalább 50 gramm. A nagyszemű szilvaszemek frissen fogyasztásra és befőzni is tökéletesek. A fajta adottságait pedig a sastelki gazdaság egyedülálló klímája és humuszos homoktalaja tökéletesít tovább.

Topend Plus

Hasonlóan nagy gyümölcsöket hozó fajta, mint az előzőek, ám még a “Tophit”-en is túltesz, ugyanis a Topend Plus a legnagyobb termést hozó szilvafajta a világon.

Emellett szerencsére az íze is rendkívül finom, éppen ezért fogyasztása leginkább friss gyümölcsként vagy gyümölcsitalként javasolt.

Ellenálló szilvafajták

Stanley

Középerős növekedésű, rendszeresen és bőven termő fajta. Korán termőre fordul, augusztus végén, szeptember elején érik. Jó fagytűrő, jól alkalmazkodik. Gyümölcse középnagy, megnyúlt. Héja sötétkék, hamvas. Húsa zöldessárga, kemény, savas-édes ízű. Magvaváló.

Friss fogyasztáshoz ajánlott, de kiváló befőzve, fagyasztva is.

Jojo

Középerős növekedésű, bőven és rendszeresen termő fajta. Koronája laza. Korán termőre fordul, szeptemberben érik. Gyümölcse középnagy méretű, ovális alakú. Héja sötétlila, húsa sárga, édes-savas, lédús, magvaváló.

Magyar szilvafajták

Besztercei

Középerős növekedésű, jó termőképességű fajta. Szeptemberben érik. Jó fagytűrő. Gyümölcse kicsi, hosszúkás. Héja sötétkék, hamvas. Húsa sárgászöld, kemény, lédús. Magvaváló.

Az egyik legnépszerűbb fajta, mely sokoldalúan felhasználható: nyers fogyasztás mellett konzervekbe, aszalásra.

Debreceni Muskotály

Korán termőre forduló, azonban rendszertelenül termő fajta. Szeptember közepén érik, termése könnyen hullik. Gyümölcse középnagy, hosszúkás alakú. Héja sötétlila, hamvas. Húsa aranysárga, kemény, lédús, magvaváló. Jellegzetes éretten intenzív muskotályos illata miatt.

Friss fogyasztás mellett feldolgozásra is alkalmas, jól szállítható.

Különleges szilvafajták

GoldDust törpe szilva

Amerikai törpe hibrid fajta. Gyenge növekedésű, de korán termőre fordul, bőven és rendszeresen terem. Szeptemberben, októberben érik. Gyümölcse középnagy, gömbölyded alakú. Héja sárga, kissé hamvas. Húsa sárga, lédús, ízletes.

Vörös szilva

Erőteljes növekedésű, bőven termő, jól alkalmazkodó, igénytelen fajta. Augusztus közepén, végén érik. Gyümölcse középnagy. Héja hamvas, sötét lilás-kékes-piros fedőszínnel. Húsa aranysárga, lédús, savas, gyenge zamatú.

Korai érése miatt kedvelt feldolgozásra alkalmas gyümölcs.

Szilvafajták lekvárnak

Penyigei

Erős növekedésű, bőven, de rendszertelenül termő fajta. Korán termőre fordul, kevés gondozást igényel. Jól alkalmazkodik, szeptember elejétől érik. Gyümölcse kicsi. Héja liláskék, hamvas. Húsa világossárga, zamatos, nem magvaváló, magas cukortartalmú, ezért ideális lekvárként.

Elena

Korán termőre forduló, kiegyenlítetten termő ellenálló fajta. Szeptember végétől érik. Gyümölcse középnagy, megnyúlt. Héja sötétkék, erősen hamvas. Húsa sárga, igen édes, aromás. Magas cukortartalma miatt ideális lekvárnak.

A szilva fogyasztása

A különböző szilvafajták fogyasztása vitamin- és ásványi anyag tartalmuk megőrzése érdekében leginkább természetes módon, feldolgozatlanul, friss gyümölcsként javasolt.

Legtöbb fajtája igen jól és könnyen szállítható. Emiatt érdemes lehet akár rendelni is: kisebb kilós vagy akár nagyobb, 10 kg mennyiségben is!

Emellett számtalan más módon is fogyasztható, például a friss gyümölcs feldolgozásával: lekvrként, befőttként, süteményben vagy akár aszalt szilvaként is.

Érdemes körülnézni a Simon Gyümölcs 100%-ig természetes, adalékanyag-mentes kínálatában, ahol folyamatosan újabb és újabb szezonális gyümölcsök jelennek meg az állandó gyümcsölé kínálat mellett!

HASONLÓ CIKKEK

Az vagy amit megiszol?

Minden bizonnyal számodra is kifejezetten fontos a saját és családod egészsége, éppen ezért jó tisztában lenni azzal, mit viszünk be pontosan a szervezetünkbe, nem csak az ételekkel, de az innivalókkal is.  A napi folyadékbevitelt sokféle itallal valósíthatjuk meg de korántsem mindegy, mivel. Gyermekkorból szinte mindenkinek ismerősek az édes gyümölcs ízesítésű ivólevek.Ebben a mondatban két fontos […]
ELOLVASOM

Történelmet írtuk a gasztro-oscaron

A Simon Gyümölcs termékek is kiemelkedő minőségűnek bizonyultak az idei Great Taste Award versenyen, A napokban hirdették ki a Great Taste Awards eredményeit, ahol a mi italaink is elismerést kaptak! Két gyümölcslevünk és a szénsavas almafröccsünk bebizonyította, hogy az élelmiszeripar kiemelkedő termékei. A Great Taste Awards-t az élelmiszeripar Oscar díjaként tartják számon. Idén 109 országból […]
ELOLVASOM

KÓSTOLD MEG 
EZEKET IS!

Maradjunk 
kapcsolatban

Simon Gyümölcs Kft.
3031, Zagyvaszántó, Rákóczi út 87.
Adószám: 24651710-2-10
+36 20 539 7401
cx@simongyumolcs.hu

Fizetési módok

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártyád adatai áruházunkhoz nem jutnak el.

Ne maradjon le a legjobb akciókról!

© 2022 | Minden jog fenntartva Simon Gyümölcs. | Készítette: adatfalodesign
bookmarkcalendar-full
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram