A limonádé az egyik legismertebb, legrégibb üdítőital. Nem nehéz belátni, hogy miért: egyszerű, olcsó, finom – olyannyira, hogy akár otthon is elkészíthető! Van azonban még egy hatalmas előnye a boltokban található cukros üdítőkkel szemben: könnyedén egészségessé tehetjük, és ezért még a finom édes ízről sem kell lemondanunk!
Csupán egy tökéletes limonádé receptre van szükségünk!
Na meg persze néhány tippre, amik megmutatják, leegyszerűsítik és meggyorsítják a házi limonádé elkészítésének folyamatát.
A házi limonádé édes ízét a cukor adja. Attól függően, hogy ki milyen édesen szereti az italt, akár több kanálnyi cukor is belekerülhet egyetlen pohár limonádéba.
Azzal mindenki egyetért, hogy ez rendkívül egészségtelen!
A cukor ugyanis számtalan krónikus betegség kialakulását segítheti elő, ha túl sokat fogyasztunk belőle. Ám az egészségtelen, túlcukrozott limonádénak sajnos hatalmas vonzereje van, hiszen rendkívül egyszerű elkészíteni, mivel nagyon kevés hozzávalóra van szükség.
Az emberek fejében az a tudat él, hogy minél egészségesebb valami, annál több munkát igényel az elkészítése.
Ahhoz tehát, hogy egészséges limonádét készítsünk, le kell egyszerűsíteni a folyamatot!
Ehhez első lépésként egy nagy tárolóedényre lesz szükségünk. Érdemes üveget használni erre a célra, mert így sokkal gusztusosabb lesz az elkészült házi üdítő! Minél nagyobb tárolóedényt használunk, annál kevesebbszer kell majd magával a limonádé készítéssel foglalkoznunk, ugyanis nem kell minden egyes pohár italt külön összeönteni.
A legjobb az, ha pontosan megmérjük a háztartás napi vízigényét, és pontosan ennyi házi limonádét készítünk el. Ezzel egyrészről elérjük, hogy csak egyszer kelljen elkészíteni az italt, másrészről azt is kiküszöböljük, hogy megromoljon a benne található citrom vagy egyéb természetes alapanyag.
A folyamat úgy is felgyorsítható, ha a vízhez nem kell külön citromot vásárolnunk, facsarnunk és tárolnunk, vagy éppen cukrot hozzáadnunk — inkább egyből kész limonádét vásárolunk. Ebben az esetben törekedjünk arra, hogy 100%-os, természetes italt válasszunk, amiben nincs hozzáadott cukor, aroma vagy tartósítószer.
Erre a cikk második részében részletesebben is kitérünk!
A limonádé készítés titka az, hogy pontosan tudjuk, mit szeret az, akinek készítjük. Van, aki savanykásabban szereti — de a legtöbben inkább az édes ízt preferálják.
A cukor azonban, ahogy előbb láthattuk, egészségtelen. Nem csak a krónikus betegségek kialakulását segíti elő, az elhízásban is nagy szerepe van. Az egészséges táplálkozás során ugyanis rendkívül fontos, hogy a napi kalóriafogyasztásunk ne az üdítőkből és frissítőkből származzon — egy pohár cukrozott (hagyományos) limonádé sajnos akár 300-400 kcal-t is tartalmazhat.
Egy felnőtt ember napi kalóriaszükséglete 1500-2500 kcal között mozog, a gyermekeké pedig jóval kevesebb, amihez képest a 300-400 rendkívül soknak számít, ha belegondolunk, hogy az nem ételből, hanem italból származik.
Célszerű tehát olyan természetes élelmiszereket vásárolni, amelyek édesek, képesek megízesíteni a vizet, és nem mellesleg egészségesek is.
Ahelyett például, hogy étkezési cukrot vagy mesterséges édesítőszereket használnánk, válasszunk inkább friss gyümölcsöket, hogy egy igazán finom, de közben teljesen egészséges italt készítsünk.
A gyümölcsökben ugyanis minden megvan, amire egy limonádéhoz szükség lehet:
Nem beszélve a vitaminokról, ásványi anyagokról és növényi rostokról!
A kérdés már csak az, hogy pontosan milyen gyümölcsöket, zöldségeket és egyéb élelmiszereket érdemes használni ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra tökéletes limonádé receptjét?
A házi limonádé receptje nem túl bonyolult:
A három alapanyag arányától függ, hogy milyen lesz a végeredmény. Ez az alap limonádé recept.
Ma már azonban mikor ilyen sok fűszer, gyümölcs és zöldség érhető el, nem érdemes megállunk ennyinél.
Az édes és a savanykás ízhez, illetve az ital aromájához más-más élelmiszereket érdemes használni.
Ezeknek a pontos arányát érdemes a család ízléséhez szabni, és garantált a finom, egészséges limonádé!
A kezdeti kísérletezéshez azt javasoljuk, hogy egyetlen nagy adag helyett inkább sok kisebb limonádét készítsünk el, amiben a víz körülbelül ötször annyi, mint az édes- és a savanykás ízért felelős összetevők — ez utóbbiakból pedig körülbelül ugyanannyit használjunk.
Ám ahogy azt már korábban is említettük, ma már boltban kapható kész termékeket is vásárolhatunk. Azonban ezekkel érdemes vigyázni, hiszen a legtöbbjük koncentrátumokból készül, ezáltal rengeteg tartósítószert, cukrot és mesterséges édesítőszert tartalmazhat. Ezek mind-mind olyan alapanyagok, amiket nem szívesen adnánk a családunknak, gyermekeinknek, amikor megszomjaznak egy forró nyári délutánon.
A helyzet azonban nem reménytelen, hiszen léteznek kivételek!
A sűrítményből készült mesterséges üdítők helyett választhatunk olyan italokat is, mint például a Simon Gyümölcs limonádéja, ami a finom íz mellett igen komolyan veszi az egészséget is!
Mivel csak és kizárólag természetes édesítőszert, pontosabban Steviat (sztévia) tartalmaz, ezért nélkülöz minden olyan mesterséges, egészségtelen adalékanyagot, ami a boltok polcain kapható többi termékben bizony benne van.
A Simon Gyümölcs limonádéja NEM tartalmaz:
Ha fontos számunkra a családunk egészsége és nem szeretnénk, hogy a gyermekeink a napi kalóriabevitelük felét egyetlen pohár üdítővel vigyék be, akkor érdemes ezt az új hullámos, természetes, megbízható italt választanunk!
A limonádé az egyik legismertebb cukros üdítőital. Ám ahhoz, hogy édes legyen, nem feltétlenül kell egészségtelennek is lennie.
Az asztali cukor ugyanis könnyen pótolható gyümölcsökkel, amelyek üres kalória helyett vitaminokkal, ásványi anyagokkal és növényi rostokkal töltik fel az italunkat.
Előfordulhat azonban, hogy az így elkészített ital nem fog ízleni az ifjabb generációnak.
Ebben az esetben megtehetjük, hogy készen kapható, ám mégis egészséges limonádét vásárolunk — vagy akár 100%-os, természetes gyümölcslevekkel pótoljuk az italt.