Barion Pixel

Klasszikus almás pite recept: a hétköznapi csoda

2022.11.15.

Léteznek vajon olyan emberek, akik ki nem állhatják az almás pitét? Aligha. Ők egyszerűen csak nem találták még meg az almás töltelék és az omlós pitetészta tökéletes elegyét, azaz a mennyei almás pite receptjét. Te is keresed még életed legjobb házi almás sütijét, ami szuper egyszerű és csodásan finom? Mutatunk pár ötletet, mivel tudnád feldobni a napodat, ha valami kellemesen savanykás-édesre vágysz!

A legfinomabb almás sütemény: almás pite receptek

A legfinomabb almás pite természetesen a nagyié, amelyet a vasárnapi ebédhez sütött kedvenc unokáinak. A pehelykönnyű, omlós süti szinte elolvad a szájban, ráadásul egyszerűen elkészíthető otthon is kevés hozzávalóból. Az almás pite zsírral is remek fogás, de a mi kedvencünk a vajas, roppanós pitetészta, amely csordultig van töltve válogatott almákból készült finom, fűszeres töltelékkel.

Tökéletes választás családi, ünnepi alkalmakra, amikor az asztal mellett ártatlanul elsétálva a gyerekek elcsenhetnek egy-egy szeletet, de hétvégi kényeztetésnek sem utolsó az őszi, téli kuckózós estéken egy bögre finom tea mellé.

A hagyományos almás pite tésztája

A klasszikus almás pite alapja az omlós tészta, amelyhez a következő összetevőkre lesz szükséged:

  • 25 dkg vaj
  • 50 dkg finomliszt
  • 15 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só

Mennyei almás pite készítése egyszerűen és gyorsan

A sütőporral elkevert lisztet morzsold el a vajjal, majd add hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojásokat. Jól gyúrd össze a masszát, azután fóliába csomagolva pihentesd a hűtőben 1 órán át.

A töltelékhez végy elő:

Amíg a tésztád ejtőzik, hámozd meg az almát, reszeld le, és facsard rá a citrom levét, majd ízesítsd a cukorral és a fahéjjal. 10 perc után kicsit nyomkodd ki belőle az almalevet. A nagyi almás pite receptje a hűtőből kivett, pihentetett tésztával folytatódik:

  1. A tésztát oszd két részre, és lisztezett deszkán nyújtsd fél cm vastagra.
  2. Egy 38×26 cm-es tepsi alját bélelj ki sütőpapírral, majd tedd rá az egyik kinyújtott tésztát, szurkáld meg egy villával és szórd meg vékonyan zsemlemorzsával.
  3. Erre az alapra terítsd el egyenletesen az almás tölteléket, majd fedd le a kinyújtott tészta másik felével.
  4. Az almás pite tetejét kend meg egy darab felvert tojással, azután villával finoman szurkáld meg ezt a lapot is.
  5. Végül dobd be a 190 fokra előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süsd aranybarnára.

A legendás amerikai almás pite

Amerikában az almás pite a nemzeti sütemény, ezért megadják a módját az elkészítésének. Tésztájába csak vaj, liszt és jeges víz kerül, az eredeti verzióból még a cukrot is kispórolják belőle. A vékony, roppanós tészta ugyanis csupán a keretet képezi a főszereplő töltelékhez képest. A hagyományos változathoz igazi piteforma dukál, amelynek mélysége máris jó kapaszkodó ahhoz, hogy milyen sok almát követel ez az édesség.

Sütnél egy eredeti verziót belőle? Ezeket a hozzávalókat készítsd elő:

  • 25 dkg vaj
  • 40 dkg liszt
  • fél teáskanál só
  • 7 evőkanál jeges víz (vagy amennyit felvesz a tészta)
  • 1,5 kg alma
  • fél citrom leve
  • cukorból, fahéjból amennyi jólesik
  • 2 evőkanál vaj

A vajat morzsold el a sóval és a liszttel, majd apránként add hozzá a jeges vizet ameddig össze nem áll a tészta! Csomagold be, majd dobd be a fridzsiderbe egy jó fél órára. Az almát hámozd meg, majd szeleteld nagyobb darabokra, azután keverd el a citromlével, illetve az ízlésed szerint adagolt cukorral és fahéjjal. A tésztát két részre kell osztanod egyharmad-kétharmad arányban, a kisebb megy vissza a hűtőbe, a nagyobbat pedig nyújtsd ki akkorára, hogy egy picit túlnyúljon a piteforma peremén, amikor kibéleled vele. A tésztára zúdítsd rá az almát, morzsold rá a vajat, majd helyezd vissza a hűtőbe. Most jöhet a kisebb adag tészta, amelyet nyújtsd akkorára, hogy be tudd borítani vele a pitédet. Dolgozd össze a kilógó alsó részeket a felső lappal, majd szurkáld meg villával a tésztát. A 190 fokos sütőben nagyjából egy óra alatt pirul aranybarnára. Tálald langyosan vaníliafagyival és/vagy tejszínhabbal.

