A dió szinte minden nép történetében szerepet játszik, kollektív kultúránk közismert része, de tudjuk-e honnan származik?
Az ősi hiedelmekben legtöbbször termékenységszimbólumként jelent meg, házasságkötéskor is diót hintettek a párra a gazdag gyermekáldás reményében, illetve szokás volt a gyermek születésekor diófát ültetni.
Ezek a hiedelmek majd átöröklődtek a népmesékbe, népdalokba is, ahogy mi is korán megismerhettük a mondókákból.
A különféle ünnepekhez kapcsolódóan is gyakran megjelenik a dió. Húsvétkor, karácsonykor, Luca napján sem hiányozhat a süteményekből, de a Mikulás zsákjában aranyra festve is megtaláljuk.
Rengeteg pozitív egészségügyi hatása miatt a hosszú életet, fiatalságot, egészséget, bőséget és gazdagságot egyaránt jelképezi, és ahogy a mondás is tartja
Napi kevés dióbél, és az ember tovább él
Egyes tudósok úgy vélik őseink már Kr. e. 9000 környékén fogyaszthattak diót, az egykori Perzsia területén. Onnan jutott el szép lassan Ázsiába és az ókori Görögországba is, nekik köszönhetően az antik rómaiak is megismerhették, majd kezdték el meghonosítani az értékes fákat.
A neve is a római istenhez köthető, a ’Jovis glans’ azaz Jupiter makkja kifejezésből ered, átvitt értelemben istennek való termés.
Az Újvilágba jóval később, a 18. században jutott el, a Kárpát medencében leggyakrabban két fajtájával találkozhatunk, a parkokban díszfaként ültetett fekete dióval, és az ehető diót termő közönséges dióval.
A különösen értékesnek számító kaliforniai dióültetvények a 19. századra honosodtak meg, mára pedig ezeknek hála az USA vált az egyik legnagyobb dióexportőrré.
A Simon Gyümölcs diófaligetei szerencsére nincsenek ilyen messze, sastelki gazdaságunkról az egész országot el tudjuk látni ízletes, hazai dióval.
A közel harminc éves liget dióit késő ősszel takarítjuk be, törjük és tisztítjuk őket, majd gondosan átválogatjuk, hogy hozzátok a legjobb minőségű termés jusson el.
Barna és világos dióinkat így saját magunk felügyeljük, szeretettel nevelgetjük, majd nagy odafigyeléssel dolgozzuk fel, és bízunk benne, hogy ez az odaadás érződik az eredményen is.
Fontos számunkra a ’farm to desk’, azaz gazdától az asztalra elve, melynek lényege, hogy a termék amit fogyasztunk közvetlenül a termelőtől származzon. Így tudjuk ellenőrzésünk alatt tartani termékeinket, és így tudjuk maximalizálni az elégedettséget is.
A vásárlóinkkal fenntartott szoros kapcsolat és ügyfélszolgálatunk lelkiismeretes munkája is azt a célt szolgálja, hogy a legfinomabb hazai gyümölcsök kerülhessenek az asztalokra.