Világhódító szilva

A hazai gyümölcstermesztés híre már messzire eljutott, és ez nagyban köszönhető a szuper szilváinknak.
Magyarországon a legnagyobb volumenben termesztett gyümölcsfaj az alma után a szilva, és ez nálunk a Simon Gyümölcs gazdaságban sincs másképp.
Hazánk adottságai nagyon kedvezőek a szilvatermesztéshez, a gyümölcs rengeteg formában felhasználható, a hungarikumnak számító szilvapálinka pedig méltán vált híressé külföldön is. De lássuk, mit is tudunk a szilváról:

Kék vagy lila?

A szilva vagy szilvafa a rózsafélék családjába tartozik, a cseresznyéhez, meggyhez és barackhoz hasonlóan csonthéjas termése van.
Szilvából is számos fajta létezik, színre és formára is eltérhetnek egymástól, és ezt egy viccel tudnánk legjobban illusztrálni: 

  • Édesapám, ez a szilva sárga? 
  • Nem, kék!  
  • De akkor miért piros? 
  • Mert még zöld!

Ez a kis anekdota is jól tükrözi a magyar kifejezések szépségét és azt is, hogy a szilvák igenis sokszínűek – és sokoldalúak – lehetnek. 
Fajtától függően sárga, pirosas, lila és mélykék árnyalatú verziója is létezik, a kerekebb ringló és a mórabóraként ismert, kisebb golyó formájú szilva is világosabb színekben pompázik.
Nagy általánosságban a szilva alatt a kékes-lilás, nyújtott formájú gyümölcsöt értjük.

Enyhén hamvas külsejét a természetes viaszrétegnek köszönheti, amely védi a szemeket a kiszáradástól, így lehet az, ha megdörzsöljük egy kicsit a héjat, a halványkék fedőszín alatt sötétebb árnyalatú a gyümölcs.

A belül sárgás húsú szilva ízletes csemege frissen is, de végtelen formában felhasználható, a lekvártól kezdve a süteményeken át az aszalásig, meg persze az emlegetett pálinkáig.

A szilvák ásza

A szilvatermesztés akkor igazán kifizetődő, ha a gyümölcs elég nagyra nő, így a fogyasztása is kellemesebb. A legoptimálisabb top fajták szó szerint a “top” elnevezést kapták meg, a német nemesített szilvatípusokat illetik ezzel az előtaggal.

A “top” jelzőt csak azok a szilvafajták kaphatják meg, melyek gyümölcseinek átlagtömege eléri az 50 grammot, vagy meg is haladja azt. Ezek a csúcsfajták ellenállóbbak és termékenyebbek, magasabb minőséget képviselnek, mint mezei társaik.

A Simon Gyümölcs gazdaságban is a Top-sorozat tagjait termesztjük, hiszen számunkra is kiemelkedően fontos a jó minőségű, finom zamatú termés.

Topfirst

A Topfirst magas cukortartalmú, kifejezetten édes, magvaváló szilva. Egészen korán, már júliusban érik, szóval ha már alig vártad a szilvaszezont, elsőként a Topfirst szemeket kaparinthatod meg. Vigyázat, ezek a lédús szemek sem teremnek örökké, gondoskodj szilvarendelésedről, hogy semmiképp se maradj le erről a lédús és ínycsiklandó finomságról.

Topend Plus

A Topend Plus a legnagyobb termésű szilva, gyümölcse 60-70mm nagyságúra is nőhet.
Kellemesen édes aromájához enyhe savasság is társul így tökéletes ízharmóniát nyújt.
Ez a fajta kései érésű, szóval ha nem kapcsoltál időben a korai szilvákért, a nagy szemű Topenddel még bepótolhatod a lemaradást.

Ahogy a többi gyümölcsünket, így a szilváinkat is sastelki gazdaságunkban nevelgetjük és gondosan odafigyelük rájuk, hogy a lehető legfinomabb szemek kerülhessenek a családi asztalra. 

Használd ki a szilvaszezont, rendelj házhoz a Simon Gyümölcstől és fogyaszd frissen vagy készíts változatos finomságokat ebből a remek gyümölcsből!

HASONLÓ CIKKEK

Az vagy amit megiszol?

Minden bizonnyal számodra is kifejezetten fontos a saját és családod egészsége, éppen ezért jó tisztában lenni azzal, mit viszünk be pontosan a szervezetünkbe, nem csak az ételekkel, de az innivalókkal is.  A napi folyadékbevitelt sokféle itallal valósíthatjuk meg de korántsem mindegy, mivel. Gyermekkorból szinte mindenkinek ismerősek az édes gyümölcs ízesítésű ivólevek.Ebben a mondatban két fontos […]
ELOLVASOM

Egészséges italok: Hogyan helyettesítsd az üdítőket?

Amikor az egészségünkről van szó, először mindig a mozgás és az étkezés jut az eszünkbe. Ám sokan elfelejtik, hogy az étrendbe a különböző italok is beletartoznak. Sosem volt még olyan könnyű, és egyben olyan nehéz egészséges italokat fogyasztani, mint manapság. Eláruljuk miért! Nehéz, ugyanis soha nem látott mennyiségben és választékban érhetőek el az üres kalóriákat […]
ELOLVASOM

KÓSTOLD MEG 
EZEKET IS!

100% Muskotály szőlőlé

2 490 Ft

2 490 FtTovább

Maradjunk 
kapcsolatban

Simon Gyümölcs Kft.
3031, Zagyvaszántó, Rákóczi út 87.
Adószám: 24651710-2-10
+36 37 999 490
[email protected]

Fizetési módok

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártyád adatai áruházunkhoz nem jutnak el.

Ne maradjon le a legjobb akciókról!

bookmarkcalendar-full
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram