A meleg idő beköszöntével a szezonális nyári gyümölcsök is elkezdenek érni, ez pedig nagyon jó hír azoknak, akik szeretik a frissítő, egészséges ételeket! Cikkünkben összegyűjtöttük a legfinomabb hazai nyári gyümölcsöket.
A gyümölcsöket többféle módon kategorizálhatjuk, amire az egyik lehetséges módszer az, ha szezonalitásuk alapján tesszük ezt. Ez alapján léteznek:
A nyári gyümölcsök jellemzően június elejétől augusztus végéig teremnek, de mivel a meteorológiai értelemben vett nyár június végétől szeptember végéig tart, ezért ide sorolhatjuk a szeptember elején érő fajtákat is.
Az ilyen gyümölcsök fogyasztása igen pozitív hatással vannak az emberi szervezetre. Ráadásul nagyon finomak is! Íme, a legegészségesebb és legfinomabb nyári gyümölcsök listája!
Az eper (vagy hivatalos nevén szamóca) a magyarság egyik legkedvesebb gyümölcse. Ennek okai között szerepel, hogy kimondottan alacsony a cukortartalma, pedig vitamin és antioxidáns tartalma pedig igen magas. Nem mellesleg finom, édes íze van.
Sokan nem tudják, de a gyümölcsök közül az eperben található a legtöbb C-vitamin.
Emiatt (és a többi mikronutriensnek köszönhetően) számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik: támogatja a vércukorszint hatékonyabb szabályozását, csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát, segíti a szív- és érrendszer működését, erősíti az immunrendszert, hidratál. Az eper tehát amellett, hogy rendkívül finom, számos egészségre gyakorolt pozitív hatással is rendelkezik.
A jó hír pedig az, hogy a magyar eperszezon április végétől egészen július végéig tart, ezért tavaszi-, illetve nyári gyümölcsnek is nevezhetjük.
Az alma talán a legnépszerűbb gyümölcs. Rengeteg fajtája ismert: a piros színűek általában édesebbek és nagyobb cukortartalommal rendelkeznek, mint a zöld típusok. Ám az mindegyikre igaz, hogy igen magas vitamin- és rosttartalommal rendelkeznek.
A ribizli egy apró, kis fürtökben csüngő gyümölcs, aminek több fajtája is létezik, például: piros, sárga, fekete. Íze kissé savanykás, ugyanakkor természetes antioxidánsként tartjuk számon mindamellett, hogy igen magas vitamintartalommal rendelkezik.
Az áfonya egy mag nélküli, sötétkék színű gyümölcs, aminek rendkívül édes íze van. Érdekesség, hogy bár édességét magas cukortartalmának köszönheti, mégis sokszor ajánlják a cukorbetegség kezelésére vagy megelőzésére, mivel a bogyós gyümölcsökre jellemző módon képes kiegyenlíteni a vércukorszintet és csökkenteni az inzulin mennyiségét.
Sokszor használják díszítőként a különböző torták, sütemények tetején, valamint természetes édesítőszerként is!
A dinnyék között több fajtát is számontartunk, például a sárgadinnyét vagy a görögdinnyét. Nagyon alacsony kalóriatartalmuk van, amihez igen magas víztartalom párosul, ezáltal a dinnye fogyasztása segít megelőzni a dehidratációt, ezért a forró nyári napok egyik legjobb étele lehet. Emellett rosttartalma is igen magas, amivel hozzájárul az emésztőrendszer normál működéséhez.
A szilva érése már júliusban megkezdődik és egészen október végéig szedhetjük, tehát nyári gyümölcsként akár ősszel is falatozhatunk belőle! Mivel igen magas rost, szatén és szorbit tartalommal rendelkezik, ezért igen hatékonyan segíti elő az anyagcserét és az emésztést. Emellett vitamin és ásványi anyag tartalma is magas, főleg A- és C-vitaminban gazdag.
A barackok között is több fajtát tartunk számon, legyen szó például az őszibarackról, a nektarinról, a sárgabarackról vagy akár a kajszibarackról. Az azonban mindegyikről elmondható, hogy A- és C-vitamin tartalmuk igen magas, héjukat pedig különösen érdemes fogyasztani mindazoknak, akiknek fontos, hogy bőrüket fiatalon tartsák.
A cseresznye egy vörös húsú, igen ízletes gyümölcs. Érése már májusban megkezdődik. Remek díszítője a különböző ételeknek, süteményeknek. Édes íze miatt rendkívül közkedvelt Magyarországon és a világ többi részén is, de aki a savanyúbb ízeket szereti, annak inkább meggyet érdemes fogyasztania.
A meggy nagyon hasonlít a cseresznyére, nem hiába nevezik angolul “savanyú cseresznyének”. A hasonlóság azonban csak külsőleg igaz: jóval savanyúbb, mint ikertestvére, de cserébe ritkábban és jóval később válik kukacossá. Érdekesség, hogy ez volt a magyarság első gyümölcse, már évszázadokkal ezelőtt is termesztették. Fogyasztása friss gyümölcsként vagy akár gyümölcstartalmú élelmiszerek részeként is javasolt, hiszen a nyári gyümölcsöket nem csak frissen, hanem akár egyéb italok és ételek részeként is fogyaszthatjuk!
A gyümölcsök egyik legkedvezőbb tulajdonsága a remek ízük és egészségre gyakorolt pozitív hatásuk mellett a sokrétű felhasználásuk. Természetesen friss gyümölcsként is fogyaszthatjuk őket, de akár természetes üdítőitalokként vagy akár 100%-os gyümölcslevekként is.
A gyümölcsök édesítőszerként is funkcionálnak, hiszen fruktóz tartalmuk még az olyan semleges ízű ételeket vagy italokat is képes édessé tenni, mint a víz.
Ahhoz azonban, hogy finom ízük mellett egészségügyi előnyeiket is élvezhessük, törekedjünk arra, hogy megbízható, környezettudatos termelőtől vásároljuk meg őket, ezzel ugyanis elkerülhetjük a különböző ízfokozók, sűrítmények, aromák, édesítő- és tartósítószerek fogyasztását.