Barion Pixel

Céklalé készítése házilag: megéri bajlódni vele?

2022.10.03.

A cékla köztudottan napjaink egyik legfelkapottabb “superfood”-ja lett, nem véletlenül. Annak ellenére, hogy igen megosztó, jellegzetes földes íze van, rendkívül egészséges, tele van rosttal, antioxidánsokkal, gazdag C-vitaminban és kiválóan alkalmas a szervezet természetes vaspótlására.

A boltban kapható – számos különböző ízvilágú – céklalé mellett a nyers céklalé házilag is könnyen elkészíthető, amivel számos vitamint és ásványi anyagot tudunk bevinni a szervezetünkbe csupán egyetlen pohár ital fogyasztásával, koncentrált formában.

Nézzük meg, hogyan készül a céklalé házilag!

Miért jó a céklalé fogyasztása?

A céklát a legjobb frissen, nyers állapotban, céklalé formájában fogyasztani, mivel így a legtöbb fontos tápanyag hasznosul. Ezzel szemben a párolás, főzés során nagy részük elveszik.

A céklalé fogyasztásának egészségügyi hatásai:

  • csökkenti a vérnyomást
  • segíti a szívizom munkáját
  • segíti a máj működését, méregtelenítését
  • kiváló nátrium-, kálium-, magnézium- és vasforrás
  • kiváló folsavforrás
  • segíti az emésztőrendszer működését
  • csökkenti a koleszterinszintet

Érdemes elolvasni a cékla és a céklalé hatásairól írt cikkeinket is, ebben ugyanis részletesen bemutatjuk, mennyi pozitív tulajdonságot hordoz magában.

Nyers céklalé készítése

A nyers céklalé házilag történő elkészítésénél fontos, hogy amellett, hogy erős földes íze van oxálsavat tartalmaz, ezért ajánlott más gyümölccsel és/vagy zöldséggel együtt elkészíteni. Így nem csak ízletesebb, hanem könnyebben fogyasztható és emészthető is lesz.

Néhány gyümölcs és zöldség, ami jól illik a céklához:

  • répa
  • alma
  • narancs
  • ananász
  • papaya
  • citrom, lime
  • gyömbér
  • uborka
  • zeller

A nyers céklalé készítése néhány egyszerű lépésből áll:

  1. A nyers céklákat alaposan meg kell mosni, majd hámozás után apróbb darabokra (akkorákra, amit a gyümölcsprés fel tud dolgozni) kell felvágni.
  2. A cékla darabokat feldolgozzuk a gyümölcsprésben vagy a turmixgépben.
  3. A gyümölcsprések, gyümölcscentrifugák a rostot egy külön tartályba gyűjtik a létől, ezzel szemben a turmixgépekben a lé és a rostos pép egyben marad. Ezt később le kell szűrni, ha valaki csak a tiszta céklalevet szeretné hasznosítani.
  4. A cékla mellett, ha más gyümölcs vagy zöldség is kerül a cékla mellé, akkor azokat is meg kell mosni, hámozni, illetve apróbb darabokra kell vágni.
  5. Ha nem adunk hozzá extra folyadékot (legyen az víz vagy bármilyen gyümölcslé, pl: narancslé), akkor egy koncentráltabb, shot-szerű italt kapunk, amit persze az ízlésünknek megfelelően hígithatunk.
  6. Mint a legtöbb friss gyümölcslevet, ezt is lehetőleg azonnal ajánlott elfogyasztani, de hűtőben legfeljebb 2 napig tároljuk.

A céklalé készítésének házilag vannak hátrányai is, amikkel érdemes számolni:

  • A cékla egy igen földes gyökérzöldség, kérgén a föld erősen megtapad, fokozott tisztítást igényel.
  • A külső kérges héja meg tud keményedni, amit körülményes meghámozni.
  • A túlérett cékla meg tud keményedni, emiatt nehezebb apró darabokra vágni.
  • Magas rosttartalma miatt a turmixban készült lé nagyon pépessé válik, amit le kell szűrni, a préselése során pedig sok rostpép marad fent.
  • Jellegzetes színe erős és intenzív festékanyag, ami mindent megfog, amivel csak érintkezik, legyen az a bőr a kezünkön, a fogaink, a vágódeszka vagy a használt kések pengéje.

Céklalé recept

Ez a népszerű céklaital hat egyszerű összetevőből áll:

  • 3 nagyobb vagy 5 kisebb fej cékla
  • kisebb csokor petrezselyem
  • 1 alma
  • 1 gyömbér
  • 1 citrom vagy lime
  • 1 uborka

Elkészítés:

  1. Mosd meg a zöldségeket.
  2. Vágd le a cékla zöldjét és a végét, hámozd meg, majd vágd fel apróbb darabokra.
  3. Hámozd meg az almát, a gyömbért és az uborkát is, majd vágd ezeket is apróbb darabokra.
  4. Gyümölcsprésben vagy turmixgépben dolgozd össze az összetevőket.
  5. Facsard hozzá a citrom vagy a lime levét.
  6. Ízlés szerint hígítsd egy kevés vízzel vagy narancslével.

Amint az látható, számtalan lehetőségünk van arra, hogy a céklalé készítése házilag is megvalósulhasson, ez azonban rengeteg kosszal, munkával és idővel jár.

Mi a megoldás?

Nyers céklalé házilag: bajlódás nélkül!

A céklalé egészségügyi hatásait nem érdemes kihagyni csak azért, mert körülményes az elkészítése.

Szerencsére ma már erre is van megoldás!

A Simon Gyümölcsnél kapható, hidegen préselt, 100%-os céklalé mindenfajta vegyszertől, adalékanyagtól, ízfokozóktól és tartósítószerektől mentes.

Lehetőségünk van emellett almával kevert céklalevet, illetve almával és répával kevert céklalevet is vásárolni, amennyiben a cékla íze helyett más finom ízeket is kívánunk!

Szabaduljunk meg a sok tehertől, amit a cékla készítése házilag jelent, vásároljuk meg készen!

HASONLÓ CIKKEK

Az vagy amit megiszol?

Minden bizonnyal számodra is kifejezetten fontos a saját és családod egészsége, éppen ezért jó tisztában lenni azzal, mit viszünk be pontosan a szervezetünkbe, nem csak az ételekkel, de az innivalókkal is.  A napi folyadékbevitelt sokféle itallal valósíthatjuk meg de korántsem mindegy, mivel. Gyermekkorból szinte mindenkinek ismerősek az édes gyümölcs ízesítésű ivólevek.Ebben a mondatban két fontos […]
ELOLVASOM

Újévi fogadalmak a 2023-as esztendőre: fő az egészség!

Az újévi fogadalmak szinte egyidősek az emberiség történetével. De legalábbis 4000 évre visszamenőleg Babilonig lehet találkozni az új esztendőre, időszakra való ígéretekkel. Napjainkban pedig egyre népszerűbbek a különböző fogadalmak. Leszokni a dohányzásról, többet sportolni, egészségesebben élni – szólnak a tervek az új időszakra vonatkozólag. Azt is tudjuk, hogy lencsét kell enni az első nap, hogy […]
ELOLVASOM

KÓSTOLD MEG 
EZEKET IS!

Maradjunk 
kapcsolatban

Simon Gyümölcs Kft.
3031, Zagyvaszántó, Rákóczi út 87.
Adószám: 24651710-2-10
+36 37 999 490
[email protected]

Fizetési módok

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártyád adatai áruházunkhoz nem jutnak el.

Ne maradjon le a legjobb akciókról!

© 2022 | Minden jog fenntartva Simon Gyümölcs. | Készítette: adatfalodesign
bookmarkcalendar-full
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram