A cékla köztudottan napjaink egyik legfelkapottabb “superfood”-ja lett, nem véletlenül. Annak ellenére, hogy igen megosztó, jellegzetes földes íze van, rendkívül egészséges, tele van rosttal, antioxidánsokkal, gazdag C-vitaminban és kiválóan alkalmas a szervezet természetes vaspótlására.
A boltban kapható – számos különböző ízvilágú – céklalé mellett a nyers céklalé házilag is könnyen elkészíthető, amivel számos vitamint és ásványi anyagot tudunk bevinni a szervezetünkbe csupán egyetlen pohár ital fogyasztásával, koncentrált formában.
Nézzük meg, hogyan készül a céklalé házilag!

Miért jó a céklalé fogyasztása?
A céklát a legjobb frissen, nyers állapotban, céklalé formájában fogyasztani, mivel így a legtöbb fontos tápanyag hasznosul. Ezzel szemben a párolás, főzés során nagy részük elveszik.
A céklalé fogyasztásának egészségügyi hatásai:
- csökkenti a vérnyomást
- segíti a szívizom munkáját
- segíti a máj működését, méregtelenítését
- kiváló nátrium-, kálium-, magnézium- és vasforrás
- kiváló folsavforrás
- segíti az emésztőrendszer működését
- csökkenti a koleszterinszintet
Érdemes elolvasni a cékla és a céklalé hatásairól írt cikkeinket is, ebben ugyanis részletesen bemutatjuk, mennyi pozitív tulajdonságot hordoz magában.
Nyers céklalé készítése
A nyers céklalé házilag történő elkészítésénél fontos, hogy amellett, hogy erős földes íze van oxálsavat tartalmaz, ezért ajánlott más gyümölccsel és/vagy zöldséggel együtt elkészíteni. Így nem csak ízletesebb, hanem könnyebben fogyasztható és emészthető is lesz.
Néhány gyümölcs és zöldség, ami jól illik a céklához:
- répa
- alma
- narancs
- ananász
- papaya
- citrom, lime
- gyömbér
- uborka
- zeller
A nyers céklalé készítése néhány egyszerű lépésből áll:
- A nyers céklákat alaposan meg kell mosni, majd hámozás után apróbb darabokra (akkorákra, amit a gyümölcsprés fel tud dolgozni) kell felvágni.
- A cékla darabokat feldolgozzuk a gyümölcsprésben vagy a turmixgépben.
- A gyümölcsprések, gyümölcscentrifugák a rostot egy külön tartályba gyűjtik a létől, ezzel szemben a turmixgépekben a lé és a rostos pép egyben marad. Ezt később le kell szűrni, ha valaki csak a tiszta céklalevet szeretné hasznosítani.
- A cékla mellett, ha más gyümölcs vagy zöldség is kerül a cékla mellé, akkor azokat is meg kell mosni, hámozni, illetve apróbb darabokra kell vágni.
- Ha nem adunk hozzá extra folyadékot (legyen az víz vagy bármilyen gyümölcslé, pl: narancslé), akkor egy koncentráltabb, shot-szerű italt kapunk, amit persze az ízlésünknek megfelelően hígithatunk.
- Mint a legtöbb friss gyümölcslevet, ezt is lehetőleg azonnal ajánlott elfogyasztani, de hűtőben legfeljebb 2 napig tároljuk.
A céklalé készítésének házilag vannak hátrányai is, amikkel érdemes számolni:
- A cékla egy igen földes gyökérzöldség, kérgén a föld erősen megtapad, fokozott tisztítást igényel.
- A külső kérges héja meg tud keményedni, amit körülményes meghámozni.
- A túlérett cékla meg tud keményedni, emiatt nehezebb apró darabokra vágni.
- Magas rosttartalma miatt a turmixban készült lé nagyon pépessé válik, amit le kell szűrni, a préselése során pedig sok rostpép marad fent.
- Jellegzetes színe erős és intenzív festékanyag, ami mindent megfog, amivel csak érintkezik, legyen az a bőr a kezünkön, a fogaink, a vágódeszka vagy a használt kések pengéje.
Céklalé recept
Ez a népszerű céklaital hat egyszerű összetevőből áll:
- 3 nagyobb vagy 5 kisebb fej cékla
- kisebb csokor petrezselyem
- 1 alma
- 1 gyömbér
- 1 citrom vagy lime
- 1 uborka
Elkészítés:
- Mosd meg a zöldségeket.
- Vágd le a cékla zöldjét és a végét, hámozd meg, majd vágd fel apróbb darabokra.
- Hámozd meg az almát, a gyömbért és az uborkát is, majd vágd ezeket is apróbb darabokra.
- Gyümölcsprésben vagy turmixgépben dolgozd össze az összetevőket.
- Facsard hozzá a citrom vagy a lime levét.
- Ízlés szerint hígítsd egy kevés vízzel vagy narancslével.
Amint az látható, számtalan lehetőségünk van arra, hogy a céklalé készítése házilag is megvalósulhasson, ez azonban rengeteg kosszal, munkával és idővel jár.
Mi a megoldás?
Nyers céklalé házilag: bajlódás nélkül!
A céklalé egészségügyi hatásait nem érdemes kihagyni csak azért, mert körülményes az elkészítése.
Szerencsére ma már erre is van megoldás!
A Simon Gyümölcsnél kapható, hidegen préselt, 100%-os céklalé mindenfajta vegyszertől, adalékanyagtól, ízfokozóktól és tartósítószerektől mentes.
Lehetőségünk van emellett almával kevert céklalevet, illetve almával és répával kevert céklalevet is vásárolni, amennyiben a cékla íze helyett más finom ízeket is kívánunk!
Szabaduljunk meg a sok tehertől, amit a cékla készítése házilag jelent, vásároljuk meg készen!