A cékla köztudottan napjaink egyik legfelkapottabb “superfood”-ja lett, nem véletlenül. Annak ellenére, hogy igen megosztó, jellegzetes földes íze van, rendkívül egészséges, tele van rosttal, antioxidánsokkal, gazdag C-vitaminban és kiválóan alkalmas a szervezet természetes vaspótlására.
A boltban kapható – számos különböző ízvilágú – céklalé mellett a nyers céklalé házilag is könnyen elkészíthető, amivel számos vitamint és ásványi anyagot tudunk bevinni a szervezetünkbe csupán egyetlen pohár ital fogyasztásával, koncentrált formában.
Nézzük meg, hogyan készül a céklalé házilag!
A céklát a legjobb frissen, nyers állapotban, céklalé formájában fogyasztani, mivel így a legtöbb fontos tápanyag hasznosul. Ezzel szemben a párolás, főzés során nagy részük elveszik.
A céklalé fogyasztásának egészségügyi hatásai:
Érdemes elolvasni a cékla és a céklalé hatásairól írt cikkeinket is, ebben ugyanis részletesen bemutatjuk, mennyi pozitív tulajdonságot hordoz magában.
A nyers céklalé házilag történő elkészítésénél fontos, hogy amellett, hogy erős földes íze van oxálsavat tartalmaz, ezért ajánlott más gyümölccsel és/vagy zöldséggel együtt elkészíteni. Így nem csak ízletesebb, hanem könnyebben fogyasztható és emészthető is lesz.
Néhány gyümölcs és zöldség, ami jól illik a céklához:
A nyers céklalé készítése néhány egyszerű lépésből áll:
A céklalé készítésének házilag vannak hátrányai is, amikkel érdemes számolni:
Ez a népszerű céklaital hat egyszerű összetevőből áll:
Elkészítés:
Amint az látható, számtalan lehetőségünk van arra, hogy a céklalé készítése házilag is megvalósulhasson, ez azonban rengeteg kosszal, munkával és idővel jár.
Mi a megoldás?
Mitől lett a cékla a hétköznapok valódi hőse? A céklalé kellemesen karakteres, édeskés-mély aromáját mindannyian jól ismerjük, ám az ősi, vérszaporító vörös nedű számos előnyös tulajdonságot érlel föld alatti kis gumójában.
A céklalé egészségügyi hatásait nem érdemes kihagyni csak azért, mert körülményes az elkészítése.
Szerencsére ma már erre is van megoldás!
A Simon Gyümölcsnél kapható, hidegen préselt, 100%-os céklalé mindenfajta vegyszertől, adalékanyagtól, ízfokozóktól és tartósítószerektől mentes.
Lehetőségünk van emellett almával kevert céklalevet, illetve almával és répával kevert céklalevet is vásárolni, amennyiben a cékla íze helyett más finom ízeket is kívánunk!
Szabaduljunk meg a sok tehertől, amit a cékla készítése házilag jelent, vásároljuk meg készen!