A hideg idő beköszöntével szinte egy időben nő a megbetegedések esélye, éppen ezért fokozottan vigyáznunk kell magunkra és családunkra. A legjobb megoldás persze mindig a megelőzés, és ehhez nagyban hozzájárul a megfelelő táplálkozás és vitaminbevitel. A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára, viszont nem képes kellő mennyiségben ellőállítani, így tápanyag fomájában kell hozzájutnia. A természetes vitaminforrások köztudottan a gyümölcsök és zöldségek, nézzük meg mely vitaminok milyen élelmiszerekben találhatók meg nagy mennyiségben.
A-vitamin
Az A-vitamin a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik, amely állati (retinol) és növényi forrásban (karotinoid) található meg a természetben. A retinol elsősorban a szem egészségéhez járul hozzá, egyik legfontosabb funkciója, hogy biztosítja a szürkületben való látást. Ezen kívül erősíti az immunrendszert és csökkenti a szívbetegségek, valamint a stroke kockázatát. A retinol források az állati eredetű élelmiszerek mint a máj, vese, szív, vagy a tej és tejtermékek, tengeri halak és tojás. A vegán étrendet követőknek sem kell aggódniuk, ugyanis a karotinoidok, melyek az A-vitamin elővitaminjai főleg növényekben fordulnak elő, a szervezet ezekből állítja elő az A-vitamint és a májban raktározza azt.
A növények festékanyagában található karotin jelentős antioxidánsnak számít, az olyan narancssárgás színű zöldségek rejtik, mint a sárgarépa, édesburgonya, sütőtök, de megtalálható a sárgabarackban, zöldborsóban, céklában és spenótban is. Az A-vitamin hiánya is, de a túladagolása is gondot okozhat, ezért vigyázzunk, hogy a napi ajánlott bevitelt, nőknek 700, férfiaknak pedig 900 mikrogrammot ne haladjuk meg.
B-vitamin
A vízben oldódó vitaminok közé tartozó B-vitaminokat B-komplex néven ismerjük, ugyanis a különböző típusai mind fontos feladatot látnak el az emberi szervezet élettani folyamataiban. A B 1-17-ig számozott vitaminjai szinte mind hozzájárulnak az immunerősítéshez, az anyagcsere folyamatok egészséges működéséhez, a szív védelméhez, és a mentális frissesség megőrzéséhez. Ezen kívül a szépségünk fenntartásához is fontos, a bőr, haj és köröm egészségét is őrzi. Egyik kiemelten fontos része a B-12, ami nélkülözhetetlen a vérképzéshez, a növekedéshez és az idegrendszer megfelelő működéséhez. Ez a vitamin nagyrészt húsokban fordul elő, de halak, tojás és tejtermékek is tartalmazzák. Növényi forrásként a búzakorpa, a spenót, a cékla, fekete ribizli és a dió említhető meg.
C-vitamin
A C-vitamin, más néven aszkorbinsav vízben jól oldódó, erősen antioxidáns hatású vegyület. A legközismertebb a vitaminok közül, nem is véletlen, hiszen alapvetően hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, elősegíti a vas felszívódását a szervezet számára, segít a stressz leküzdésében és csökkenti a fáradtságot. C-vitamin szükséges az optimális kollagén termelődéshez is, ezáltal a bőr, a fogak és fogíny, a csontozat és az erek épsége is nagyban függ ettől az antioxidánstól. Szent-Györgyi Albert magyar orvos és kutató Nobel-díjat is kapott felfedezéséért, amikor izolálta a C-vitamint az 1930-as években. Az már régóta ismert volt, hogy a citrusfélék fogyasztása megelőzi a skorbutot, de először Szent-Györgyi kísérletezése tette lehetővé, hogy kivonja a paprikából az aszkorbinsavat, és ezután nagy mennyiségben lehessen előállítani azt. Természetes C-vitamin forrásnak elsősorban a zöldségek és gyümölcsök számítanak. A magac C-vitamin tartalmú ételek tehát a paprika, a citrusfélék, fekete ribizli, homoktövis, áfonya, meggy, káposzta, paradicsom és csipkebogyó.
Vitaminok természetes forrásból
A vitaminokhoz a legérdemesebb friss gyümölcs és zöldség formájában hozzájutni, azonban ez a téli hónapokban nem mindig ilyen egyszerű. Szerencsére vannak olyan feldolgozási eljárások, mint a hidegen préselés, ami a lehető legkevesebb hőkezeléssel tudja a lehető legtöbb értékes tápanyagot megtartani a kifacsart lében. A Simon Gyümölcs levek is épp így készülnek, ráadásul számos jótékony hatású gyümölcs és zöldség felhasználásával. Kínálatunkban az almán kívül a magas C-vitamintartalmú fekete ribizliből, homoktövisből, valamint a céklából és répából készült préslevek is megtalálhatók.