2021.08.31.

Világhódító szilva

A hazai gyümölcstermesztés híre már messzire eljutott, és ez nagyban köszönhető a szuper szilváinknak.
Magyarországon a legnagyobb volumenben termesztett gyümölcsfaj az alma után a szilva, és ez nálunk a Simon Gyümölcs gazdaságban sincs másképp.
Hazánk adottságai nagyon kedvezőek a szilvatermesztéshez, a gyümölcs rengeteg formában felhasználható, a hungarikumnak számító szilvapálinka pedig méltán vált híressé külföldön is. De lássuk, mit is tudunk a szilváról:

Kék vagy lila?

A szilva vagy szilvafa a rózsafélék családjába tartozik, a cseresznyéhez, meggyhez és barackhoz hasonlóan csonthéjas termése van.
Szilvából is számos fajta létezik, színre és formára is eltérhetnek egymástól, és ezt egy viccel tudnánk legjobban illusztrálni: 

  • Édesapám, ez a szilva sárga? 
  • Nem, kék!  
  • De akkor miért piros? 
  • Mert még zöld!

Ez a kis anekdota is jól tükrözi a magyar kifejezések szépségét és azt is, hogy a szilvák igenis sokszínűek – és sokoldalúak – lehetnek. 
Fajtától függően sárga, pirosas, lila és mélykék árnyalatú verziója is létezik, a kerekebb ringló és a mórabóraként ismert, kisebb golyó formájú szilva is világosabb színekben pompázik.
Nagy általánosságban a szilva alatt a kékes-lilás, nyújtott formájú gyümölcsöt értjük.

Enyhén hamvas külsejét a természetes viaszrétegnek köszönheti, amely védi a szemeket a kiszáradástól, így lehet az, ha megdörzsöljük egy kicsit a héjat, a halványkék fedőszín alatt sötétebb árnyalatú a gyümölcs.

A belül sárgás húsú szilva ízletes csemege frissen is, de végtelen formában felhasználható, a lekvártól kezdve a süteményeken át az aszalásig, meg persze az emlegetett pálinkáig.

A szilvák ásza

A szilvatermesztés akkor igazán kifizetődő, ha a gyümölcs elég nagyra nő, így a fogyasztása is kellemesebb. A legoptimálisabb top fajták szó szerint a “top” elnevezést kapták meg, a német nemesített szilvatípusokat illetik ezzel az előtaggal.

A “top” jelzőt csak azok a szilvafajták kaphatják meg, melyek gyümölcseinek átlagtömege eléri az 50 grammot, vagy meg is haladja azt. Ezek a csúcsfajták ellenállóbbak és termékenyebbek, magasabb minőséget képviselnek, mint mezei társaik.

A Simon Gyümölcs gazdaságban is a Top-sorozat tagjait termesztjük, hiszen számunkra is kiemelkedően fontos a jó minőségű, finom zamatú termés.

Topfirst

A Topfirst magas cukortartalmú, kifejezetten édes, magvaváló szilva. Egészen korán, már júliusban érik, szóval ha már alig vártad a szilvaszezont, elsőként a Topfirst szemeket kaparinthatod meg. Vigyázat, ezek a lédús szemek sem teremnek örökké, gondoskodj szilvarendelésedről, hogy semmiképp se maradj le erről a lédús és ínycsiklandó finomságról.

Topend Plus

A Topend Plus a legnagyobb termésű szilva, gyümölcse 60-70mm nagyságúra is nőhet.
Kellemesen édes aromájához enyhe savasság is társul így tökéletes ízharmóniát nyújt.
Ez a fajta kései érésű, szóval ha nem kapcsoltál időben a korai szilvákért, a nagy szemű Topenddel még bepótolhatod a lemaradást.

Ahogy a többi gyümölcsünket, így a szilváinkat is sastelki gazdaságunkban nevelgetjük és gondosan odafigyelük rájuk, hogy a lehető legfinomabb szemek kerülhessenek a családi asztalra. 

Használd ki a szilvaszezont, rendelj házhoz a Simon Gyümölcstől és fogyaszd frissen vagy készíts változatos finomságokat ebből a remek gyümölcsből!

Kóstold meg ezeket is!

Összes termék
chevron-left
chevron-right

Maradjunk 
kapcsolatban

Simon Gyümölcs Kft.
3031, Zagyvaszántó, Rákóczi út 87.
Adószám: 24651710-2-10
+36 37 999 490
[email protected]

Fizetési módok

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártyád adatai áruházunkhoz nem jutnak el.

Ne maradjon le a legjobb akciókról!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram