Sokan odavannak a karácsonyi hangulatért, a fényekért, az ajándékokért, a karácsonyfáért, míg mások szerint az egész ünnepi kavalkád mit sem ér töménytelen mennyiségű diós bejgli nélkül. Nálunk, a Simon Gyümölcsnél a klasszikus, hagyományos bejgli a csodás diónkkal készül, így a töltelék mindig ízletes és tökéletes.
Kireped vagy nem reped? Egyre megy, csak finom legyen! A bejgli karácsonyi klasszikus, és bár eredetileg kalácstésztából készült, manapság inkább az élesztős, omlós bejgli tarol a pozsonyi kifli tésztájából, amely nemcsak finomabb, hanem még sokkal tovább is friss marad. A békebeli bejgli recept még egyszerűen mákos és diós töltelékkel készült, mára viszont divatossá váltak az újhullámos változatok például gesztenyével, aszalt szilvával, marcipánnal és minden földi jóval. Hogyan készül a mutatós bejgli egyszerűen és gyorsan? Mutatjuk!
A lisztet összedolgozzuk a vajjaj, a zsírral, a sóval és a 8 dkg porcukorral. A tejet meglangyosítjuk, majd hozzáadunk 1 kiskanál porcukrot, az elmorzsolt élesztőt, és felfuttatjuk. Belekeverünk 2 tojást, jól összedolgozzuk a lisztes masszával, és hideg helyen néhány órát pihentetjük. Ezután a tésztát 6 részre osztjuk, majd a cipókat A4-es méretű lappá nyújtjuk.
A tölteléket a tészta széléig kenjük 2-3 cm-t szabadon hagyva. A két rövidebb végét egy ujjnyira visszahajtjuk, majd feltekerjük, és kikent tepsibe vagy sütőpapírra helyezzük. A felvert tojással megkenjük, fél órát meleg helyen szárítjuk, aztán újra megkenve hideg helyre tesszük, amíg a tojás ismételten meg nem szárad. Jól megszurkáljuk egészen a tepsi aljáig bökve, hogy a gőz távozni tudjon, majd 190 fokos sütőben 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
A kitűnő bejgli recept mellé mennyei diótöltelék dukál, amelyet a következőképp készíthetsz el:
Összekeverjük a diót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom- és/vagy narancshéjat és a fahéjat, majd hozzáadjuk a forró tejet és a zsemlemorzsát, és hagyjuk kihűlni. Ez a mennyiség 3 rúdhoz elegendő. A mákos bejgli töltelékhez a diót cseréld le darált mákra, illetve löttyints bele 2 evőkanál sárgabaraclekvárt és egy fél citrom levét is.
Anyukám mákos és diós bejglije a legjobb! Ezt már ti is biztosan sokat hallottátok, de mi a titka a tökéletes, mégis egyszerű bejglinek?
A bejgli karácsonyi klasszikus, akárhonnan is nézzük, és nem maradhat le az ünnepi asztalról idén sem! A Simon Gyümölcsnél finom, sütésre és étkezésre is kiváló tört és héjas diót vásárolhatsz kedvenc diós sütireceptjeidhez, de ha almás pitére vagy almás diós rétesre vágysz, mennyei, ropogós almáinkból is rendelhetsz otthonod kényelméből.