Az eper az egyik legnépszerűbb hazai gyümölcsfajta. Nem csoda, hiszen:
Ráadásul ma már több eperfajta is létezik, amelyek mind más-más tulajdonságokkal, érési idővel és gondozási igénnyel rendelkeznek.
Vajon mi a különbség köztük, melyiket érdemes termeszteni, mikor szüretelhetjük le a termésüket, és ha nem friss gyümölcsként, akkor milyen más módon fogyaszthatjuk őket?
A különböző eperfajtákat megkülönböztethetjük méretük, érési idejük vagy akár gondozási igényeik szerint is. A legnépszerűbb kategorizálási módszer az érésük alapján csoportosítja őket. Ez alapján kétféle eperfajta létezik:
Harmadikként (és egyfajta kívülállóként) érdemes megemlítenünk az erdei szamócát is, amelyet bár nem kifejezetten termesztenek fogyasztásra, hiszen termése túl apró, ám a gyakorlott túrázók rendszeresen találkozhatnak vele az erdők mélyén — rendkívül finom íze és apró, vöröslő bogyói a legfőbb ismertetőjelei.
Érdemes először azonban utánaolvasni, hogy mi is a különbség az eper és a szamóca között, hiszen a szaknyelv, illetve a köznyelv más-más gyümölcsöket nevez így.
A legtöbbek által ismert eper vagy ahogy az előbb mutatott cikkben megtudhattuk: szamóca egy egyszer termő növény. Ez azt jelenti, hogy tavasszal elvirágzik, majd ez után friss, vörös terméseket hoz — de csak egyszer.
Érési idejüket tekintve vannak, amelyek korábban érnek (májusban), de akadnak köztük kései eperfajták is (június).
Az eperszezon tehát alapvetően májustól júniusig tart. Ekkorra érdemes időzíteni a friss fogyasztást, befőzést vagy lekvár készítést.
A legnépszerűbb fajták az alábbiak.
Közepes méretű, tartós eperfajta, amit szinte bármely talajon termeszthetünk. Igen édes terméssel rendelkezik.
Korai érésű, kemény húsú, közepesen édes eperfajta, amely igen nagy, hosszúkás termést hoz.
Az egyik legkésőbb érő fajta, de mindezért óriás eper terméssel kárpótol bennünket.
Az óriás eperfajták közé soroljuk, hiszen világos színű, fényes, édes-savanykás ízű termése rendkívül nagy szemekből áll.
Viszonylag új, ám igen későn érő fajta, amely rendkívül ellenálló, így tökéletesen alkalmas az eperszezon végén történő fogyasztásra.
Az óriás eperfajták egyik legnépszerűbbike, amelyről nem túlzás kijelenteni, hogy nagy méretével és finom ízével minden édesszájú embert elkápráztat.
Igen ellenálló, hosszan érő, illatos de ugyanakkor kevésbé tartós fajta, amelynek fogyasztása lekvárként is különösen ajánlott.
Népszerű, de sajnos elég érzékeny földieper-fajta, amelyet nehéz termeszteni, ám íze finom.
Óriás eper palántaként emlegetik, hiszen nagy méretű, finom gyümölcsöket hozó növény, amelyet mindezek mellett igen könnyű szüretelni.
Közepes méretű, mélyvörös színű eperfajta, amely későn, csak az eperszezon végén terem.
Korai érésű, nagy terméssel rendelkező fajta, amely mérsékelten édes. Az eper palánta az első évében még ettől eltérő tulajdonságú termést hoz.
A Clery után talán a második legnépszerűbb fajta, aminek hátterében kemény húsú, sötétvörös, nagy méretű, édes-savas ízű termése áll.
Igen népszerű, sötétpiros eperfajta, aminek hátterében nagy, édes és lédús termése áll.
Szintén lédús, mélypiros, édes fajta.
Illatos fajta, ami még kevésbé ismert, de édes ízének köszönhetően egyre népszerűbbé válik.
Lédús, kellemes ízű szamóca, amely bár nem mondható óriás eperfajtának, de kimondottan illatos és aromás.
Sajnos — a szamóca palánta nevéből kikövetkeztethető módon — gyorsan leérő, változó ízvilágú fajta, amely bár kevésbé népszerű, de rendkívül nagy termésekkel rendelkezik.
Nagy terméssel és édes-savanykás ízprofillal rendelkező fajta, amely sötétvörös, fényes bogyókat hoz.
Hosszúkás kinézetű, közepes méretű fajta, amely rendkívül édes ízzel rendelkezik.
Hosszan érő, közepes méretű, fényes fajta, amely igen finom, kemény és lédús termést hoz.
Rendkívül könnyen szüretelhető, édes, aromás fajta.
Hatalmas, kemény, fénylő termést hozó fajta, amely nem túl tartós, de annál finomabb.
Hosszan érő óriás eper palánta, amelynek termései leginkább a tojásokra hasonlítanak, de azoknál természetesen kisebbek.
A folytontermő eperfajták — a közhiedelemmel ellentétben — nem teremnek egész évben, csupán májustól a fagyok beálltáig. Ráadásul a termés nem folyamatos, hiszen egy folyamatos virágzás-termés-virágzás-termés váltakozással hozzák vörös bogyóikat.
Jóval több gondozást igényelnek, mint az egyszer érő óriás eperfajták, ám ezt gazdag és folyamatos terméssel hálálják meg.
A legnépszerűbb fajták az alábbiak.
Nagyon népszerű, rendkívül finom gyümölcsöt termő, folytontermő eper palánta, amelyet friss fogyasztás mellett különböző készítményekben is előszeretettel használnak.
Termése igen nagy és finom, ezért az Aromas-hoz hasonlóan sokféle készítményben használják.
Viszonylag új eperfajta, amely narancsos színnel és finom, édes ízprofillal rendelkezik.
Népszerű, nagy bogyókat hozó folytontermő eper palánta, amelynek íze, illata és létartalma is rendkívül bőséges és finom.
Nagy méretű, kemény, folytontermő eperfajta, amely igen tartósnak számít.
Az epret igen sokféleképpen fogyaszthatjuk, többek között szörpként, lekvárként, befőttként, fagyiként és süteményként.
Természetesen mindezek mellett friss gyümölcsként is fogyasztható, de a szamóca termését érdemes olyan minőségi, megbízható helyről beszerezni, mint a Simon Gyümölcs, ahol mindenfajta adalékanyagtól, színezéktől, vegyszertől vagy tartósítószertől mentesen, egészségesen vásárolhatjuk meg az édes gyümölcs szemeket.
A Simon Gyümölcsnél kapható eper ára, kilója tovább kattintva érhető el!
Az eper pozitív egészségügyi hatásai ugyanis így friss gyümölcsként érvényesülnek a legjobban!
Amennyiben viszont más gyümölcsökkel és gyümölcstartalmú italokkal kevernénk, érdemes körülnézni természetes, 100%-os termékeink között, ahol a különböző gyümölcsöktől a tápanyagdús zöldségekig szinte minden megtalálható.