Almás süti a lehető legegyszerűbben

Nincs kedved bíbelődni a tésztával, de mégis ennél valami gyümölcsös csodát? Próbáld ki az apple crumble-t, azaz a morzsasütit!

  • 3 db Simon Gyümölcs idared alma, meghámozva, kockára vágva;
  • 1 evőkanál citromlé;
  • 1 evőkanál porcukor az almához;
  • 1/4 csésze víz;
  • 1/3 csésze finomliszt;
  • 1/3 csésze porcukor a morzsához;
  • 1/3 csésze aprószemű zabpehely;
  • 60 g vaj, apróra vágva
  • fagylalt és/vagy tejszínhab a tálaláshoz.

A morzsás almás sütemény elkészítése

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Rottyantsd össze almát, a citromlevet, a cukrot és a vizet egy kis lábasban, alacsony-közepes lángon. Főzd kevergetve 3 percig, vagy amíg az alma kissé megpuhul.
  2. A morzsa elkészítéséhez keverd össze a lisztet , a cukrot , a zabpelyhet és a vajat egy tálban. Gyúrd bele a vajat a lisztkeverékbe, amíg a keverék zsemlemorzsára nem hasonlít.
  3. Tedd át az almákat egy kisebb tűzálló edénybe a folyadék nagy részét lecsepegtetve, majd szórd a morzsás keveréket az almára. Süsd a sütőben 20-25 percig, vagy amíg aranyszínű nem lesz. Melegen, fagylalttal vagy tejszínhabbal tálald.

A legjobb almás receptek a Simon Gyümölcstől

Egyszerű almás lepényre vágysz, vagy kipróbálnál egy almás diós rétest, esetleg készítenél egy almás kevert sütit? A Simon Gyümölcsnél finom, sütésre és étkezésre is kiváló minőségű almákat találsz, sőt friss gyümölcseinkből bátran készíthetsz lekvárt és kompótot is. Rendelj tőlünk otthonod kényelméből, és várd futárjainkat, akik az ajtódig viszik gyümölcsleveinket és egyéb termékeinket!

HASONLÓ CIKKEK

Az vagy amit megiszol?

Minden bizonnyal számodra is kifejezetten fontos a saját és családod egészsége, éppen ezért jó tisztában lenni azzal, mit viszünk be pontosan a szervezetünkbe, nem csak az ételekkel, de az innivalókkal is.  A napi folyadékbevitelt sokféle itallal valósíthatjuk meg de korántsem mindegy, mivel. Gyermekkorból szinte mindenkinek ismerősek az édes gyümölcs ízesítésű ivólevek.Ebben a mondatban két fontos […]
ELOLVASOM

Történelmet írtuk a gasztro-oscaron

A Simon Gyümölcs termékek is kiemelkedő minőségűnek bizonyultak az idei Great Taste Award versenyen, A napokban hirdették ki a Great Taste Awards eredményeit, ahol a mi italaink is elismerést kaptak! Két gyümölcslevünk és a szénsavas almafröccsünk bebizonyította, hogy az élelmiszeripar kiemelkedő termékei. A Great Taste Awards-t az élelmiszeripar Oscar díjaként tartják számon. Idén 109 országból […]
ELOLVASOM

KÓSTOLD MEG 
EZEKET IS!

Tálca Almafröccs – 24×330 ml

7 200 Ft

7 200 FtKOSÁRBA

Fehér húsú őszibarack (10 kg)

9 990 Ft

9 990 FtKOSÁRBA

Maradjunk 
kapcsolatban

Simon Gyümölcs Kft.
3031, Zagyvaszántó, Rákóczi út 87.
Adószám: 24651710-2-10
+36 20 539 7401
cx@simongyumolcs.hu

Fizetési módok

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártyád adatai áruházunkhoz nem jutnak el.

Ne maradjon le a legjobb akciókról!

© 2022 | Minden jog fenntartva Simon Gyümölcs. | Készítette: adatfalodesign
bookmarkcalendar-full
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram