A szilva az itthon termő gyümölcsök egyik legnépszerűbb fajtája, aminek hátterében könnyű (és sokrétű) fogyaszthatósága, kedvező ára és finom, édes íze áll. Emellett számos más pozitív hatással is bír, rendkívül egészséges gyümölcs.
Ma már rengeteg típusa érhető el: van közöttük óriás, magvaváló vagy tojásdad alakú is, ezeket részletesen a szilvafajtákról szóló útmutatónkban ismertetjük.
Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy mi mindent érdemes tudni erről a finom, lila gyümölcsről: a gyökérzetétől, leveleitől és őseitől kezdve a vitamin- és kalória tartalmán át egészen a szilva jótékony hatásáig.
A szilvafa a rózsafélék családjába tartozik, őse is valószínűleg valamilyen rózsaféle volt. Csonthéjas termése lehetett az egyik első ember által háziasított gyümölcs. Igazán megbízható, bőséges termést hozó fafajta.
A szilvafa közepes magasságú, metszve 5-6 méter magas, de ha elhanyagolják, akár 10 méteresre is megnőhet. Szürkésfekete törzse egyenes és sima. Koronája felfelé törően nő. Gyökérzete inkább a felszín közelében terül szét, nem hatol mélyre. Levelei sötétzöldek, tojás alakúak, fűrészelt szélűek. Fehér virága öt fehér sziromlevélből áll.
A szilva a legkorábban virágzó gyümölcsfák közé tartozik. Habár a virágai rendkívül szívósak, sajnos érzékenyek a fagyra, ezért védett, napos helyre érdemes ültetni. A magas nedvességigénye miatt leginkább az agyagos talajt kedveli, fontos azonban neki a megfelelő vízelvezetés, mivel érzékeny a túlvizesedésre.
A fa hajlamos a túltermésre, erősen megterhelt, nem megfelelően metszett ágai akár el is törhetnek a gyümölcsök súlya alatt.
Gyümölcse kemény és lédús. Kis- és nagy méretben, tojásdad vagy akár gömbölyű alakban is találhatunk belőle a polcokon, hiszen rengeteg fajtája létezik. Héja sima, viaszos felülettel. A fajta elterjedésétől függően nyár végétől őszig érik.
A betakarítás után a gyümölcs nem érik tovább, ezért mindenképpen érett állapotban érdemes leszedni. Ha a gyümölcs héja és húsa összenyomásra puhának tűnik, akkor készen áll a leszedésre.
A szilvafáknak három fő kategóriáját különböztetjük meg:
Az európai típusok igen szívósak. Ezen fák ősei – a kökény, cseresznyeszilva és kökényszilva – kereszteződéséből alakultak ki, a Kárpát-medencében őshonosak, így a régióban igen nagy népszerűségnek örvendenek.
Az egyik legnépszerűbb európai fajta – a Stanley – öntermékeny, augusztus végén, szeptember elején érik. Közepes-nagy, sötétkék héjú és zöldessárga húsú termése kiválóan alkalmas befőzéshez vagy friss fogyasztáshoz.
A japánszilva korai virágzása miatt érzékenyebb a tavaszi fagyokra, nem kedveli a hidegebb klímájú területeket. Az európai fajokkal ellentétben nem öntermékeny, ezért egy másik fajta szükséges a keresztbeporzáshoz.
Kedvelt japán típus a Satsuma, amelynek nagy, sötétvörös termése édes, ezért ideális a friss fogyasztásra, de akár be is főzhető.
Az amerikai hibridek egyesítik a japán fajták ízét az európai fajták keménységével. Népszerű fajtájuk például az Alderman. Igénytelen fája egy év alatt termőre érik. Piros gyümölcse a nyár végén szüretelhető. Gyakran találkozhatunk vele konzervekben.
A Simon Gyümölcs kínálatában a “top” fajtájú szilvák érhetők el, melyekről bővebben a termékoldalon írtunk.
Kedvenc gyümölcsöd a szilva? Webshopunkban igazi toptermékeket találsz, és még a szilvafa alatt sem kell görnyeded hozzá, mert rendelésedet házhozszállítjuk aznap szedett, friss szilvaszemekből!
A szilva alacsony kalóriatartalma mellett jelentős mennyiségű fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.
100 g szilva vitamin- és ásványi anyag tartalma a javasolt napi beviteli értékek százalékos arányaival (RDA, %):
Ezenkívül kis mennyiségben B-vitamint is tartalmaz:
Ásványi anyag tartalom:
A szilva alacsony kalóriatartalmának köszönhetően bármilyen formában bátran fogyasztható. A nyers szilva 87%-a víz, emellett a cukortartalma is alacsony.
100 g szilva tápanyagtartalma:
Amellett, hogy lédús és alacsony kalóriatartalmú, a szilva jótékony hatásainak listája igen hosszú:
A szilva hatása tehát rendkívül pozitív az emberi szervezet számára.
A szilva fogyasztása főleg természetes módon, feldolgozatlanul, friss gyümölcsként javasolt. A vitamin- és ásványi anyag tartalmának megőrzésének érdekében.
Legtöbb fajtája igen jól és könnyen szállítható. Emiatt érdemes lehet akár rendelni is: kisebb, 3 kg vagy akár nagyobb, 10 kg mennyiségben is!
Emellett számtalan más módon is fogyasztható, például a friss gyümölcs feldolgozásával: lekvárként, befőttként, süteményben vagy akár aszalt szilvaként is.
Érdemes körülnézni a Simon Gyümölcs 100%-ig természetes, adalékanyag-mentes kínálatában, ahol folyamatosan újabb és újabb szezonális gyümölcsök jelennek meg az állandóan elérhető gyümölcslevek mellett!