Rengeteg helyen találkozhatunk manapság az antioxidáns kifejezéssel, legyen szó akár az antioxidánsban gazdag ételekről, táplálékkiegészítő termékekről vagy a különböző modern, természetes kozmetikumokról.
Bár a legfrissebb kutatások alapján igen fontos szerepet töltenek be testünk mindennapi működésében, érdemes részletesebben is megismerni, hogy mik is pontosan ezek az egészségünk szempontjából rendkívül fontos vegyületek, hogyan fejtik ki ezernyi pozitív élettani hatásukat és milyen forrásból tudjuk a leghatékonyabban, a legnagyobb felszívódás mellett bevinni őket szervezetünkbe.
Ez a cikk pontosan ebben fog segíteni: jelentésük, hatásuk, előfordulásuk és fogyasztásuk, minden az antioxidánsokról, egyetlen helyen!
Az antioxidánsok a szervezet megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen vegyületek.
Mint a nevük is mutatja: anti-oxidánsok, vagyis a testünkben kialakuló oxidációs folyamatokat, valamint az ilyen folyamatokban keletkező melléktermékek kialakulását és felgyülemlését gátolják meg.
Elsődleges feladatuk azonban nem más, mint a szervezetben képződő szabadgyökök semlegesítése.
A szabadgyökök a különböző természetes anyagcsere-folyamatoknak, a stressznek vagy más környezeti behatásoknak köszönhetően alakulnak ki.
Olyan instabil molekulák, amelyek – bár van pozitív hatásuk is – túl magas mennyiségben rendkívül károsak az élő sejtekre, legyen szó akár a növényi, állati vagy emberi alkotóelemekről.
A kisebb mennyiségben sejtkárosodást, extrém esetben akár súlyos betegségeket okozó szabadgyökök legjobb ellenszere nem más, mint az antioxidáns.
De vajon mit jelent ez pontosan, miként írható körül az antioxidánsok hatása a legfrissebb kutatások alapján?
Az antioxidáns a szabadgyökök megkötése és semlegesítése révén számos módon védi meg a szervezetet az oxidatív stressz ellen. Ezáltal megelőzi, de legalábbis csökkenti a kockázatát számos olyan károsodásnak, amely végül komoly, életveszélyes betegségekhez vezethet, mint például:
A legjobb védekezést tehát mindig, minden esetben a megelőzés jelenti, ebben pedig az antioxidánsok lesznek a legnagyobb szövetségeseink.
De mit érdemes fogyasztanunk annak érdekében, hogy minél többet juttassunk belőlük a szervezetünkbe?
Sokan nem tudják, de a szervezet maga is képes előállítani az antioxidánsokat, ám a megfelelő mennyiség meglétéhez érdemes külső forrásból is bevinni őket, hiszen egyes növényi és állati eredetű élelmiszerekben nagy számban megtalálhatók.
Az antioxidánsokban gazdag, teljes értékű ételek fogyasztása ezáltal nagy mértékben támogatja szervezetünk normál működését, érdemes tehát ezekből minél többet enni.
Az antioxidánsok elsődleges, és talán legjobb forrásai a zöldségek és gyümölcsök.
Ezeket a vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben is igen gazdag ételeket “szuperélelmiszereknek” (“superfoods”) is nevezik.
A két legjelentősebb, nélkülözhetetlen antioxidáns a C- és E-vitamin. Ezek mellett fontos még az A-vitamin és karotinoidok, flavonoidok.
A legjobb növényi források:
A legjobb állati források:
Ahhoz tehát, hogy szervezetünket elég antioxidánssal lássuk el a szabadgyökök elleni védekezéshez, ezeket az élelmiszereket érdemes fogyasztanunk. Fontos azonban megjegyezni, hogy a gyümölcsök és zöldségek nem csak frissen fogyaszthatóak, más formában is kiválóan alkalmasak a betegségek elleni védekezésre!
A gyümölcsöket és zöldségeket általában frissen, a fáról vagy bokorról leszedve és jól megmosva érdemes fogyasztani, ezzel ugyanis hő- vagy más kezelés híján minden olyan ásványi anyagot benne hagyunk, amelyre szervezetünknek szüksége van az egészséges működéshez.
Előfordulhat azonban, hogy nem kívánjuk a friss gyümölcsöket vagy zöldségeket, ebben az esetben akár befőttként, lekvárként, levesként vagy turmixként is elfogyaszthatjuk a kellő mennyiséget, amennyiben inkább italként kívánjuk őket az adott pillanatban.
A legnagyobb mennyiségű antioxidánshoz azonban a különböző gyümölcslevek fogyasztása révén juthatunk – ehhez azonban 100%-os, természetes antioxidánsokat (italokat) érdemes választanunk, amelyek nem tartalmaznak ízfokozókat, sűrítményeket, adalékanyagokat, tartósítószereket vagy egyéb, a szervezetre káros kemikáliákat.