Barion Pixel

Mitől színesek a gyümölcsök?

Miért piros a kék szilva? Mert még zöld! A zöldségek közül sem mind zöld, a sárgarépának pedig narancs színe van.
Ugye mekkora képzavar? Tegyük gyorsan helyükre a színeket! 

Korábbi cikkünkből már ugyan megtudhattátok, hogy a cékla a betalain nevű festékanyagtól kapja erős árnyalatát az pedig talán közismert, hogy a sárgarépa narancsos színét a karotin nevű pigmentnek köszönheti, akárcsak a sütőtök és a sárgadinnye.
A vöröses színért azonban egy másik karotinféle, a likopin felelős. 

A likopin antioxidáns hatású festékanyag legnagyobb arányban a paradicsomban és piros paprikában fordul elő, de a meggy és egyéb bogyós gyümölcsök is tartalmazzák. 
Erős antioxidáns és képes semlegesíteni a szabad gyököket, ezáltal hatékony immunerősítő.

meggy

Ha a kémiai hátterét nem is ismernénk, anélkül is tudjuk már régóta, hogy egy szép piros alma mennyire csábító! 
A színnek tehát élettani hatásain túl más jelentőséget is tulajdonítunk, a piros egy igazi energiabomba, aktivitást, magabiztosságot, erőt sugall. 

Egy kis történelem

Egyiptomiak is pirosra festették értéktárgyaikat, jószágaikat, mert hiedelmeik szerint ez óvta meg őket a tűztől és más károktól. Az ókori Rómában a menyasszony flammeumot, azaz a lángokra utaló tűzpiros fátylat viselt. Az európai népszokásokban a húsvéti piros tojás a termékenység jelképe.
A vér, az élet, energia és családi kötelék szimbóluma.
A piros a szerelem, a szeretet, szenvedély színe. 
Nem véletlen tehát, hogy összekötjük a szerelmesek ünnepével is, a Valentin nappal.

Valentin, avagy Bálint nap

Az ünnep mai elnevezése egy római pap, Szent Valentin – magyarul Szent Bálint – nevéhez fűződik.

Úgy tartják, Szent Valentin mártírhalált halt, miután Claudius császár bebörtönöztette. A császár megtiltotta, hogy fiatal férfiak házasodjanak, mert úgy hitte, a nőtlen férfiakból jobb katonák válnak. A tiltás ellenére azonban Valentin keresztény szokás szerint összeadta a fiatalokat. A legenda szerint rabsága alatt összebarátkozott a börtönőr vak lányával. Február 14-én a kivégzése napján búcsúlevelet hagyott a lánynak, amit így írt alá: „A te Valentinod”
Innen szokták leggyakrabban eredeztetni a Valentin napi üzenetküldést.

Magyarországon is számos, néphagyomány, hiedelem és babona kapcsolódik Bálint naphoz. 

A szokások nagy része fiatal lányoknak adott segítséget, hogy megtalálják, meghódítsák vagy megtartsák szerelmüket.

eper

Valentin napi ajándékozás

● A babona szerint Bálint nap reggelén egy szerelmes csók szerencsét hoz.
● A párna alá helyezett babérlevélnek az a célja, hogy a lányok álmukban megtudják, ki lesz a jövendőbeli párjuk.
● Az eljövendő gyermekáldást is ezen a napon lehet megtudni. Egy félbevágott alma magjait megszámolva megjósolható, hogy hány gyermeke lesz a fiatal feleségnek.

A mai formájában ismert Valentin nap az 1990-es évektől válik népszerűvé, és az üzenetküldés és aprócska szeretetgesztusok mellett az ajándékozás is fókuszba került.

Ha egy csokor virággal szeretnénk kedveskedni a kiválasztottunknak, figyeljünk oda, hiszen a színeknek itt is nagy jelentősége van.
Mindenféle színű virágnak megvan a maga üzenete, ahogy a vörös rózsa mély szerelmet jelent, addig a sárga tulipán például boldogságot vagy barátságot jelképez, ezért válasszunk körültekintően, nehogy félreérthetőek legyenek szándékaink! 

-Az egészség a legnagyobb ajándék – Valentin napon is

A Valentin nap számunkra is kedves, ám hiszünk benne, hogy a szerelmet és szeretetet nem csak egy napon, hanem egész évben éltetni és ünnepelni kell.
A hosszú távú szeretet kulcsa pedig az egészség, ezért kell gondoskodnunk magunkról és egymásról a megfelelő táplálkozással.

Itt van tehát pár pro tipp ha meglepnéd kedvesed:

-csoki helyett egészséges nasi
A cukros édességek helyett ajánljuk a Simon Gyümölcs féle alma chipset amiben nincs hozzáadott cukor, hanem az alma saját gyümölcscukra karamellizálódik rá a falatokra a  speciális eljárásunknak köszönhetően.

-eper helyett eperlé
Mivel sajnos még nincs szezonja az igazán zamatos és édes epernek (bár a Simon Gyümölcsnél nemsokára ez is eljön) de addig is, az Alma-Eperleveink kárpótolnak ízélményben. Sőt, egy kis szerelmi bájitalt is keverhetsz, pezsgő hozzáadásával

Hozzávalók:
– 1dl Simon Gyümölcs 100% Alma-Eperlé
– 1 dl pezsgő vagy prosecco

Külön jó hír, hogy Valentin nap alkalmából a piros gyümölcsleveink akciós áron érhetőek el.  

Alma-Eperlé,
Alma-Meggylé,
Alma-Cékla-Répalé

– közös piknik
A törődésünket talán legjobban úgy tudjuk kifejezni, ha minőségi időt töltünk együtt. Ezért szuper program lehet egy kis piknikezés! 
A kreatívabbak akár otthon is kivitelezni tudják, nincs szükség másra csak egy kényelmes pokrócra, pár finom falatra és innivalóra. Ha ilyenkor nehezebb is friss szezongyümölcsökhöz jutni, mivel többek között a céklát is vágyfokozó növényként tartják számon, nem árt ha lapul egy Simon Gyümölcs Cékla-Alma-Répalé is a kosarunkban.

HASONLÓ CIKKEK

Az vagy amit megiszol?

Minden bizonnyal számodra is kifejezetten fontos a saját és családod egészsége, éppen ezért jó tisztában lenni azzal, mit viszünk be pontosan a szervezetünkbe, nem csak az ételekkel, de az innivalókkal is.  A napi folyadékbevitelt sokféle itallal valósíthatjuk meg de korántsem mindegy, mivel. Gyermekkorból szinte mindenkinek ismerősek az édes gyümölcs ízesítésű ivólevek.Ebben a mondatban két fontos […]
ELOLVASOM

Történelmet írtuk a gasztro-oscaron

A Simon Gyümölcs termékek is kiemelkedő minőségűnek bizonyultak az idei Great Taste Award versenyen, A napokban hirdették ki a Great Taste Awards eredményeit, ahol a mi italaink is elismerést kaptak! Két gyümölcslevünk és a szénsavas almafröccsünk bebizonyította, hogy az élelmiszeripar kiemelkedő termékei. A Great Taste Awards-t az élelmiszeripar Oscar díjaként tartják számon. Idén 109 országból […]
ELOLVASOM

KÓSTOLD MEG 
EZEKET IS!

Vajkörte (3 kg)

2 290 Ft

2 290 FtKOSÁRBA

Maradjunk 
kapcsolatban

Simon Gyümölcs Kft.
3031, Zagyvaszántó, Rákóczi út 87.
Adószám: 24651710-2-10
+36 20 539 7401
cx@simongyumolcs.hu

Fizetési módok

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártyád adatai áruházunkhoz nem jutnak el.

Ne maradjon le a legjobb akciókról!

© 2022 | Minden jog fenntartva Simon Gyümölcs. | Készítette: adatfalodesign
bookmarkcalendar-full
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram