Az eper sokak kedvenc gyümölcse édes ízével, frissességével, de ne feledkezzünk meg vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalmáról sem, ami elképesztően egészségessé teszi ezt a gyönyörű piros, lédús gyümölcsöt. Mit érdemes tudni az eper kalória és tápértéke kapcsán?
Az eper főleg vízből (91%) és szénhidrátokból (7,7%) áll. Csak kis mennyiségben tartalmaz zsírt (0,3%) és fehérjét (0,7%).
100 gramm nyers eper tápanyagtartalma a következő:
Eper kcal | 32 kcal |
Víztartalma | 91% |
Fehérjetartalma | 0,7 gramm |
Szénhidráttartalma | 7,7 gramm |
Cukortartalma | 4,9 gramm |
Rosttartalma | 2 gramm |
Zsírtartalma | 0,3 gramm |
Az eper ch tartalma javarészt egyszerű cukrokból – például glükózból, fruktózból és szacharózból – származik. Az eper kalóriatartalma mellett a glikémiás indexe (GI) is viszonylag alacsony, 40-es értékkel.
A friss epernek nincsen párja. Családi vállalkozásunk kizárólag olyan eperfajtákat termeszt, amik friss fogyasztásra a legalkalmasabbak. Egyelőre korlátozott mennyiségben elérhető! Ne maradj le!
Az eperben számos létfontosságú vitamin és ásványi anyag található:
Tipp: Kíváncsi vagy az eper további áldásos tulajdonságaira? Olvasd el az Eper hatása: mit érdemes tudni róla, és hogyan fogyaszd című cikkünket bővebb információkért!
Az eper nem biztos, hogy azonnal termést hoz, de ha egyszer beindul, akkor körülbelül 5 évig termőképes marad. Érési idejük alapján megkülönböztethetjük a klasszikus, illetve óriás eperfajtákat, illetve a folytontermő eperfajtákat.
Tipp: Szeretnél többet tudni a hazai eperfajtákról? Böngészd át az Óriás- és folytontermő eperfajták tulajdonságai és vásárlása című blogposztunkat is, ahol bemutatjuk a legizgalmasabb magyar eperkülönlegességet!