Barion Pixel

Eper vagy szamóca? Ez a különbség köztük!

A gyümölcsök finomak és vitaminban gazdagok, ezért rendkívül egészségesek, emiatt pedig rendszeresen fogyasztjuk őket. Ám sokunkat zavarba lehet hozni az olyan importált gyümölcsök nevével, mint a hurma, a kumquat vagy éppen a licsi.

Nem is gondolnánk, de nem kell olyan messze mennünk ahhoz, hogy az importált, egzotikus gyümölcsök helyett itthon termő, magyar gyümölcsök neve okozzon kavarodást a köztudatban.

Az egyik legtöbb kérdést generáló gyümölcs idehaza nem más, mint az eper és szamóca.

Az eper ugyanis valójában nem is eper, de amit a tudomány epernek nevez, azt a köznyelvben senki sem hívja annak.

Hogy is van ez? Tegyünk pontot az ügy végére: eper vagy szamóca?

Összegyűjtöttünk minden fontos információt, amit a szamóca és az eper különbségéről tudni érdemes!

Eper vagy szamóca?

A botanika, illetve kertészeti iparágban fontos, hogy a szakmabeliek a pontos nevükön hívják a növényeket, hiszen ellenkező esetben teljesen más terméket kapnak kézhez, mint amire számítottak.

Emiatt sok esetben mi, átlagemberek is pórul járhatunk, hiszen a kertészeti szakemberek idővel teljesen megszokják, hogy a gyümölcsök, zöldségek hivatalos neve más, mint amit a köznyelv használ.

A szamóca vagy eper kérdéskörén kívül több ilyennel is találkozhatunk, ám nincs még egy olyan gyümölcspár, ami ennyi kérdést eredményezne. Eljött hát az ideje, hogy kibogozzuk ezt a fontos témát, egyszer s mindenkorra megtanulva a két gyümölcs közötti különbséget.

A valóság – amint az majd látható lesz – egyáltalán nem bonyolult.

Eper

Az eper nem más, mint a köznyelvben sokszor szederként emlegetett gyümölcs. Faeperként is ismerhetjük, hiszen ez az egyik legnagyobb különbség szamóca és eper között. Az eper fán terem!

Az eperfa latin neve Morus alba vagy Morus nigra. Előbbi a fehér, utóbbi a fekete eperfát jelenti.

Természetesen – a szamócához hasonlóan – az epert is bátran fogyaszthatjuk, sőt, akár különböző italokat is készíthetünk belőlük! Itthon leggyakrabban friss gyümölcsként, gyümölcsitalokban, illetve pálinkában találkozhatunk vele.

De ha a szeder valójában az eper, akkor a köznyelvben epernek hívott gyümölcsöt hogy nevezzük?

Szamóca

A szamóca nem a fán, hanem bokrokon terem, nagyon közel a földhöz. Ez az a gyümölcs, amit a köznyelvben csak eperként ismerünk.

Az eper vagy szamóca kavarodásban az is szerepet játszik, hogy az erdőben gyakran találkozhatunk erdei szamócával (Fragaria vesca), ami kisebb és jóval édesebb, mint a zöldséges boltokban találhatók.

Sőt, sokáig az erdei szamócán kívül nem is lehetett más szamócát kapni, hiszen az ember nem tudta szaporítani és termeszteni – ez azonban már a múlté. A Fragaria X ananassa, tehát a boltban is kapható szamóca már a nemesítés eredménye (ezt jelzi a nevében található X betű), aminek következtében bőséggel fogyaszthatjuk a finom gyümölcsöt.

Amennyiben szamócát vásárolnánk, nyugodt szívvel ajánljuk a Simon Gyümölcs 100%-ig természetes, friss szamócáit!

Összegezzük!

Az “eper vagy szamóca?” kérdés ma már örökzöld klasszikusnak számít.

Nem könnyít a helyzeten az sem, hogy az erdőkben egy úgynevezett erdei szamócával is találkozhatunk, ami kissé különbözik az általunk ismert, boltban is kapható epertől.

A szamóca és eper különbsége azonban egyszerű: az eper fán terem, míg a szamóca a földhöz közeli bokrokon.

A lényegen azonban nem változtat: rendkívül finom, tápláló, egészséges gyümölcsökről van szó, amelyeknek a fogyasztása rengeteg pozitív egészségügyi hatással jár.

Már csak azzal kell tisztában lennünk, hogy mikor is van eperszezon!

Amennyiben pedig gyümölcsöt vagy gyümölcsökből készült egyéb termékeket vásárolnánk, érdemes azt egy megbízható, 100%-ig természetesen működő gazdaságból vásárolni, mint amilyen például a Simon Gyümölcs!

HASONLÓ CIKKEK

Az vagy amit megiszol?

Minden bizonnyal számodra is kifejezetten fontos a saját és családod egészsége, éppen ezért jó tisztában lenni azzal, mit viszünk be pontosan a szervezetünkbe, nem csak az ételekkel, de az innivalókkal is.  A napi folyadékbevitelt sokféle itallal valósíthatjuk meg de korántsem mindegy, mivel. Gyermekkorból szinte mindenkinek ismerősek az édes gyümölcs ízesítésű ivólevek.Ebben a mondatban két fontos […]
ELOLVASOM

Történelmet írtuk a gasztro-oscaron

A Simon Gyümölcs termékek is kiemelkedő minőségűnek bizonyultak az idei Great Taste Award versenyen, A napokban hirdették ki a Great Taste Awards eredményeit, ahol a mi italaink is elismerést kaptak! Két gyümölcslevünk és a szénsavas almafröccsünk bebizonyította, hogy az élelmiszeripar kiemelkedő termékei. A Great Taste Awards-t az élelmiszeripar Oscar díjaként tartják számon. Idén 109 országból […]
ELOLVASOM

KÓSTOLD MEG 
EZEKET IS!

Vajkörte (3 kg)

2 290 Ft

2 290 FtKOSÁRBA

Maradjunk 
kapcsolatban

Simon Gyümölcs Kft.
3031, Zagyvaszántó, Rákóczi út 87.
Adószám: 24651710-2-10
+36 20 539 7401
cx@simongyumolcs.hu

Fizetési módok

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártyád adatai áruházunkhoz nem jutnak el.

Ne maradjon le a legjobb akciókról!

© 2022 | Minden jog fenntartva Simon Gyümölcs. | Készítette: adatfalodesign
bookmarkcalendar-full
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram