Barion Pixel

Blog

Céklalé hatása az egészségünkre

Céklalé hatása: vajon mennyi céklalevet igyunk naponta?

A jellegzetes bíbor színű gyökérzöldség, a cékla az elmúlt években kétségkívül az egyik legnépszerűbb élelmiszerré vált – nem csoda, hogy “superfood”-ként hivatkoznak rá. Maga a zöldség és a belőle készített céklalé fogyasztása is jótékony hatással bír az egészségünkre, annak köszönhetően, hogy telis-tele van vitaminokkal és hasznos ásványi anyagokkal, valamint magas a rost-, folsav- és nitráttartalma.

A cékla egészségügyi hatásai főleg a nyers zöldségből és a préselése által kinyert céklalé fogyasztásából hasznosulnak a leginkább.

Ebben a cikkben kiderül, hogy pontosan mik is ezek a jótékony hatások, illetve hogy mikor és mennyi céklalevet érdemes fogyasztani.

Céklalé hatása

Céklalé napi adagja

Korábban már esett szó a cékla hatásairól, érdemes azonban a zöldség mellett a belőle kinyert finom lé pozitív tulajdonságait is górcső alá venni, hiszen amint az látható lesz: rengeteg van belőlük!

A céklalé számos jótékony hatással bír, amely főleg a magas nitrát, a jellegzetes színét adó betalain és a rosttartalmának köszönhető.

Nézzük meg, milyen módon támogatja az egészségünket!

Csökkentheti a vérnyomást

A céklalé hatásai között tartjuk számon például azt, hogy a benne lévő nitrátok a vérben nitrogén-monoxiddá alakulnak, ezzel pedig elősegítik az erek tágulását és relaxációját.

Egyes kutatások szerint azoknál az embereknél, akik napi 2,5 dl céklalevet ittak, csökkent a szisztolés és a diasztolés vérnyomásérték is.

Javul az állóképesség

Szintén a megnövelt nitrátbevitel miatt megnövekedett keringés és oxigénellátásának köszönhetően javulhat az állóképesség és a fizikai teljesítmény.

Továbbá kimutatták, hogy a szívelégtelenségben szenvedőknél javulhat a szívizomerő is.

Segít fenntartani az egészséges testsúlyt

A céklalé alacsony kalóriatartalmú ital elenyésző zsírtartalommal. 100 gramm cékla körülbelül 43 kalóriát tartalmaz, ebből csupán 10 gramm a szénhidrát és 0,2 gramm a zsír.

Emellett a vércukorszint szabályozásban is jótékony hatással bír.

Támogatja a máj működését és a természetes méregtelenítést

A cékla májvédő és májtisztító táplálékként is ismert. Segíti a méreganyagok kiürítését, a metionin és a glicin tartalmának köszönhetően pedig stimulálja a májsejteket és megakadályozza a zsírsavak felhalmozódását.

Az antioxidánsként működő betanin pedig megvédi a májat a méreganyagoktól, valamint segít megelőzni vagy csökkenteni a zsírlerakódásokat a májban.

Kiváló antioxidáns tartalma segíthet a rák kialakulásának megelőzésében

A cékla színét adó betalainok megfogják a szabadgyököket, ezzel segítenek az instabil sejtek megtalálásában és elpusztításában.

Jó kálium- és ásványi anyag forrás

A cékla jó káliumforrás — 100 gramm cékla körülbelül 325 gramm káliumot tartalmaz —, ezzel pedig elősegíti az idegek és az izmok megfelelő működését.

A káliumon kívül az alábbi ásványi anyagokban gazdag:

  • nátrium
  • vas
  • magnézium
  • cink
  • réz
  • szelén
  • mangán

Jó folsav forrás

Terhesség előtt álló, vagy már terhes kismamák számára a folsav-folát bevitel kifejezetten fontos a velőcsőzáródási rendellenességek megelőzéséhez, a DNS szintézishez, a vérképzéshez, valamint a szív- és vesefejlődési hibák megelőzéséhez.

Támogatja az emésztőrendszer egészségét

Ha pépes céklalevet fogyasztunk, akkor a benne lévő rostok segítik az emésztési folyamatokat és enyhítik az esetleges székrekedést.

Betanin tartalmának köszönhetően pedig jótékony hatással van az emésztőrendszer egészségére.

Csökkentheti a koleszterinszintet

A kutatók úgy vélik, hogy a cékla a fitonutriens (például a flavonoid) tartalmának köszönhetően csökkentheti a koleszterinszintet.

Ragyogó bőrt biztosít

A céklalé gazdag C-vitaminban, amely segít kiegyenlíteni a bőr tónusát és segít a foltok eltüntetésében.

