Léteznek vajon olyan emberek, akik ki nem állhatják az almás pitét? Aligha. Ők egyszerűen csak nem találták még meg az almás töltelék és az omlós pitetészta tökéletes elegyét, azaz a mennyei almás pite receptjét. Te is keresed még életed legjobb házi almás sütijét, ami szuper egyszerű és csodásan finom? Mutatunk pár ötletet, mivel tudnád feldobni a napodat, ha valami kellemesen savanykás-édesre vágysz!
A legfinomabb almás pite természetesen a nagyié, amelyet a vasárnapi ebédhez sütött kedvenc unokáinak. A pehelykönnyű, omlós süti szinte elolvad a szájban, ráadásul egyszerűen elkészíthető otthon is kevés hozzávalóból. Az almás pite zsírral is remek fogás, de a mi kedvencünk a vajas, roppanós pitetészta, amely csordultig van töltve válogatott almákból készült finom, fűszeres töltelékkel.
Tökéletes választás családi, ünnepi alkalmakra, amikor az asztal mellett ártatlanul elsétálva a gyerekek elcsenhetnek egy-egy szeletet, de hétvégi kényeztetésnek sem utolsó az őszi, téli kuckózós estéken egy bögre finom tea mellé.
A klasszikus almás pite alapja az omlós tészta, amelyhez a következő összetevőkre lesz szükséged:
A sütőporral elkevert lisztet morzsold el a vajjal, majd add hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojásokat. Jól gyúrd össze a masszát, azután fóliába csomagolva pihentesd a hűtőben 1 órán át.
A töltelékhez végy elő:
Amíg a tésztád ejtőzik, hámozd meg az almát, reszeld le, és facsard rá a citrom levét, majd ízesítsd a cukorral és a fahéjjal. 10 perc után kicsit nyomkodd ki belőle az almalevet. A nagyi almás pite receptje a hűtőből kivett, pihentetett tésztával folytatódik:
Amerikában az almás pite a nemzeti sütemény, ezért megadják a módját az elkészítésének. Tésztájába csak vaj, liszt és jeges víz kerül, az eredeti verzióból még a cukrot is kispórolják belőle. A vékony, roppanós tészta ugyanis csupán a keretet képezi a főszereplő töltelékhez képest. A hagyományos változathoz igazi piteforma dukál, amelynek mélysége máris jó kapaszkodó ahhoz, hogy milyen sok almát követel ez az édesség.
Sütnél egy eredeti verziót belőle? Ezeket a hozzávalókat készítsd elő:
A vajat morzsold el a sóval és a liszttel, majd apránként add hozzá a jeges vizet ameddig össze nem áll a tészta! Csomagold be, majd dobd be a fridzsiderbe egy jó fél órára. Az almát hámozd meg, majd szeleteld nagyobb darabokra, azután keverd el a citromlével, illetve az ízlésed szerint adagolt cukorral és fahéjjal. A tésztát két részre kell osztanod egyharmad-kétharmad arányban, a kisebb megy vissza a hűtőbe, a nagyobbat pedig nyújtsd ki akkorára, hogy egy picit túlnyúljon a piteforma peremén, amikor kibéleled vele. A tésztára zúdítsd rá az almát, morzsold rá a vajat, majd helyezd vissza a hűtőbe. Most jöhet a kisebb adag tészta, amelyet nyújtsd akkorára, hogy be tudd borítani vele a pitédet. Dolgozd össze a kilógó alsó részeket a felső lappal, majd szurkáld meg villával a tésztát. A 190 fokos sütőben nagyjából egy óra alatt pirul aranybarnára. Tálald langyosan vaníliafagyival és/vagy tejszínhabbal.
Nincs kedved bíbelődni a tésztával, de mégis ennél valami gyümölcsös csodát? Próbáld ki az apple crumble-t, azaz a morzsasütit!
Egyszerű almás lepényre vágysz, vagy kipróbálnál egy almás diós rétest, esetleg készítenél egy almás kevert sütit? A Simon Gyümölcsnél finom, sütésre és étkezésre is kiváló minőségű almákat találsz, sőt friss gyümölcseinkből bátran készíthetsz lekvárt és kompótot is. Rendelj tőlünk otthonod kényelméből, és várd futárjainkat, akik az ajtódig viszik gyümölcsleveinket és egyéb termékeinket!