Ezt a gyökérzöldséget már évszázadok óta ismerjük, és nem csak élénk lilás vöröses árnyalata miatt különleges, hanem számtalan jótékony hatással is rendelkezik, ezért minél jobban megismerjük ezt a növényt, annál jobban imádjuk.
Korábbi blogcikkünkben részletesen kifejtettük milyen élettani hatásai vannak, így tehát nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy: Céklát enni – és inni is – menő!
Végtelen kreativitás rejlik benne, a felhasználási módjainak csak a csillagos ég szab határt.
Édes és sós ízvilágra is alakítható, saláták, savanyúságok alapanyagaként elég elterjedt, de tésztafélék és rizottok színezésére is kiváló.
A különféle alapanyagokkal keverve szép rózsaszínes tónusa lesz az ételnek, sütemények is készíthetőek vele, sőt egyesek kozmetikumokként is hasznosítják csodás rubinvörös levét.
De mi maradjunk most a belső alkalmazásnál.
Húsételekbe is előszeretettel keverik a céklakivonatot , ami antioxidáns-tartalmának segítségével csökkentheti a rossz zsírok elraktározódását a szervezetben.
Nem véletlen, hogy előszeretettel vonják bele diétázók és sportolók étrendjébe, hiszen vérképző és értágító tulajdonsága miatt szinte doppingszerként hat.
Főleg a téli, vitaminszegény időszakokban érdemes gyakran fogyasztani, ezzel pótolva például a kálium, folsav, magnézium szükségletünket.
A cékla jól bírja a hőkezelést is, ellentétben sok zöldséggel és gyümölccsel, nem veszít sokat vitamintartalmából, levét mégis friss és nyers állapotában a legszerencsésebb fogyasztani.
Ha a nyers céklába vágjuk a fejszénket, óvatosan bánjunk vele, mert erős színanyagával könnyen megfog bármit, a vágódeszkát, textileket de a kezünket is elszínezheti kicsit pucolás közben.
Ha véletlenül mégis összekentünk vele valamit, itt egy kis lifehack: citromlé vagy ecet segíthet megszabadulni a folttól.
Ha nem akarnánk puszta kézzel elbánni a gumóval, választhatjuk a kész, hidegen préselt 100%-os Simon Gyümölcs céklalevet is, mely ugyanolyan teljesértékű mintha most vetted volna a frissen a piacon (csak megspóroltad a macerás előkészítést). Több verzióban is elérhető, így biztosan megtalálod a számodra leginkább szimpatikus ízvilágot.
Akik a zöldség természetes ízére esküsznek, nem fognak csalódni a Simon gyümölcs natúr céklalében, mely magában hordozza a cékla hamisítatlan karakteres zamatát.
Egy kicsivel különlegesebb frissítő a kezdő ízkalandoroknak.
Nem csak egészséges, de az alma aromáival kiegészülve harmonikus ízélményt ad. Az alma savanykássága kiegyensúlyozza a cékla markáns jegyeit így remek párost alkotnak.
Az igazi ínyenceknek. A külön külön is sokrétű összetevők együtt egy még fantasztikusabb kombinációt alkotnak. A répa édeskés íze és az alma enyhe savassága finoman olvad egybe a cékla karakterességével.
Simon Gyümölcs féle levek a céklán, répán és almán kívül semmilyen más hozzáadott adalékot nem tartalmaznak, és mind mind hideg préselési eljárással készülnek, így a lehető legtöbb értékes anyag marad a finom nedűkben.