Ugyanakkor a céklalé hatása mellett az is rendkívül fontos, hogy vajon mennyi céklalevet igyunk naponta ahhoz, hogy mindezen pozitív tulajdonságok nálunk is fellelhetővé váljanak?

Céklalé napi adagja: mennyi céklalevet igyunk naponta?

Mennyi céklalevet igyunk naponta?

Ha még nem szoktunk hozzá a cékla jellegzetes ízéhez és rendszeres fogyasztásához, kezdetben érdemes lehet egy kisebb adaggal próbálkozni. Így kiderül, hogy a szervezet hogyan reagál a különböző hatóanyagaira.

Az orvosi szakértők napi 2-2,5 dl, vagy 2 csésze céklalé fogyasztását ajánlják ahhoz, hogy a különböző pozitív egészségügyi hatásokat élvezhessük.

Azonban érdemes kiemelni, hogy a céklafogyasztás a vizeletet és a székletet vörösre, rózsaszínűvé színezheti. Ez egy természetes, nem kóros tünet – nem kell megijedni tőle.

Melyik napszakban igyunk céklalevet?

A céklalé a fogyasztása után 2-3 órával, 24 órán keresztül fejti ki hatását. Nincs kőbe vésett szabály arra vonatkozóan, hogy mikor kell a céklalevet fogyasztani, tulajdonképpen bármikor lehet. Ez mindenkinek a személyes étkezési és életmódviteli preferenciájától függ.

Ettől függetlenül vannak különböző időszakok, amikor sokkal inkább ajánlott, mint máskor.

A legnépszerűbb ajánlás szerint kora reggel vagy 1 órával a reggeli előtt, frissen, éhgyomorra a legjobb fogyasztani a céklalevet, ugyanis ezt tartják a legalkalmasabb időnek az emésztőrendszeri és az anyagcsere serkentő hatások kifejeződése érdekében.

Ha viszont inkább reggeli utáni időpontot preferálnánk, akkor 2-3 óra elteltével érdemes fogyasztani.

A céklalevet – edzés teljesítmény javító hatása miatt – edzés előtt és/vagy után is érdemes lehet inni, így növelve a véráramlást és az állóképességet.

Ha pedig a nap folyamán nem volt lehetőség a céklalé fogyasztására, akkor este is be lehet pótolni. Ilyenkor azonban arra kell figyelni, hogy lefekvés előtt 2-3 órával igyuk meg, így a cukortartalom nem terheli meg a vércukorszintünket.

Meddig igyuk a céklalevet?

A céklalé biztonságos adagolására vonatkozóan nincs hivatalos ajánlás. Éppen ezért mindenképp ajánlatos először egy orvossal, dietetikussal konzultálni róla.

Ettől függetlenül valószínűleg a napi 2-2,5 dl céklalé fogyasztása tartható addig, amíg fel nem lépnek kellemetlen mellékhatások, amelyekre érdemes figyelni és az alábbiak lehetnek:

  • alacsony vérnyomás esetén a céklalé rendszeres fogyasztása növelheti annak a kockázatát, hogy túl alacsonnyá válik,
  • vesekő képződésre való hajlam esetén nem ajánlott magas mennyiségű céklalevet fogyasztani, ugyanis a cékla nagy mennyiségben tartalmaz oxalátokat, amelyek kristályokat képezhetnek a vizeletben,
  • bár igen ritka, kialakulhat a céklával szembeni allergia, amelynek asztmához hasonló tünetei lehetnek: vörös vagy viszkető szemek, orrdugulás jelentkezhet céklafogyasztás után vagy cékla főzés közben a kiáramló gőzöknek köszönhetően,
  • a magas nitrát bevitel hasi görcsöket is okozhat.

Céklalé fogyasztása

A cékláról kijelenthetjük, hogy amilyen egészséges, olyannyira sokrétű, hiszen rengeteg módon fogyaszthatjuk.

Alapvetően a cékla – ahogy a többi gyümölcs és zöldség is – nyersen fejti ki a legtöbb pozitív hatását.

Éppen ezért ha italként szeretnénk elfogyasztani, a nyers céklalé készítése lehet számunkra a legjobb megoldás, ám ahogy azt cikkünkben már kifejtettük, ez bizony rengeteg munkával, kosszal és kényelmetlenséggel járhat.

Szerencsére ma már lehetőségünk van készen is megvásárolni, akár más gyümölcsök (pl.: alma) vagy zöldségek (pl.: répa) társaságában is! Nálunk, a Simon Gyümölcsnél minden ital vegyszermentesen, 100%-ig természetes módon kerül elkészítésre.

Kóstold meg őket még ma!