A barack a nyár egyik legkedveltebb gyümölcse. Ennek talán legfőbb oka finom ízén kívül az, hogy bármelyik fajtáját is választjuk, mindegyik szuper egészséges. Az őszibarack ugyanis amellett, hogy édes, lédús és finom, telis-tele van hasznos vitaminokkal, rostokkal és ásványi anyagokkal.
De vajon mit érdemes tudni ezenkívül az őszibarack kalória- és szénhidráttartalmáról, illetve tápértékéről?
100 gramm nyers őszibarack tápanyagtartalma:
Kalóriatartalma | 39 kcal |
Víztartalma | 85-90 % |
Fehérjetartalma | 0,9 gramm |
Szénhidráttartalma | 9,5 gramm |
Cukortartalma | 8,4 gramm |
Rosttartalma | 1,5 gramm |
Zsírtartalma | 0,25 gramm |
Az őszibarack ch (carbohydrate, azaz szénhidrát) tartalma javarészt a gyümölcscukorból, fruktózból, valamint glükózból és szacharózból származik. Ahhoz, hogy ezeket részletesebben is megismerd, érdemes elolvasni a természetes és mesterséges édesítőszerekről írt cikkünket.
Az őszibarack kalória tartalma mellett a glikémiás indexe (GI) is viszonylag alacsony, 42-es értékkel bír.
Mitől olyan csábító az őszibarack?
A lédús őszibarack igazi nyári csemege. Finom illatával, édes ízeivel, szomjoltó dús leveivel könnyen elcsábulunk az első harapásra. Az ínycsiklandó, zamatos gyümölcsök bársonyos tapintásáért az apró kis bolyh…
Amellett, hogy kalóriatartalma viszonylag alacsony, számos más pozitív hatással rendelkezik:
Ez azonban még nem minden!
Mitől igazán ellenállhatatlan a Simon Gyümölcs őszibarack-almalé? A hamvas őszibarack csábító illata már eleve kóstolóért kiált, az íncsiklandó, mézes aromák pedig szelíden egészülnek ki az almafajták édes-savanykás ízvilágával. Az eredmény egy tartalmas, zamatos ital, amely intenzív barackos illatával és könnyed ízével szinte minden érzékszervünkkel egyszerre kacérkodik.
Az őszibarack – nevével ellentétben – nem ősszel, hanem fajtájától függően nyár közepétől érik. Ettől függetlenül konzerves formában akár egész évben élvezhetjük. Utóbbi előnye, hogy alacsonyabb a rosttartalma, mint a friss gyümölcsnek, ennek köszönhetően pedig könnyebben emészthető.
Fogyasztása igazán sokrétű:
Használjunk minél édesebb illatú és puha barackokat, hiszen ezek sokkal édesebbek, finomabbak lesznek, mint a semlegesebb illatú, kemény társaik.
Azt se feledjük, hogy kiváló kiegészítője lehet a húsételeknek, ha valami édesebbre vágyunk.
Amennyiben friss gyümölcsként fogyasztanánk az őszibarackot, akkor a fenti termékre vagy a linkre kattintva már online meg is rendelhető!
Lehetőségünk van azonban 100%-os, természetes gyümölcsléként is fogyasztani. Ebben az esetben a hamvas őszibarack csábító illata és a rá jellemző ínycsiklandó, mézes aromák szelíden egészülnek ki az almafajták édes-savanykás ízvilágával az Alma-Őszibaracklé formájában!